Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Öntapadós címke készítése házilag – #4 DIY

Öntapadós címke készítése házilag. A Kreatív hobbik csoport DIY rovatának a 4. részében, Szabó Henrietta, a csoport alapítójának egyik alkotását mutatjuk be.

A készítő gondolatai:
Nagyon fontosnak tartom az újrahasznosítást. Rengeteg sok szép új használati tárgyat készíthetünk egy-egy kidobálásra szánt tárgyból. Én most egy kiürült üveget szabtam személyre egy kedves barátom 40. születésnapjára.

Technika: DIY, újrahasznosítás
Elkészítési idő: 10 perc
Készítő: Szabó Henrietta – Minyima

Hozzávalók: 
– Üres üveg
– Lézer nyomtatóval nyomtatott kép/felirat (nem tükrözött)
– Széles cellux
Kellékek:
– Olló
– Kártya
– Meleg víz
– Vizes tál

A kinyomtatott képre ráragasztjuk a celluxot. Ami nagyon fontos, az az, hogy ez a technika csak a lézernyomtatóval nyomtatott képpel működik. Sajnos, ha tintasugaras nyomtatóval nyomtatjuk, a festék áztatás közben le fog ázni.

Egy keményebb kártya segítségével kisimítjuk alóla a levegőt. A kártyánkat nem kell féltenünk, nem lesz baja a folyamat közben.

A kívánt formára, méretre vágjuk a címkénket. Meleg vízbe áztatjuk 1-2 percre.

Az ujjunkkal finoman ledörzsöljük a hátoldaláról a papírt.

Addig dörzsöljük, míg átlátszó nem lesz a cellux. Ezt a fény felé tartva ellenőrizzük és ha még szükséges dörzsöljük le a maradék papírt is. Ha rajta marad néhol a papír, száradás után újra kifehéredik és esetleg foltos maradhat a címkénk.

Hagyjuk picit száradni a címkénket. Amíg szárad, addig zsírtalanítsuk az üveg felületét ahová majd a címkénket fogjuk ragasztani.

A megszáradt címkénket (a feliratozott celluxot) ragasszuk fel a kívánt helyre és a kártya segítségével simítsuk ki alóla a levegőt. Ha volt még alatta egy kis víz, töröljük szárazra az üveget.
Nem kell alá plussz ragasztó, a celluxunkról nem ázott le a ragasztó felület, ezért annak a segítségével fel fog ragadni az üvegünkre.

Az egész folyamat nagyjából 10 perc alatt kész. Ha szeretnéd ugyanezt elkészíteni csak más évszámmal, a címke sablonját itt találod.

Töltsük meg házi készítésű belevalóval az üveget és ajándékozzuk el egy kedves barátunk 40. születésnapjára. 🙂

Az öntapadós címke technikájában az a nagyon jó, hogy teljesen személyre szabható címkéket tudunk készíteni.

Minden olyan felületre felhasználhatjuk, amire egy celluxot amúgy is szépen fel tudunk ragasztani. Személyre szabhatjuk fűszeres-, lekváros-, karácsonyi likőrös üvegeinket, teás/kávés csészéinket, vagy akár füzet borítót, mappát is díszíthetünk címkéinkkel. A saját készítésű címkék felhasználásának csak a képzelet szabhat határokat.

Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve.

Sok sikert kíván a DIY-projektekhez a Kreatív hobbik csoport!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek