Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Bornemissza tér szemétdombja a XI. kerületben - Hulladekvadasz.hu

Bornemissza tér szemétdombja a XI. kerületben

A Bornemissza tér és a Major utca sarkán kialakult szemétdombra lett figyelmes a bejelentő Budapest a XI. kerületében. Állítása szerint már hónapok óta szemét csúfítja el a tért.

XI. kerület korábbi bejelentéseit ide kattintva lehet megtekinteni. Reméljük a bejelentés hatására a tér ismét régi fényében fog tündökölni.

A szemét mögött a Bornemissza tér található egy csendes kertvárosi környezetben. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A szemét mögött a Bornemissza tér található egy csendes kertvárosi környezetben. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A bejelentés szövege
„Tisztelt Hulladékvadász, Ezúton szeretnek bejelenteni a 11. Kerület a Bornemissza – Major utca sarkán egy illegális szemétlerakót. Mint ahogy a képen is latszik a probléma elég súlyos és már hónapok óta nem történt semmilyen lépes a szemet felszámolására. Köszönöm az intézkedésüket előre is!”

Hulladék jellege: kommunális, építési.

[codepeople-post-map]

Bornemissza tér helyszínről érkezett bejelentést továbbítjuk az aktuális önkormányzatnak.

Köszönjük a bejelentést.


Felhívás illegális hulladék bejelentésre!

Az alábbi útmutató segítségével hasonló bejelentéseket várunk a településről és annak környékéről ezzel is segítve a helyi önkormányzat munkáját. Ide kattintva elérhető a bejelentési űrlap. Ha támogatnád a hulladékvadászok munkáját ide kattintva megteheted.


Ki volt Bornemissza Gergely?

Életrajza
Pécsi kovácsmester fia. Kétszer házasodott, amelyekből összesen hat gyermeke született. Az első feleség, Fighedi Oláh Erzse (Fügedi Erzsébet) 1554 januárjában már halott volt, amikor az egri vitéz megülte lakodalmát az egri várban Sygher (Sigér) Dorottyával. Bornemissza János nevű gyermeke (aki Gárdonyi művében Jancsikaként szerepel) – feltételezhető – e második házasságból született.

1552-ben hadnagy a töröktől ostromlott Eger várában. Tinódi szerint különösen tűzszerészi leleményességével tűnt ki, és agyafúrt ötleteivel, melyek jelentősen hozzájárultak a védők győzelméhez.
1553. február elején Mekcsey István egri várnagy a nehéz napok fáradalmait otthonában óhajtván kipihenni, Várkony faluba[4] érkezett. Itt „útra való segítségöt kére”, fát, s egyéb szekereket követelt a falubeliektől, akik nemhogy nem adtak neki, hanem fegyverrel a kezükben ellenálltak. Az egyik paraszt fejszével homlokon sújtotta, azután dárdával leszúrták. Bornemissza Gergely deák Mekcsey haláláért „nagy siralmat szerze várkoni póroknak”, de a gyilkost nem tudta kézre keríteni.

1553. március 13-án, Dobó István leszámolása után Bornemissza Gergely átvette az egri vár és a püspöki javadalmak kezelését. A vár újjáépítése során ő tervezte és építtette a Gergely-bástyát. Az egri vár védelmében való kimagasló helytállásáért 1553-ban két királyi birtokadományban részesült, melyek közül egyikként az Abaúj megyei Léh falut nyerte el.

További részletek a wikipedián.

 

You may also like...