Gyakran ismétlődő kérdések by Zeewa

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

Gyakran ismétlődő kérdések gyűjteményekben sorra vesszük azokat a kérdéseket, amivel szinte minden Hulladékvadász by Zeewa felhasználó találkozni fog.

Mit jelent a Zeewa?

A Zero Emission és a Waste Management szavakból álló, a termelt hulladékok mennyiségének csökkentésére, egy tisztább környezetre utaló mozaikszó.

Mi ez a zeewa.io, hogyan tudtok intézkedni egy illegális hulladéklerakat felszámolásáról?

A zeewa.io az emberek aktivizálását tűzte ki célul, hogy függetlenül az egyéni és pártérdekektől, a következő generációk érdekében fogjunk össze a tiszta, egészségesebb környezetért. A beérkezett bejelentéseket nyilvánosságra hozzuk csatornáinkon és továbbítjuk az aktuális szervekhez.

Mi az a Zeewa token?

A zeewa token (ZWA) egy virtuális fizetőeszköz, mely a hulladékvadászok jutalmazására lett létrehozva. A Zeewa tokenek nem egy saját blokklácot, hanem egy már meglévőt, ez esetben az Ethereum láncot használják. A tokenek a beérkező adományok alapján kerülnek kibocsátásra.

Hogyan tudok bejelenteni? Milyen lehetőségek vannak erre?

A bejelentést kétféleképpen lehet megejteni, a zeewa.io oldalon lévő bejelentő felületen kitöltött online űrlapunk segítségével és az okos telefonokra kifejlesztett Hulladékvadász by Zeewa applikáció segítségével.

Milyen hamar oldódik meg a bejelentésem? Mitől függ?

Az oldalra felkerülő bejelentéseket továbbítjuk az aktuális önkormányzatoknak ezzel felgyorsítva lényegesen az illegális hulladéklerakatok felszámolását, mert legtöbb esetben az aktuális szervek nem tudnak a problémáról. Ennek hatására a  korábbi évek tapasztalatai azok, hogy közel 2-3 hetes átfutási idővel oldódhatnak meg a bejelentések, de volt már 1 nap alatt megoldott bejelentés is.

Mi az az okos szerződés és miért használjátok?

Az okos szerződés egy olyan különleges eljárás, amely a blokklánc technológiát használva a szerződés tárgyalását vagy teljesítését célozza, ellenőrzi vagy végrehajtja. Lehetővé teszi hiteles tranzakciók végrehajtását harmadik fél közreműködése nélkül. A tranzakciók transzparensek, nyomon követhetők és visszafordíthatatlanok. Tartalmazzák a szerződési feltételeket és automatikusan végrehajtják azokat. A zeewa.io “Hulladékvadász” felületén a felhasználóknak esemény létrehozásakor lehetősége van okos szerződés megkötésére. Amennyiben az okos szerződés megköttetik azzal a felhasználók segítik aktivistáink munkáját, adminisztrációt és időt spórolva minden érintett félnek, így saját maguknak is.

Ti szállítják el a szemetet?

A szemetet nem a zeewa.io csapata, hanem az aktuális önkormányzatok szállítják el, ha önkormányzati területen van az illegális hulladék, illetve ha magánterületen van, akkor az aktuális jogszabályoknak eleget téve szólítják fel a magánterület tulajdonosát az illegális hulladék felszámolására. Kiemelt esetekben pedig lehetőség nyílik a közösségi finanszírozással történő magánvállalkozások bevonására is a nemes cél érdekében.

Jogi lépéseket tesztek-e az illegális hulladéklerakások ügyben?

Minden esetben támaszkodunk az aktuális törvényekre, ezáltal minden illetékes szervet értesítünk a kialakult problémáról.

Támogatják-e a helyi szervek a munkátokat illetve ti támogatjátok-e az ő munkájukat?

Az oldal elődjének, a hulladékvadász.hu-nak az indulása óta pozitívak a visszacsatolások az aktuális szervektől, ezt bizonyítja a rengeteg megtisztított bejelentési helyszín is.

Súlyosabb hulladékszennyezések esetén és a bejelentő kérésére Ti is ellátogattok a bejelentés helyszínére?

Ha olyan bejelentés érkezik, ami komoly környezetszennyezésről tanúskodik, akkor arra a helyszínre kilátogatunk, felmérjük a problémát egy helyszíni terepszemle alkalmával. A Hulladékvadász terepszemléinket ide kattintva lehet elérni.

Csak budapesti vagy országos bejelentések is lehetségesek?

Az oldal nem lokális, hanem országos működéssel bír. Kezdve Szombathelytől egészen Debrecenig, szinte a legeldugottabb településről is érkezett már bejelentés. A bejelentéseket ide kattintva lehet elérni.

Lehet-e jelentkezni önkéntesnek a zeewa.io csapatába?

Természetesen! Várunk mindenkit, aki tenni szeretne nem csak a környezetért, hanem a lakókörnyezete tisztaságéért. A zeewa.io csapatába az oldalon létrehozott eseményeken keresztül, vagy az alábbi űrlap kitöltésével lehet jelentkezni, ami ide kattintva elérhető.

Van-e együttműködését más hasonló civil kezdeményezésekkel?

Papírra vetett együttműködési megállapodásunk a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvánnyal van a zeewa.io oldal fejlesztésével kapcsolatban, de már több alkalommal több szervezettel együttműködtünk, például a Százhalombattai Hulladékkommandóval.

Lehet-e támogatni titeket/adakozni a munkátokhoz és milyen módon?

Igen. A zeewa.io adományozó felülete alkalmas a munkánk és szervezetünk támogatására, ami ide kattintva érhető el.

Interneten/közösségi médiában hol vagytok megtalálhatóak és milyen címeken?

A közösségi médiatevékenységünk igen aktív. Testvér oldalainknak a legnépszerűbb közösségi hálózaton, a Facebookon napi 3-7 posztja is található. Átlagos Facebook reach értékünk 100 000 és 200 000 közé tehető. A hivatalos oldalunknak a Facebook oldalán már több mint 9000 követő van, illetve rendelkezzünk egy hulladékvadászokat tömörítő facebookos csoporttal is. Ide kattintva elérhető az oldal, illetve ide kattintva a csoport.

Ha nem kaptál minden kérdésedre választ, akkor kérjük kommentben írd meg. Segíts nekünk, hogy Gyakran ismétlődő kérdések gyűjteményét, ha szükséges kibővíthessük.

A zeewa.io Facebook oldala ide kattintva és az Instagram oldala pedig ide kattintva elérhető, kövess minket Te is!

Iratkozz fel a Hulladékvadász Hírlevélre!Feliratkozom!

Ez is érdekelhet: