Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Kégl-kastély bekötő útjának hulladéklerakásai - Hulladekvadasz.hu

Kégl-kastély bekötő útjának hulladéklerakásai

Kégl-kastély bekötő útja mentén illegális hulladéklerakások szennyezik a környezetet Székesfehérváron. A hulladék jellegét tekintve főként építési és autógumi maradványokból áll össze.

A település bejelentései szép számban gyűlnek, köszönhetően a székesfehérvári hulladékvadászunknak. A korábbi bejelentések ide kattintva elérhetőek.

A bejelentés szövege
„Tisztelt Szerkesztők! A néha szebb napokat látott  Csalai kastély közelében, a kastély ” bekötő ” út menti részt is felfedezték az emberek. Félreeső, nem forgalmas, „ideális” terep megszabadulni a tehertől.  A Depónia hulladék lerakó telep innen kb 2 km.”

Hulladék jellege: kommunális, építési, autógumi.

[codepeople-post-map]

Kégl-kastély közeléből érkezett bejelentést továbbítjuk az aktuális önkormányzatoknak.

Köszönjük a bejelentést.


Felhívás illegális hulladék bejelentésre!

Az alábbi útmutató segítségével hasonló bejelentéseket várunk a településről és annak környékéről ezzel is segítve a helyi önkormányzat munkáját. Ide kattintva elérhető a bejelentési űrlap. Ha támogatnád a hulladékvadászok munkáját ide kattintva megteheted.


A kastély a wikipedia szerint

Kégl György földbirtokos, országgyűlési képviselő 1878-ban Csalapusztán építtette fel Hauszmann Alajos tervei alapján neoreneszánsz családi kastélyát. Fejér megye egyik legszebb kastélya.

A kastély története
A Kégl-család első ismert őse Kégl Mihály pozsonyi gyógyszerész volt, aki 1623-ban kapott nemesi oklevelet. A család a XVIII. századig városi nemesként élt Pozsonyban. Uradalmi bérlőként kerültek a Dunántúlra. A vagyon megalapozója Kégl György országgyűlési képviselő volt, aki jelentős szerepet játszott a Fejér vármegyei közéletben, a megyei közkórház alapításához is jelentős összeggel járult hozzá (az ő nevére is utalva lett a kórház neve Szent György Kórház). Csalapuszta területét Kégl György nádasdi és fogarasföldi Nádasdy Júlia grófnőtől vette 1873-ban, 390 ezer forintért. A kastély 1876 és 1878 között Hauszmann Alajos tervei szerint, neoreneszánsz stílusban épült. A kastély körül kialakított park belesimult a Velencei-hegység nyugati oldalának festői környezetébe. A parkban halastavat és kápolnát is létesítettek, a kastély főhomlokzata előtt márvány szökőkút állt, ennek medencéje még látható.

A kastély pusztulása
Egykor kiterjedt parkjának nagy részét kipusztították. 1945 után mezőgazdasági célokra használták az épületet. A kastély körüli épületekben agrártörténeti szakgyűjtemény található.

A kastély magántulajdonban van. Nem látogatható.

Forrás: wikipedia.

You may also like...