Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Tagvadász címmel új alrovat a hulladékvadász.hu -n - Hulladekvadasz.hu

Tagvadász címmel új alrovat a hulladékvadász.hu -n

A Tagvadász a hulladekvadasz.hu Városkép Romboló rovatának két hetente megjelenő legújabb alrovata, az alábbiakban szeretne bemutatkozni az olvasóknak.

MI AZ A TAGVADÁSZ?
Fényképes helyszínrajzokkal és kritikákkal felhívja a figyelmet a városban pusztító tagekre- „monogram falfirkákra”, amelyek a frissen festett magántulajdonú házak és középületeket-falait csúfítják el és teszik leromlottá, újfajta hulladékkal teli a várost és annak látképét.

Tagvadasz

Tagvadász bemutatkozó flyer kép. Fotó: hulladekvadasz.hu

MI AZ A GRAFFITI?
A graffiti olasz jövevény szavunk, de az Amerikai Egyesült Államokból származó fogalom, jelentéssel bíró szimbólum, (a magyar Büntető Törvénykönyv szerint falfirka) melynek eredeti jelentése: feliratok, spontán jellegű és üldözött, elítélt írásművek, amelyek tematikája általában politikai, erotikus, csúfoló rögtönzés, szélsőségesen leegyszerűsített általánosítás stb.  Már régóta része az emberiség történelmének, ahogy az alábbi 2 kép is mutatja.

AKKOR MI AZ A GRAFFITI TAG?
A tag szó jelentése (angol, ejtsd: teg) címke, biléta. Az eredeti angol szónak számos más jelentése is  van (pl. „toldalék”, „kötélvég”, „nyomon követ” stb.), azonban jellemzően adatbázisok rendező kategóriáit jelölő címkéket nevezünk így, tipikusan blog oldalakon.  Igéje a tegel, azaz felcímkéz. Tehát egy mondattal kifejezve: aki graffiti tegel az felcímkézi a saját kézjegyével a köztulajdont vagy másnak a magántulajdonát, azaz rongál és pusztít.

A GRAFFITI EGY UNDERGROUND MŰVÉSZET, AKKOR MIÉRT KELL ÜLDÖZNI?
Mi nem is akarjuk üldözni a graffitiseket, bár az se tudjuk helyeselni, ha közterületen bárki engedély nélkül festeget, de el kell ismerni, hogy vannak igazán szép művek és tényleg vannak a városban olyan helyek, ahol egy szép falrajz feldobja a sivár környezetet. Sőt sokan vannak olyan kereskedők, akik graffitisektől rendelnek falképeket, hogy reklámozzák a helyet, kocsmát stb. Viszont még a legtöbb graffitis szerint is a tegelés egy primitív semmilyen művészi értékkel nem rendelkező öncélú dolog. Számomra a tag a városi hulladék egy új formája, amely mint a műanyag ott csúfolódik az idők végezetéig, amíg le nem festik vagy kaparják a tulajdonosok. Egy véget nem érő küzdelem az emberi butaság ellen, amelyet a jog is tilt…

A graffitizés- falfirkálás a RONGÁLÁS-on belül egy bűntető jogi kategória!

  1. § (1) Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el. (2) A büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, ha b) a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó rongálást falfirka elhelyezésével vagy bűnszövetségben követik el.
    (7) E § alkalmazásában falfirka: festékszóróval, filctollal, vagy bármilyen más felületképző anyaggal létrehozott képi, grafikus, vagy szöveges felületbevonat, amely nem a vagyontárgy rendeltetésszerű használatához szükséges.

A Tagvadász Városkép Romboló alrovat folytatása 2 hét múlva.

You may also like...