Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Trashtag útmutató a menő instagram képhez

Trashtag útmutató mindazoknak, akik még nem trashtegeltek, de azoknak is akik már csapatják ezt a nagyszerű kihívást. Csak okosan!

Szinte minden évben indul egy újabb kihívás az interneten,  ami bejárja az egész világot. A mostani menőnek számító instagramos “előtte – utána” képes szemétszedés reméljük maradandóbb lesz az előzőeknél. A #trashtagről korábban már beszámoltunk, sőt arról is, hogy Magyarországon a hulladékvadászok és az illetékes önkormányzatok már évek óta űzik ezt a nemes kihívást.

Vácrátót határába hordott hulladék és az önkoris #trashtag után.

Vácrátót határába hordott hulladék és az önkoris #trashtag után.

Viszont sokan nincsenek tisztában a #trashtag kihívásnak a gyakorlati lebonyolításával. Nekik nyújt segítséget ez a trashtag útmutató.

Hogyan kezdjünk hozzá? Mi a folyamata?

 1. Először is keressünk egy megfelelő helyszínt.
  Nézz körül a lakhelyed környékén. Biztos fogsz találni megfelelő helyszínt, ha nem kattints ide a hulladékvadászok nagy-térképére, ahol több ezer helyszín van.
 2. Szerezzünk be a lehetőségeinkhez mérten többször használatos kesztyűt és lebomló szemeteszsákot.
  A kihíváshoz felhasznált eszközöknek is tükrözniük kell a célt, környezetbarátnak kell lenniük. Ne növeljük a hulladék mennyiségét, hanem a lehetőségeinkhez mérten csökkentsük azt. Ezért ne az egyszer használatos műanyag kesztyűket és a műanyag szemeteszsákokat használjuk.
 3. Mérjük fel az erőviszonyokat, avagy ha túl sok a szemét ne vállaljuk túl magunkat.
  Sokan esnek abba a hibába, hogy a kiválasztott helyszínen több hulladékot szednek össze, mint amit kézi erővel eltudnának onnan szállítani. Ne vállald túl magad, csak ésszel.
 4. A takarítás előtt fotózzuk le a helyszínt és ahogy végeztünk utána is. Mindezek után kész a menő Instagram képünk.
  Az instagramhoz több olyan program létezik, amivel könnyedén tudunk előtte-utána képeket szerkeszteni, hogy igazán menőnek tűnjünk.
 5. Csatlakozz a #trashtag hungary facebookos csoporthoz és oszd meg ott is az akciódat.
  A létrehozása óta már több százan léptek be és osztották meg a csoport tagjaival és a nagy világgal #trashtag akciójukat. Tégy te is így!

  Cigicsikk a leggyakrabban eldobott szemét. Támogasd az ellene indított kampányunkat. Kattints a képre.

  Cigicsikk a leggyakrabban eldobott szemét. Támogasd az ellene indított kampányunkat. Kattints a képre.

 6. Talán a legfontosabb pont, mindig gondoskodjunk a megfelelő hulladékelszállításról.
  Sokan talán ezzel vannak a legnagyobb bajban, ami nem is meglepő. Több olyan telefonhívást, levelet kaptunk, amiben arról kérdeztek minket, hogy “Összeszedtem a szemetet és most kinek szóljak, hogy elvigye?”. Ez a lehető legrosszabb forgatókönyv. Mindig annyi szemetet szedj össze #trashtagnél, amit kézi erővel is el tudsz vinni, vagy legalább személy-gépjárműben el tudsz szállítani a legközelebbi hulladékudvarba. Ha nagyon sok szemetet szedtél össze, annak elszállítási ára van, amit neked kell megfizetned. (Ugye nem akarsz 30-50 ezer forintokat konténerre költeni?!)
 7. Ha közösségi szemétszedési akciót szerveznél, akkor ajánljuk figyelmedbe a szemetszedes.hu társhonlapunkat, amin keresztül már több százan vettek részt környezetünk megtisztításában.

+1. Mindig vigyázz hova nyúlsz.
Sok esetben található a szemétben injekciós tű, vagy törött üveg, illetve az azbesztpala és más veszélyes hulladékot ne gyűjtsük össze.

Tartsd be minden körülmény között a trashtag útmutató pontjait!

Ha sikerül betartani, akkor garantáltan nem érhet minket meglepetés az akciók alkalmával.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek