Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Memóriajáték készítése teatasakokból #44 DIY - Hulladekvadasz.hu

Memóriajáték készítése teatasakokból #44 DIY

Memóriajáték készítése a következő témája a DIY rovatunknak, ami egyben kreatív újrahasznosítása a teatasakoknak.

A Kreatív Hobbik Csoport által szerkesztett rovatban hétről hétre újabb és újabb kreatív újrahasznosításokkal jelentkezik.

Készítő: Harrach Orsolya, KHCS blogger
Technika: újrahasznosítás
Elkészítési idő:  1 óra

Hozzávalók:

  • teatasak
  • karton
  • ragasztó
  • átlátszó
  • öntapadós fólia
  • sniccer
  • olló

A memóriajáték még a 70-es évek legelején került be a családunkba. Egy nyugat-német család hozta magával, amikor nálunk nyaraltak, és a vakáció slágere lett, nem múlt el nap, hogy ne játszottunk volna egy-két partit. Ami nagyon meglepett, és azóta is rendszeresen megfigyelem, hogy 4-6 éves gyerekek, látszólag oda sem figyelve, micsoda látványos sikereket érnek el a párok megjegyzésében.

Mivel itthon akkoriban még nem lehetett ilyet kapni, hát nekiálltunk, és elkészítettük a sajátunkat. És azóta még hányat is! Remek ajándék minden játékos kedvű embernek vagy gyerekes családnak, és a legjobb benne, hogy teljesen személyre szabható, hiszen mi magunk választjuk ki, milyen képek alkossák a párokat. Csak nyitott szemmel kell járni a világban, és szinte minden memory alapanyag.

Például a teatasakok.

A memóriajáték elkészítése egy kicsit babrás, de nagyon egyszerű. Nem kell hozzá más, csak kartonpapír, párban összegyűjtött képek, ragasztó és öntapadós, átlátszó tapéta.

Kartonpapírból (érdemes vastagabbat választani, hogy játék közben ne törjön meg, amikor forgatjuk) vágjunk ki egyforma négyzeteket. Az 5×5 cm-es méret jól bevált, de lehet kisebb, vagy – főleg kisgyerekek esetében – jóval nagyobb is. A hagyományos memóriajáték 36 párból áll, de persze ez is szabadon választható.

Gyűjtsünk össze 36 képpárt, például különböző filteres teák tasakjaival. Nehezítésképpen lehet például csupa piros, vagy csupa zöld alapszínű képet választani. A képek mérete legyen egy kicsit kisebb, mint az alapnégyzeté, így a felragasztásnál nem probléma, ha egy picit elmozdul a kép.

Ragasszuk fel a képeket a négyzetekre, majd az elkészült darabokat ragasszuk le öntapadós, átlátszó fóliával. Vigyázzunk, amikor a fóliát vásároljuk. Velem már előfordult, hogy átlátszó, de matt, vagy kissé mintás fóliát kaptam. Az előadó nem biztos, hogy megérti a kreatív felhasználók elképzeléseit.

Én a fóliázást úgy szoktam csinálni, hogy a fóliát, ragasztós felével felfelé az asztalra fektetem, egy csíkban lehúzom róla a védőréteget, és rárakosgatom egymás mellé a képpel lefelé fordított négyzeteket. Tovább húzom a védőréteget, és a következő csíkra is ráhelyezem a képeket, és így tovább, amíg el nem fogynak a négyzetek. Ekkor levágom a fel nem használt fóliát, a teleragasztottat pedig megfordítom, és egyenként gondosan rásimogatom a fóliát a képekre. A négyzetek széleinél különösen gondosan végezzük el a simítást, hogy később ne kezdjen el felválni. A simítás elvégzése után sniccerrel vágjuk körbe a képeket, úgy hogy az öntapadós fólia ne lógjon túl a keménypapíron. Készen is van a memóriajáték.

Biztos, hogy kész van? Érdemes még egyszer ellenőrizni, hogy minden képnek megvan-e a párja. Ezt akár egy gyors játékkal is megtehetjük.

Ha a memóriajáték készítése nem elég és még több játék ötletre, inspirációra van szükséged, akkor nézd meg a Pinteresten található „Társasjátékok, játékok” nevű táblánkat ITT.

Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve. A további alkotásokhoz, újrahasznosításhoz sok sikert kíván a Kreatív Hobbik Csoport!

You may also like...