Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Soroksári szeméttelep és a hulladekvadasz.hu az RTL Klub Híradójában (videókkal)


Notice: class-oembed.php használata nem támogatott a 5.3.0 verzió óta! Ezt javasoljuk helyette: wp-includes/class-wp-oembed.php. in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/functions.php on line 4802

Soroksári szeméttelep helyszínét a vasárnap esti RTL Klub Híradója helyszíni tudósításban mutatta be a hulladékvadász.hu egyik önkéntesével, Szebenyi Péter környezetmérnökkel.  A terepszemlénket mindössze egy nappal korábban publikáltuk.

“Szemét ameddig csak a szem ellát” – kezdi narrációjában Wagner Bea, az RTL Klub riportere. A soroksári Duna ágtól alig pár száz méterre állt a volt Dugattyúgyűrű gyár. Az üzem bezárása után egy befektető vette meg és az épületeket lebontotta. Már kapu sincs és az területet senki se őrzi. (Rrt.hu -n a teljes felvétel, képre kattintva elérhető!)

Híradó felvételét az RTL.hu a képre kattintva érhető el. / Fotó: rtl.hu

Híradó felvételét az RTL.hu a képre kattintva érhető el. / Fotó: rtl.hu

A Híradó stábja beszélt Soroksár egyik mezőőrével, akitől megtudták, hogy a szervezet megfigyelései szerint éjszakánként rendszeresen hordják ide a területre illetéktelenek a szemetet.

Hulladekvadasz.hu korábbi felvételei a helyszínről.

Az egykori gyár környékén a sok szemét miatt időnként a patkányok is megjelennek. A terület magántulajdonban van, a cég felszámolás alatt áll, ezért egyelőre az önkormányzat és a Környezetvédelmi Hatóság is tehetetlen.

Laza Margit, a Soroksár Önkormányzatának jegyzője az alábbiakat nyilatkozta az RTL Híradójának:

Évek óta küzdünk mi is, illetve a környezetvédelmi hatóság is, azzal nem tudunk kit kötelezi, se az építési sem a kommunális hulladék elszállítására, illetve a környezetvédelmi hatóság kötelezte a jelenleg tulajdonos céget, vagy akié a terület, de végrehajtani már nem tudta.

Honlapunkra február végén érkezett be a helyszínről egy környékbeli lakos bejelentése.

Soroksári szeméttelep előtt, Szebenyi Péter, környezetmérnök. / Fotó: Rtl.hu

Soroksári szeméttelep előtt, Szebenyi Péter, környezetmérnök. / Fotó: Rtl.hu

A helyszíni tudósítás alkalmával Szebenyi Péter, környezetmérnök az alábbiakat nyilatkozta:

Február végén, március elején küldtük el az aktuális önkormányzatnak, válasz még nem érkezett. Ennek valószínűleg az a problémája, hogy a terület magántulajdon.

Reméljük hamarosan megoldódik a volt Dugattyúgyűrű gyár sorsa és nem soroksári szeméttelep marad továbbra is.


Dugattyúgyűrű gyár elveszett történetét keressük!

A hulladékvadász.hu Városkép romboló rovatához keresünk és várunk anyagokat, képeket főként a soroksáriaktól. Az interneten kevés történeti és képi anyagot találtunk a volt gyárról. De a helyszíne és a történelme meglepően gazdag. Kezdve itt a római kóri maradványoktól egészen a facebook csoportokban olvasott helyi lakosok kommentjéig.

Tehát, ha valaki rendelkezik régi fotókkal, írásos anyagokkal az küldje el nekünk az alábbi linken található űrlapot kitöltve. Köszönjük.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek