Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Egy futó levele az illegális szeméthegyekről - Olvasói különvélemény - Hulladekvadasz.hu

Egy futó levele az illegális szeméthegyekről – Olvasói különvélemény

Egy futó levele, avagy milyen érzés az illegális szeméthegyek közt futni egy sportolni vágyó személynek – Olvasói különvélemény.

Különvélemény rovatunk az állampolgárok véleményeit osszuk meg az oldalunk hasábjain. E heti cikkünkben egy az egészségére adó futó véleményét olvashatjuk.

Ilyen érzés lehet a természetben futóként futni? A fotó csak illusztráció.

Ilyen érzés lehet a természetben futóként futni? A fotó csak illusztráció.

Az olvasónk levele 
„Meggyőződésem, a környezettudatosság nagyon nagy mértékben függ a családtól, függetlenül annak iskolai végzettségi szintjétől. Tanyavilágban és faluban nőttem fel, ahol kicsi gyerekkoromtól azt láttam parasztgazdálkodó nagyszüleimtől, szüleimtől, hogy mindennek megvan a maga helye. A zöldhulladék, konyhai hulladék ment a trágyadombra és következő évben beforgatásra került a kertbe, vagy a szántóföldön.

A papírt és fémhulladékot összegyűjtötték, gyerekek feladata volt elvinni a MÉH telepre, ahogy az üveg visszaváltás is. Ezt látták és gyakorolhatták gyermekeim is amikor szüleimnél nyaraltak, illetve idehaza is, amikor a 90-s évek elején végre kertes házba költöztünk. Természetes volt, hogy komposztálunk, külön gyűjtjük az értékesíthető, vagy ingyen leadható hulladékot és az akkor már megjelenő szelektív szigetekre elvisszük. A környéken sokan meg is mosolyogtak, de ez nem tántorított el bennünket. Ezek után a szemetes kuka sokszor ki sem került az utcára, de ez a szolgáltatót nem érdekelte, ő heti egyszeri ürítést számláz a mai napig

A város szélén lakunk és sokat jártuk a határt a gyerekekkel, amikor kutyát sétáltattunk, vagy éppen futunk. Szomorúan tapasztaltuk, hogy nagyon sok helyen látható szemétkupac, a szippantós kocsi a mezőre engedi ki terhét, etc. Ez utóbbi a csatornázással megszűnt, de a szemétkupacok csak szaporodnak, annak ellenére, hogy a városban rendszeres volt a „központi” lomtalanítás (újabban már úgy kell kérni időpontra, de még ingyenes), hogy ingyen le lehetett adni évente 4 m3 hulladékot (állítólag ez már megszűnt), hogy ingyenes hulladékudvar üzemel, ahol bútort, vagy elektronikai és háztartási gépeket is le lehet adni, ha éppen nem csereakcióban történt a vásárlás.
 
Pár éve már, hogy a zöldhulladékot szezonban a magam által beszerzett zsákban, vagy éppen kötegbe rendezve ingyen elviszik, mármint 24 matrica erejéig (ha ez kevés, vehetek kb 400 ft/ matrica) Mára már kéthetente ingyen elviszik a szelektíven gyűjtött papírt, fémet, műanyagot is és állítólag tervben van ez az üvegekre is. Mindez nálam azt eredményezte, hogy hetekig nem kell az általános/kommunális kukát kitenni és így ugye ürítés sincs. Lásd feljebb, azért heti ürítés kiszámlázva. Ezek a feltételek adottak és bárki élhet vele a városban.

Pontosan ezért elszomorító nap mint nap futás közben azzal szembesülni, hogy inkább a határba fuvarozzák ki a bútort, sittet, hűtőszekrényeket, tv-t és még oly sok mindent. XXI. századot írunk, na de hol is élünk ???

Terebesi erdő, maga a hulladékpokol hűtőtemető

Terebesi erdő, maga a hulladékpokol hűtőtemető / Budapest, 2016.04.12.

Nagyon sok esetben tettem bejelentést illetékes önkormányzatoknál. Néha történik pozitív fejlemény, eltűnik a szemét, de sok helyen újra termelődik és egyre nagyobb mértékben. Jellemzően a zártkertek és környékén (főleg ha az erdős rész), vagy a gépjárművel könnyen megközelíthető elhagyatott külterületi részeken.

Volt szerencsém egy kis európai országban élnem pár évet. Kiérkezés után, az utcákon, utak mentén, vagy az erdőben futások közben fura érzésem volt, míg rájöttem, hogy mi is ez: nincs szemét sehol. Nagy ritkán láttam egy egy eldobott sörös dobozt, vagy PET palackot.
 
Remélem előbb utóbb felnő már a mi országunk is oda, hogy minden lakosa magáénak fogja érezni környezetét és eltűnnek az illegális szemétdombok.

Köszönjük a levél írójának a kifejtősre sikeredet levelet. Reméljük egyre többen érzik úgy, hogy szót kell emelniük az illegális szemetelés hulladékproblémájával kapcsolatban.

A futó levele egy a sok levél közül, amit hetente kapunk. A szemét sokakat zavar, de kevesen tesznek ellene.

You may also like...