Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307
Ne szedj szemetet csak úgy! - 1: Hívd a Hulladékvadászt

Ne szedj szemetet csak úgy!

Furcsának tűnhet, ha azt mondjuk, hogy ne szedj szemetet csak úgy, de nyomós okunk van rá. A szemétszedés ugyanis óriási felelősséggel jár a lelkes környezetvédők számára. Éppen ezért okos szemétszedéssel emlékeztünk meg a Föld napjáról és elhordtunk egy nagy adag hulladékot a Balatoni útról. A projectben az Alapjárat Magyar Autós Közösség és az ECDH lelkes csapata volt segítségünkre.

 

EGY TELJES KONTÉNERT TÖLTÖTTÜNK MEG EGY NAP ALATT!

Míg a Föld az utolsókat rúgja, addig az illegális szemétlerakók úgy születnek, mintha fel lehetne rájuk venni a családi pótlékot. A sors iróniája, hogy most tényleg babakocsival hordtuk a szemetet. A pandémia alatt növekvő szemét meghozta az eredményét. A borzalmas isaszegi patak tisztítás után a Balatoni út is izgalmas meglepetéseket rejtegetett. Gumiabroncsok, lakossági hulladékok, csomagolóanyagok és napestig sorolhatnánk, hogy mennyi szeméttől hemzsegett még, a természet ölelte 7-es út budapesti szakasza.

szedj szemetet, ha kell babakocsival

HOGYAN SZEDJ SZEMETET OKOSAN?

Egyszerű: Szedj szemetet tudatosan. A közös megmozdulásnak most nemcsak az volt a célja, hogy a Föld napján könnyítsünk bolygónk terhén, hanem az is, hogy mindezt edukatív jelleggel tegyük. Felelősségünknek érezzük a tudatosabb szemétszedés alapjainak széleskörű terjesztését. Nagy örömünkre, egyre többen ébrednek rá, hogy ideje környezettudatos életmódra váltani. A kérdés ezen a ponton már csak a megvalósítás mikéntje, mert a szemétszedés megkezdése előtt muszáj pár dologgal tisztában lenni. A szemétszedés ugyanis veszélyes terep.

SZEDJ SZEMETET ALAPOS TERVEZÉS UTÁN!

Sajnos nem elég csak úgy kivonulni és nekilátni a nagytakarításnak egy illegális szemétlerakónál. A hulladék helyesen történő begyűjtése és megfelelő helyre szállítása nagyon pontos tervezést igényel. Beszélgetésünk után már az Alapjárat is arra buzdítja olvasóit, hogy legyenek tudatosan lelkesek. Ők is csak Kertész Balázs szemétszedő gyorstalpalója után vetették bele magukat a közös munkába, hogy az jogszerűen és biztonságosan történjen.

Az önkéntesek a 11. kerület egyik, ha nem legszemetesebb területét vették célkeresztbe a Hulladékvadász vezetésével. Ez még a profik számára is nagy falat, mivel a környezetszennyezők nem sajnálták a Balatoni útra sem a szemetüket. Szépen elárasztották veszélyes hulladékkal, de mi mindenre felkészültünk, így megfelelően szedtük össze a szemetet és a jogszabályok szerint szabadultunk meg azoktól. Ha nem tudod, hogyan vágj bele a szemétszedésbe, akkor olvass tovább és szedj szemetet okosan!

TARTS TEREPSZEMLÉT

Jegyezz fel mindent a szemét pontos helyéről, mennyiségéről és összetételéről. Az illegális hulladéklerakónál tett látogatásodat pedig mindenképpen dokumentáld videóval is alaposan és pontos leírással.

NE TARTSD MAGADBAN AZ INFORMÁCIÓT!

Ha illegális hulladéklerakót látsz és dokumentálsz, akkor ne tartsd magadban, hanem haladéktalanul oszd meg velünk. Alapítványunk ezt követően a megfelelő protokoll szerint fog eljárni.

“ÉN TALÁLTAM, AZ ENYÉM!”

Pontosan így van, főleg ha fel is veszed, mert onnantól kezdve tényleg a tiéd és neked kell gondoskodni róla! Újra emlékeztetnénk rá, hogy a szemét óriási felelősséggel jár. Ha szeretnél ezen a felelősségen osztozni, akkor csatlakozhatsz hozzánk az általad felfedezett terület megtisztítására önkéntesként. Nem ajánljuk, hogy egyedül vágj bele a takarításba, mert kellő ismeret hiányában meglehet, hogy még galibát fog okozni neked az a szemét. Szedj szemetet inkább velünk közösen.

A SZEMÉT NEMCSAK A FÖLDRE VESZÉLYES

A hulladék nemcsak a környezetre ártalmas, hanem annak szedőjére is. Éppen ezért is fontos, hogy professzionális eszközökkel gondoskodjunk a szemétkupacok felszámolásáról. Megfelelő védőfelszerelés (nagy felületű védőkesztyű, védőmaszk és adott esetben védőszemüveg) nélkül bele se vágj a takarításba, mert nagyon csúnya betegségeket szedhetsz össze a szemétből.

NE CSOPORTOSULJATOK

A járvány nem kerüli el a jószándékú szemétszedőket se. Bármennyire is hasznos programnak tűnik egy közös baráti szemétszedés, most nem javasoljuk senkinek a szervezett hulladékfelszámolást. ha mágis szervezetten szeretnél jót tenni, akkor szedj szemetet a Hulladékvadász felkészült csapatával.

Ha tehát nagyobb mennyiségű szemetet fedezel fel, akkor első lépésként dokumentáld, utána azonnal riassz minket, hogy aztán akár veled közösen megszabadíthassuk a Földet egy kis tehertől, ne csak a Föld napján.

Ha illegális hulladéklerakót fedeztél fel, akkor kattints ide és tedd meg a bejelentésed.

 

You may also like...