Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Tűzgyújtó „kocka” (alá/fölé gyújtós) házilag

Ez az írásom elsősorban azoknak szól, akik rendelkeznek fatüzelésű kandallóval, vagy jó időben szívesen sütögetnek a szabadban. Megelégeltem, hogy tűzgyújtó kockákat (tudjátok az az a cucc, amit a kandallóba, vagy grillre tesznek a fa gyújtós alá, hogy az könnyebben meggyulladjon) csak szezonálisan lehet beszerezni a boltokban, ráadásul nem valami olcsó.

Ezért először az uram nézett utána alternatív lehetőségnek, ami nemcsak olcsó, de házilag egyszerűen elkészíthető. Amit talált nagyon egyszerű és hatékony is volt.

A recept

Gyűjts össze tobozokat (nem árt, ha szárazak, vagy alaposan meg kell szárítani őket). Vízfürdőben olvassz fel maradék gyertyát (így az ünnepek után biztosan sok háztartásban akad egy kevéske). A tobozokat többször mártsd bele az olvadt viaszba (mintha gyertyát mártanál).

Percek alatt megszárad, kihűl. Így már tárolható és használható.

A trükk

Ezt a gyújtóst nem a fa alá, hanem a vékony fa hasábok tetejére kell tenni és úgy begyújtani. Ennek az az oka, hogy a lángoló olvadt viasz szépen ráfolyik az alatt lévő fahasábokra, és így segíti a begyulladást.

A módszer nehézsége: nem mindig áll rendelkezésre toboz.

Éppen ez indított arra, hogy alternatív megoldást keressek, mivel elfogyott itthon az ősszel begyűjtött toboz.

A fejlesztett változat a következő

Szükséges alapanyagok

  • WC papír gurigák – WC papír gurigákat eddig is gyűjtöttem, mondván, sosem lehet tudni mire lesz még jó. Ez ráadásul folyamatosan van itthon, még akkor is ha nem gyűjti tudatosan az ember lánya.
  • Maradék gyertya – az első módszerhez hasonlóan kell megolvasztani.
  • Használt papírzsepi, szalvéta – mivel szelektíven gyűjtjük a papírt, ez nálunk mindig megtalálható a papírgyűjtő kosárban. Ráadásul nagy zsepi fogyasztók vagyunk a fiam poratka allergiájának köszönhetően.
  • Spárga (az az eredeti természetes anyagú fajta)


Elkészítés

  1. A gurigákat félbevágtam (illetve a papírtörlős gurigát sok kis darabra vágtam).
  2. A kis gurigákat megtömtem használt zsepivel vagy szalvétával.
  3. Kicsit meggyűrtem, és spárgával összekötöztem. A kötözésnek 2 célja volt: 1. szorosabban egyben tartja a papírgurigát. 2. a zsinór segítségével egyszerűbb volt a viaszba lógatni a gyújtóst.
  4. Belemártottam a gurigákat a viaszba, kicsit „kicsavartam”, azaz megnyomkodtam, hogy ne csepegjen, majd egy tálcán hagytam kihűlni, száradni.

Meglepő módon elég komoly súlyuk lett, szóval valószínűleg elég sok viaszt felszívtak.

Tűzgyújtó

Pillanatképek a tesztről

Ja és hogy miért is jó ez az egész maszatolás?

  • Gyakorlatilag ingyen tűzgyújtót kapsz, minimális munkával.
  • A szemetedet (inkább hulladék) pedig olyan dologra használod, ami hasznos a háztartásban.

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek