Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Teszedd mozgalom alkalmával Tóth Andi is zsákot ragad - Hulladekvadasz.hu

Teszedd mozgalom alkalmával Tóth Andi is zsákot ragad

A Teszedd mozgalom alkalmával Tóth Andi is szemeteszsákot és kesztyűt ragad, hogy Budapesten két helyszínen is tegyen a tiszta környezetért.

2017 szeptember 15-17. hétvégi napokon immár 7. alkalommal kerül megrendezésre az ország egyik legnagyobb önkéntes mozgalma, a TeSzedd – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció. Ez gyakorlatilag az ország őszi nagytakarítása, amihez bárki csatlakozhat és a választott körzetben segít a szemetet összeszedni. A mozgalom szervezője a Földművelésügyi Minisztérium, amely egyre gyakrabban és erőteljesebben támogatja az olyan szervezeteket, amelyek segítik a lakosság környezettudatosabb szemléletformálását.
Idén először én is ott leszek, méghozzá 2 helyszínen is, ahol találkozhattok akár velem is.
Pénteken Budapesten, a Filozófusok Kertjét, szombaton pedig a Hulladekvadasz.hu csapatával a budapesti Népsziget déli részét szeretnénk kitakarítani.A TeSzedd mozgalom egy nagyon jó kezdeményezés szerintem, mivel drasztikus képet mutat az embereknek az ország hulladékhelyzetéről. Azonban, véleményem szerint, sajnos csak azok az emberek szemtől szembe a valós problémával, akik aktívan részt vesznek az akcióban, illetve akik már eleve is környezettudatos gondolkodásúak.
A JÖN Alapítvány, a Hulladékvadászok és az Önkéntes környezettisztítók közös rendezvénye a Népszigeten.

A JÖN Alapítvány, a Hulladékvadászok és az Önkéntes környezettisztítók közös rendezvénye a Népszigeten.

 Őszintén szólva, a korábbi évek mozgalmaira még én sem figyeltem fel, pedig évek óta igyekeztem a környezetünket szem előtt tartva élni, még a nulla hulladékos életvitelemet megelőzően. Az ötlet jó, és remélem egyre többen felfigyelnek az akcióra. Azonban ahhoz, hogy egy ilyen összefogásban minél több ember részt vegyen, ahhoz elengedhetetlen a környezettudatosságra való nevelés, amit már egészen pici gyerekkorban el kellene kezdeni.
Az ilyen és hasonló megmozdulásokat támogató, azokban részt vevő önkormányzatok és szervezetek csak akkor tudnak valós célt elérni, ha nem csak évente 1-1 ilyen akció kerül megrendezésre, hanem a lakosságot folyamatosan bombázzák a környezettudatosság fontosságáról. Emellett természetesen elengedhetetlen az is, hogy ők maguk is példát mutassanak. Gondolok itt olyan apróságokra, hogy a hatóságok rengetek papír felhasználását leválthatnák valóban működő digitális ügyintézésre, vagy a hatóságoknál alapvető lehetne a szelektív hulladékgyűjtők kihelyezése, vagy akár saját komposztáló használata.
Az nagyon szép és jó, ha a mozgalommal a részt vevők megtisztítanak egy-egy területet. De kérdem én, ez mire lesz elég? 1-2 napon belül ugyanott fogunk tartani, az eldobált szemét nagyon gyorsan újra felhalmozódik, mivel a saját tapasztalatom szerint is az látszik, hogy az emberek többségét kevéssé motiválja a környezetének védelme, sokkal inkább a saját kis mikrokörnyezetüket helyezik előtérbe.
Éppen ezért a hatóságok sokkal eredményesebbek lehetnének, ha az egyedi háztartások hulladékcsökkentését is támogatnák, érdekeltté tehetnék a családokat abban, hogy minél kevesebb szemetet termeljenek az otthonukban, így a háztartásukból ide-oda kikerülő hulladék mennyisége is kevesebb lenne. Ha az emberek többsége érzeni kezdi, hogy kevesebb szemét mellett minden szempontból jobb élni, akkor a közös környezetvédelmi mozgalmak is hatásosabbak lennének és több ember gondolkodásához is eljutnának.Sajnos a jelenlegi hulladékkezelési rendszernek a fentiek szempontjából több hiányossága is van.
Az embereknek nem érdekük a hulladék mennyiségének csökkentése, hiszen Magyarországon egy általam végzett gyors közvéleménykutatás eredménye alapján, a legtöbb helységben, a háztartásban keletkező szemét mennyiségtől függetlenül, lakók számától teszik függővé és kötelezővé a szemétszállítási díjat.
Gödöllőn, nálunk is, fix díj van, ami nem kevés. Ezért cserébe hetente viszik el a 110 l-es kommunális szemetet, 2 hetente ingyenesen a szelektívet (a zsák ingyen van, vegyesen kerül bele a műanyag, a papír és az alumínium), és 2 hetente a zöld hulladékot, aminek külön díja van (1 zsák 50Ft). A fix 110l-es kommunális szeméttároló díját akkor is fizetnem kell, ha csak fél évente teszem ki a szemetest. A szeméttároló méretét nem csökkenthetem, mert a lakcímre bejelentett lakosok számától függően ez a méret kötelező. Külön engedéllyel, 1 fős háztartás esetén, kérhetnék 60l-es kukát.
Sok városban ráadásul a szelektív gyűjtő szigeteket megszüntették. Az okát persze nem tudom, csak gyanítom, hogy volt abban minden csak döglött macska nem sok városban pedig a szelektív szeméttárolókat csupán havonta ürítik. Pár helyen van lehetőség megválasztani a kommunális szeméttároló méretét, ennek az ára méretarányos, de maga a szemétszállítási szolgáltatás itt is kötelező.
Egy romániai kisvárosban jelenleg van fejlesztés alatt a chippel ellátott szeméttárolók bevezetése, melyeknél a szemét súlyától függ majd a szemétszállítás díja. De Győrben is hasonló a rendszer: a szeméttárolóba chip van beépítve, és kirakás száma alapján számláz a rendszer (erre egy kisebb alapdíjat kell csak megfizetni – ami szintén kötelező). Magyarul ha csak fél évben egyszer veszem igénybe a szemétszállítást, akkor csak azért az egyért kell fizetnem.
Teszedd mozgalom eseményének tavalyi felvonása az Ördög-árokban. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Teszedd mozgalom eseményének tavalyi felvonása az Ördög-árokban. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Ha az emberek környezettudatosságát szeretnénk erősíteni, akkor az önkormányzatoknak, hatóságoknak a szemétszállítási rendszeren kellene változtatni, mindezt úgy, hogy az emberek az esetleges költség csökkentésre a megfelelő módon reagáljanak. Én a magam részéről tartok attól, hogy egy a szemétszállítási díjban történő változtatás csak azt eredményezné, hogy még több illegális szeméttelep keletkezne. Ennek elkerülésére a megoldást ismét abban látom, ha már kicsi gyerekkortól beleneveljük a gyerekekbe a hulladékcsökkentés fontosságát. Az én gyerekeimnek már ez természetes dolog, de sokan értetlenül néznek ránk. Ez biztosan hosszabb folyamat, de annál hatékonyabbnak vélem. Ennek érdekében a témára érzékeny iskolák fel szoktak kérni, hogy pár óra erejéig foglalkozzak a gyerekekkel pár környezetórán. A gyerekek pedig nagyon fogékonyak, és befogadóak.

Összefoglalva tehát, a TeSzedd mozgalom tetszik, jó ötlet, felnyitja a szemeket, azonban ez csak futás a szemét után. Utólagos takarítás, amire természetesen szükség van. Viszont jobb lenne ha ennek a mozgalomnak évről évre kevesebb munkája lenne, mert az egyet jelentene azzal, hogy csökken a lakossági szeméttermelés az élet minden színterén.

Magáról a személyes tapasztalatokról, hangulatról és élményekről a jövő héten képes beszámolóval érkezem.

Gyertek el Ti is a hétvégén az általam említett Teszedd mozgalom eseményekre. Jó buli lesz!

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...