Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Mit tegyünk, ha leáll a szemétszállítás? - 5 tipp - Hulladekvadasz.hu

Mit tegyünk, ha leáll a szemétszállítás? – 5 tipp

A szemétszállítás esetleges leállása vagy késése fogyasztói társadalmunk legnagyobb problémájára hívja fel a figyelmet, a gátlástalan hulladéktermelésünkre.

De miért is van szükségünk arra, hogy elvigyék a szemetünket? Sőt ha kicsit tovább megyünk miért is termelünk egyáltalán annyi szemetet, hulladékot? Abban a XXI. században, ahol a média, az állami szervek és a környezetvédelmi szervezetek szinte mindennap a különböző hulladékszennyezésekre, hulladéktermelés csökkentésére hívják fel a figyelmet.

Mit tegyünk, ha leáll a szemétszállítás? - 5 tipp

Íme 5 tipp arra, ha leáll a szemétszállítás, amit ajánlunk azoknak, akik az igazi megoldást keresik:

  • Ne essünk pánikba. Az illetékes szervek minden bizonnyal a probléma megoldásán dolgoznak.
  • Gondoljuk át a hulladéktermelésünket. Például kezdjük el a hulladékot szelektíven gyűjteni, komposztáljunk.
  • Csökkentsük hulladéktermelésünket: csak olyan termékeket vásároljunk, amelyek minimálisan vagy egyáltalán nem járnak hulladéktermeléssel.
  • Hozzunk létre olyan hulladékcsökkentéssel foglalkozó közösségeket, ahol a cél a hulladék minimalizálása.
  • Térjünk át a manapság egyre divatosabb Zero Waste, avagy a hulladék nélküli életre és ebben nyújt segítséget a Háztartásom hulladék nélkül rovatunk útmutatói.

A szemétszállítás leállása elsősorban azoknak okoz gondot, akik még nem tértek át, vagy nem figyeltek fel eléggé hulladéktermelésük globális problémájára. Egy esetleges leállás viszont őket is gondolkodásra sarkalhatja.

Alternatív megoldások hulladéktermelésünk csökkentésére, illetve annak felszámolására:

Zöldhulladék: háztartásunkban keletkező konyhai és kerti hulladékot komposztálással lehet felszámolni. A témában ajánljuk komposzt rovatunkat, illetve a facebookos komPOSZTolok csoportunkat.

Szelektív hulladékgyűjtés: legtöbb magyarországi településen lehetőség van a szelektív hulladékgyűjtésre, akár a szelektív hulladékgyűjtő szigetekre gondolunk vagy a házhoz menő (egyre elterjedtebb) szelektív hulladékgyűjtésre. Ha nincs szelektív hulladékszállítás a településen, akkor a szelektíven összegyűjtött hulladék hulladékudvarokban leadható. A témában ajánljuk a facebookos szelektív hulladékgyűjtési csoportunkat.

Zero waste, avagy a hulladék nélküli élet: a legegyszerűbb megoldás a prevenció, azaz a megelőzés. Ha nincs hulladék, nincs probléma. Célszerű olyan termékeket vásárolni, amivel nem termelünk hulladékot vagy legalább alkotó elemei szelektíven gyűjthetőek. Ennek az életmódnak magyarországi hírvivője, Tóth Andi, a Háztartásunk hulladék nélkül rovatunk háziasszonya.

Ruházkodás: próbáljunk öltözködésünk alkalmával tartós ruhanemüket vásárolni. Ha meguntuk ne dobjuk ki, ajándékozzuk el vagy készítsünk belőle kreatív módon használati tárgyakat. Ebben segít a Kreatív Hobbik DIY rovatunk útmutatói is, például hogyan készíts farmernadrágból táskát.

A XXI. századi Magyarországon már több olyan példamutató háztartás is van, ahol a kukák szinte üresek és a szemétszállítás intézményére nincs is szükség. Ezért kérünk mindenkit, aki csak teheti ossza meg ezt a cikket vagy hívja fel a figyelmet minél több helyen a hulladékcsökkentés fontosságára. 

Jövőnk záloga a tudatosabb fogyasztás, avagy a hulladéktermelésünk felszámolása.

Ha tetszett vagy hasznosnak gondolod a cikkünket, akkor kérjük támogasd munkánk fennmaradását, hogy minél több ehhez hasonló informáló cikket tudjunk készíteni.




You may also like...