Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Tűzgyújtó „kocka” (alá/fölé gyújtós) házilag - Hulladekvadasz.hu

Tűzgyújtó „kocka” (alá/fölé gyújtós) házilag

Ez az írásom elsősorban azoknak szól, akik rendelkeznek fatüzelésű kandallóval, vagy jó időben szívesen sütögetnek a szabadban. Megelégeltem, hogy tűzgyújtó kockákat (tudjátok az az a cucc, amit a kandallóba, vagy grillre tesznek a fa gyújtós alá, hogy az könnyebben meggyulladjon) csak szezonálisan lehet beszerezni a boltokban, ráadásul nem valami olcsó.

Ezért először az uram nézett utána alternatív lehetőségnek, ami nemcsak olcsó, de házilag egyszerűen elkészíthető. Amit talált nagyon egyszerű és hatékony is volt.

A recept

Gyűjts össze tobozokat (nem árt, ha szárazak, vagy alaposan meg kell szárítani őket). Vízfürdőben olvassz fel maradék gyertyát (így az ünnepek után biztosan sok háztartásban akad egy kevéske). A tobozokat többször mártsd bele az olvadt viaszba (mintha gyertyát mártanál).

Percek alatt megszárad, kihűl. Így már tárolható és használható.

A trükk

Ezt a gyújtóst nem a fa alá, hanem a vékony fa hasábok tetejére kell tenni és úgy begyújtani. Ennek az az oka, hogy a lángoló olvadt viasz szépen ráfolyik az alatt lévő fahasábokra, és így segíti a begyulladást.

A módszer nehézsége: nem mindig áll rendelkezésre toboz.

Éppen ez indított arra, hogy alternatív megoldást keressek, mivel elfogyott itthon az ősszel begyűjtött toboz.

A fejlesztett változat a következő

Szükséges alapanyagok

  • WC papír gurigák – WC papír gurigákat eddig is gyűjtöttem, mondván, sosem lehet tudni mire lesz még jó. Ez ráadásul folyamatosan van itthon, még akkor is ha nem gyűjti tudatosan az ember lánya.
  • Maradék gyertya – az első módszerhez hasonlóan kell megolvasztani.
  • Használt papírzsepi, szalvéta – mivel szelektíven gyűjtjük a papírt, ez nálunk mindig megtalálható a papírgyűjtő kosárban. Ráadásul nagy zsepi fogyasztók vagyunk a fiam poratka allergiájának köszönhetően.
  • Spárga (az az eredeti természetes anyagú fajta)


Elkészítés

  1. A gurigákat félbevágtam (illetve a papírtörlős gurigát sok kis darabra vágtam).
  2. A kis gurigákat megtömtem használt zsepivel vagy szalvétával.
  3. Kicsit meggyűrtem, és spárgával összekötöztem. A kötözésnek 2 célja volt: 1. szorosabban egyben tartja a papírgurigát. 2. a zsinór segítségével egyszerűbb volt a viaszba lógatni a gyújtóst.
  4. Belemártottam a gurigákat a viaszba, kicsit „kicsavartam”, azaz megnyomkodtam, hogy ne csepegjen, majd egy tálcán hagytam kihűlni, száradni.

Meglepő módon elég komoly súlyuk lett, szóval valószínűleg elég sok viaszt felszívtak.

Tűzgyújtó

Pillanatképek a tesztről

Ja és hogy miért is jó ez az egész maszatolás?

  • Gyakorlatilag ingyen tűzgyújtót kapsz, minimális munkával.
  • A szemetedet (inkább hulladék) pedig olyan dologra használod, ami hasznos a háztartásban.

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...