Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Lufi az élővilág csendes gyilkosa - Hulladekvadasz.hu

Lufi az élővilág csendes gyilkosa

A lufi az élővilág csendes gyilkosa, hiszen bele se gondolunk abba, hogy mennyi élőlény életét veszélyeztetjük ezzel a látványos, de buta szokással.

Sok esetben a léggömböket használják fel események megünneplésére. A lufik alkalmazásakor a szervezőket jó szándék vezérli, de bele se gondolnak abba, hogy mi történik, amikor lehullanak a léggömbök.

Egy a lufitól megfulladt madár. / Fotó Pamela Denmon, USFWS

Egy a lufitól megfulladt madár. / Fotó Pamela Denmon, USFWS

A léggömbök hatása
A lufik negatív hatással vannak a környezetünkre, hiszen közvetlen veszélyt jelentenek minden vadon élő állatra. Sőt ha jobban belegondolunk alapvetően teleszemeteljük vele a környezetünket is. Sajnos a biológiailag lebomló vagy „környezetbarát” léggömbök évek múlva lebomolhatnak, de addig ugyanúgy szennyezi a környezetünket.

A rendezvények és ünnepi események célja, hogy tükrözzük az életünk, tevékenységeink fontosabb időpontjait, de ezt nem szabad a vadon élő állatok rovására tenni.

Ha a lufik a vízbe kerülnek, akkor a rongyos végeik, lebegő darabjaik hasonlítanak a medúzához, illetve más tengeri élőlényekhez, ami megtéveszti a vízi élőlényeket.

A lufimaradványokat az állatok élelemnek hiszik és lenyelik, így az bekerül az emésztőrendszerükbe, ami megakadályozza a normális emésztési folyamatokat, ezáltal lassú, fájdalmas halalt okoznak.

Nem csak a vízi élőlényeket veszélyezteti a lufik használata, hanem a fákon élő madarakat is. Ennek oka, hogy a levegőbe szálló lufiba vagy lufi madzagjába belecsavarodhat a madár, vagy a fákra hulló lufiktól sérülhetnek meg az állatok.

Szörnyű! / Fotó: Pamela Denmon, USFWS

Szörnyű! / Fotó: Pamela Denmon, USFWS

De ugyanúgy elfogyaszthatják a lufimaradványokat, mint a vízi élőlények. Így ők is fájdalmas halálba eshetnek a léggömbök elfogyasztása után.

Az állatokra és a környezetre gyakorolt ​​negatív hatások miatt több országban korlátozzák a léggömbök eregetését és inkább humánus alternatívák alkalmazását részesítik előnyben, amelyek biztonságosabbak az állatoknak és a bolygónk számára is.

Ha teheted mellőzd a lufik, léggömbök eregetését, inkább válassz alternatív megoldásokat. Olyan sok szimbolikus megoldás létezik, ami nem veszélyezteti a Föld élővilágát.

A lufi alternatívái:

Buborékok
A buborékok nem csak szórakoztatóak, de lenyűgöző látvánnyal is párosulnak. Hasonlóan szimbolikusak, mint a léggömbök, de a földi és a tengeri állatokra veszélytelenek.

Lampionok vagy lámpatestek
A lámpatestek használata is gyönyörű módja annak, hogy megünnepeljük alkalmainkat, ahelyett, hogy üzenetet írnánk a léggömbökre.

Ültess fát
Az őshonos fák és virágok ültetése gyönyörű módja annak, hogy létrehozzunk egy emléket, amely amellett, hogy évekig megmarad és a természetnek is kedvező.

Lufik, amiket az óceánból halásztak ki. / Fotó: USFWS

Lufik, amiket az óceánból halásztak ki. / Fotó: USFWS

A lufi a föld közelében akár jó játék is lehet, de azt elengedve egy gyilkos játékszerré válhat. Ha számodra is fontos az élővilág sorsa, kérjük terjeszd a cikkünket.

Forrás: onegreenplanet.org

You may also like...