Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Gyakran ismétlődő kérdések by Zeewa

Gyakran ismétlődő kérdések gyűjteményekben sorra vesszük azokat a kérdéseket, amivel szinte minden Hulladékvadász by Zeewa felhasználó találkozni fog.

Mit jelent a Zeewa?

A Zero Emission és a Waste Management szavakból álló, a termelt hulladékok mennyiségének csökkentésére, egy tisztább környezetre utaló mozaikszó.

Mi ez a zeewa.io, hogyan tudtok intézkedni egy illegális hulladéklerakat felszámolásáról?

A zeewa.io az emberek aktivizálását tűzte ki célul, hogy függetlenül az egyéni és pártérdekektől, a következő generációk érdekében fogjunk össze a tiszta, egészségesebb környezetért. A beérkezett bejelentéseket nyilvánosságra hozzuk csatornáinkon és továbbítjuk az aktuális szervekhez.

Mi az a Zeewa token?

A zeewa token (ZWA) egy virtuális fizetőeszköz, mely a hulladékvadászok jutalmazására lett létrehozva. A Zeewa tokenek nem egy saját blokklácot, hanem egy már meglévőt, ez esetben az Ethereum láncot használják. A tokenek a beérkező adományok alapján kerülnek kibocsátásra.

Hogyan tudok bejelenteni? Milyen lehetőségek vannak erre?

A bejelentést kétféleképpen lehet megejteni, a zeewa.io oldalon lévő bejelentő felületen kitöltött online űrlapunk segítségével és az okos telefonokra kifejlesztett Hulladékvadász by Zeewa applikáció segítségével.

Milyen hamar oldódik meg a bejelentésem? Mitől függ?

Az oldalra felkerülő bejelentéseket továbbítjuk az aktuális önkormányzatoknak ezzel felgyorsítva lényegesen az illegális hulladéklerakatok felszámolását, mert legtöbb esetben az aktuális szervek nem tudnak a problémáról. Ennek hatására a  korábbi évek tapasztalatai azok, hogy közel 2-3 hetes átfutási idővel oldódhatnak meg a bejelentések, de volt már 1 nap alatt megoldott bejelentés is.

Mi az az okos szerződés és miért használjátok?

Az okos szerződés egy olyan különleges eljárás, amely a blokklánc technológiát használva a szerződés tárgyalását vagy teljesítését célozza, ellenőrzi vagy végrehajtja. Lehetővé teszi hiteles tranzakciók végrehajtását harmadik fél közreműködése nélkül. A tranzakciók transzparensek, nyomon követhetők és visszafordíthatatlanok. Tartalmazzák a szerződési feltételeket és automatikusan végrehajtják azokat. A zeewa.io “Hulladékvadász” felületén a felhasználóknak esemény létrehozásakor lehetősége van okos szerződés megkötésére. Amennyiben az okos szerződés megköttetik azzal a felhasználók segítik aktivistáink munkáját, adminisztrációt és időt spórolva minden érintett félnek, így saját maguknak is.

Ti szállítják el a szemetet?

A szemetet nem a zeewa.io csapata, hanem az aktuális önkormányzatok szállítják el, ha önkormányzati területen van az illegális hulladék, illetve ha magánterületen van, akkor az aktuális jogszabályoknak eleget téve szólítják fel a magánterület tulajdonosát az illegális hulladék felszámolására. Kiemelt esetekben pedig lehetőség nyílik a közösségi finanszírozással történő magánvállalkozások bevonására is a nemes cél érdekében.

Jogi lépéseket tesztek-e az illegális hulladéklerakások ügyben?

Minden esetben támaszkodunk az aktuális törvényekre, ezáltal minden illetékes szervet értesítünk a kialakult problémáról.

Támogatják-e a helyi szervek a munkátokat illetve ti támogatjátok-e az ő munkájukat?

Az oldal elődjének, a hulladékvadász.hu-nak az indulása óta pozitívak a visszacsatolások az aktuális szervektől, ezt bizonyítja a rengeteg megtisztított bejelentési helyszín is.

Súlyosabb hulladékszennyezések esetén és a bejelentő kérésére Ti is ellátogattok a bejelentés helyszínére?

Ha olyan bejelentés érkezik, ami komoly környezetszennyezésről tanúskodik, akkor arra a helyszínre kilátogatunk, felmérjük a problémát egy helyszíni terepszemle alkalmával. A Hulladékvadász terepszemléinket ide kattintva lehet elérni.

Csak budapesti vagy országos bejelentések is lehetségesek?

Az oldal nem lokális, hanem országos működéssel bír. Kezdve Szombathelytől egészen Debrecenig, szinte a legeldugottabb településről is érkezett már bejelentés. A bejelentéseket ide kattintva lehet elérni.

Lehet-e jelentkezni önkéntesnek a zeewa.io csapatába?

Természetesen! Várunk mindenkit, aki tenni szeretne nem csak a környezetért, hanem a lakókörnyezete tisztaságéért. A zeewa.io csapatába az oldalon létrehozott eseményeken keresztül, vagy az alábbi űrlap kitöltésével lehet jelentkezni, ami ide kattintva elérhető.

Van-e együttműködését más hasonló civil kezdeményezésekkel?

Papírra vetett együttműködési megállapodásunk a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvánnyal van a zeewa.io oldal fejlesztésével kapcsolatban, de már több alkalommal több szervezettel együttműködtünk, például a Százhalombattai Hulladékkommandóval.

Lehet-e támogatni titeket/adakozni a munkátokhoz és milyen módon?

Igen. A zeewa.io adományozó felülete alkalmas a munkánk és szervezetünk támogatására, ami ide kattintva érhető el.

Interneten/közösségi médiában hol vagytok megtalálhatóak és milyen címeken?

A közösségi médiatevékenységünk igen aktív. Testvér oldalainknak a legnépszerűbb közösségi hálózaton, a Facebookon napi 3-7 posztja is található. Átlagos Facebook reach értékünk 100 000 és 200 000 közé tehető. A hivatalos oldalunknak a Facebook oldalán már több mint 9000 követő van, illetve rendelkezzünk egy hulladékvadászokat tömörítő facebookos csoporttal is. Ide kattintva elérhető az oldal, illetve ide kattintva a csoport.

Ha nem kaptál minden kérdésedre választ, akkor kérjük kommentben írd meg. Segíts nekünk, hogy Gyakran ismétlődő kérdések gyűjteményét, ha szükséges kibővíthessük.

A zeewa.io Facebook oldala ide kattintva és az Instagram oldala pedig ide kattintva elérhető, kövess minket Te is!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek