Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Lufi az élővilág csendes gyilkosa

A lufi az élővilág csendes gyilkosa, hiszen bele se gondolunk abba, hogy mennyi élőlény életét veszélyeztetjük ezzel a látványos, de buta szokással.

Sok esetben a léggömböket használják fel események megünneplésére. A lufik alkalmazásakor a szervezőket jó szándék vezérli, de bele se gondolnak abba, hogy mi történik, amikor lehullanak a léggömbök.

Egy a lufitól megfulladt madár. / Fotó Pamela Denmon, USFWS

Egy a lufitól megfulladt madár. / Fotó Pamela Denmon, USFWS

A léggömbök hatása
A lufik negatív hatással vannak a környezetünkre, hiszen közvetlen veszélyt jelentenek minden vadon élő állatra. Sőt ha jobban belegondolunk alapvetően teleszemeteljük vele a környezetünket is. Sajnos a biológiailag lebomló vagy “környezetbarát” léggömbök évek múlva lebomolhatnak, de addig ugyanúgy szennyezi a környezetünket.

A rendezvények és ünnepi események célja, hogy tükrözzük az életünk, tevékenységeink fontosabb időpontjait, de ezt nem szabad a vadon élő állatok rovására tenni.

Ha a lufik a vízbe kerülnek, akkor a rongyos végeik, lebegő darabjaik hasonlítanak a medúzához, illetve más tengeri élőlényekhez, ami megtéveszti a vízi élőlényeket.

A lufimaradványokat az állatok élelemnek hiszik és lenyelik, így az bekerül az emésztőrendszerükbe, ami megakadályozza a normális emésztési folyamatokat, ezáltal lassú, fájdalmas halalt okoznak.

Nem csak a vízi élőlényeket veszélyezteti a lufik használata, hanem a fákon élő madarakat is. Ennek oka, hogy a levegőbe szálló lufiba vagy lufi madzagjába belecsavarodhat a madár, vagy a fákra hulló lufiktól sérülhetnek meg az állatok.

Szörnyű! / Fotó: Pamela Denmon, USFWS

Szörnyű! / Fotó: Pamela Denmon, USFWS

De ugyanúgy elfogyaszthatják a lufimaradványokat, mint a vízi élőlények. Így ők is fájdalmas halálba eshetnek a léggömbök elfogyasztása után.

Az állatokra és a környezetre gyakorolt ​​negatív hatások miatt több országban korlátozzák a léggömbök eregetését és inkább humánus alternatívák alkalmazását részesítik előnyben, amelyek biztonságosabbak az állatoknak és a bolygónk számára is.

Ha teheted mellőzd a lufik, léggömbök eregetését, inkább válassz alternatív megoldásokat. Olyan sok szimbolikus megoldás létezik, ami nem veszélyezteti a Föld élővilágát.

A lufi alternatívái:

Buborékok
A buborékok nem csak szórakoztatóak, de lenyűgöző látvánnyal is párosulnak. Hasonlóan szimbolikusak, mint a léggömbök, de a földi és a tengeri állatokra veszélytelenek.

Lampionok vagy lámpatestek
A lámpatestek használata is gyönyörű módja annak, hogy megünnepeljük alkalmainkat, ahelyett, hogy üzenetet írnánk a léggömbökre.

Ültess fát
Az őshonos fák és virágok ültetése gyönyörű módja annak, hogy létrehozzunk egy emléket, amely amellett, hogy évekig megmarad és a természetnek is kedvező.

Lufik, amiket az óceánból halásztak ki. / Fotó: USFWS

Lufik, amiket az óceánból halásztak ki. / Fotó: USFWS

A lufi a föld közelében akár jó játék is lehet, de azt elengedve egy gyilkos játékszerré válhat. Ha számodra is fontos az élővilág sorsa, kérjük terjeszd a cikkünket.

Forrás: onegreenplanet.org

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek