Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Ha égeted az avart, akkor saját magadat is károsítod! - Hulladekvadasz.hu

Ha égeted az avart, akkor saját magadat is károsítod!

Ha égeted az avart, akkor saját magadat is károsítod és ez nem vicc! Évek óta több civil szervezet harcol a totális tiltásért, mindhiába!

Egyesek a tudatlanság korának is nevezik az avarégetést, hogy még a mai napig is időszakosan helyi rendelethez kötve engedélyezik a lakosság részére az avar-és zöldhulladék elégetését.

Itt van az ősz, az avarégetés szezonja! – és ekkor minden év őszétől füstbe borul Magyarország, mint az Amazonas őserdője.

A jelenleg is aktuális 1995. évi LIII. törvény engedélyezi az illetékes önkormányzatoknak az avarégetési időszakok engedélyezését. Van, ahol két időpont közt égethetnek a helyiek kerti zöldhulladékot, de van hogy adott hónap minden bizonyos napján szélcsend idején élhetnek az égetés örömeivel. Ennek ellenére vannak olyan példaértékű települések, ahol egész évben szigorúan tiltott az avarégetés, ilyen például Budapest és még Pest megyéből 17 település.

Többféle témában: Avarégetés problémájától egészen a komposztálásig. Kattints a képre a részletekért.

Többféle témában: Avarégetés problémájától egészen a komposztálásig. Kattints a képre a részletekért.

Ha égeted az avart, akkor az egészségeddel játszol!

Ez nem ijesztgetés, ez tény. Nem csak a saját, hanem közvetlen környezeted, családod,  egyes esetekben a településed lakóinak egészségével játszol, károsítod.

A füst nem a telek határáig terjed, hanem azon is túl!

A vizes avar-és kerti zöldhulladék égetése során a helytelen égés olyan az élővilágra káros anyagok keletkeznek, mint a szén-monoxid, PM10-es mikrorészecskék, fenol származékok és még sorolhatnánk. Ezek mindegyike rövid és hosszú távon is roncsolja, betegíti le az élővilág minden tagját, az egészséges embert is. Nem beszélve arról, hogy az idősek, illetve a krónikus betegségekben szenvedők egészségügyi helyzetének a romlását is okozza.

Mérgező füst és nyomor Nógrád megyében

Mérgező füst és nyomor Nógrád megyében / Fotó: Avarégetés ellenzők oldala

A honlapunk olvasói különvélemény rovatában egy Nógrád megyei családapa fakadt ki azon, hogy a helyi lakosság ősztől egészen a havazás kezdetéig avart, majd egész télen át hulladékot éget. Emiatt számukra a mindennapi élet vált élhetetlené annak ellenére, hogy egy csodás erdőséggel rendelkező, hegyek között megbúvó településen laknak.

A probléma nem lokális, hanem globális!

Az égetés, a pirománia nem csak Magyarország lakosságára jellemző, hanem a világ több országára is. A mi esetünkben ez a szokás különösen rossz, hiszen országunk a Kárpát-medencei földrajzi fekvése miatt egy hatalmas teknőben található, amiben sorozatosan bent ragad a levegő, sok esetben a füst is.

Konkrétan ezt úgy kell elképzelni, hogy mintha a saját szobánkban tűzet gyújtanánk csukott ablakok mellett.

Avarégetés alkalmával mindenki lakásába bekúszik a füst ...

Engedély nélkül égetsz? Milliós bírságot is fizethetsz!

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságától kapott információnk szerint a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet 1. melléklete nevesíti azon szabálytalanságok körét, amelyek esetében a tűzvédelmi hatóság tűzvédelmi bírságot szabhat ki. Az itt szereplő tényállások függetlenek azon ténytől, hogy fokozott tűzveszély időszakában (korábban tűzgyújtási tilalom idején), vagy azonkívül valósultak meg. A szabálytalanságtól függően (tovább terjedt-e a tűz, a katasztrófavédelemnek be kellett-e avatkoznia, engedéllyel, vagy anélkül végezték-e az égetést, stb.) akár több tűzvédelmi szabály megszegése is megvalósulhat, ezen eseteket azonban mindig egyedileg szükséges minősíteni. Így általános bírságtétel nem számszerűsíthető, az 10.000 forinttól több millió forintig is terjedhet.

Megoldás: Ne égess, komposztálj!

A komposztálással kapcsolatban az első és legfontosabb, hogy a levegőt nem szennyezzük vele. Az égetés során hamu és füst keletkezik, ami jóval kevesebb tápanyagot tartalmaz, mint a komposztálás útján létrejött humusz.

A komposztálás a legegyszerűbb újrahasznosítás!

A Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány már harmadik ősszel hirdette meg őszi szemléletformáló kampányát, amiben újra és újra felhívja arra a figyelmet, hogy mennyire káros az avar-és a zöldhulladék égetése. Mindemellett a komposztálás népszerűsítését tűzte ki célul, amiben a lakosság számára nyújt segítséget.

Ha égeted a zöldhulladékot, akkor hasznos alapanyagot pusztítasz el.

Ha égeted a zöldhulladékot, akkor hasznos alapanyagot pusztítasz el.

Magyarország II. Komposztáló-szépségverseny

Ez az egyedi szépségverseny nem másra ad lehetőséget, hogy most ismét nevezz be a komposztálóddal és mutasd meg, hogy Te hogyan csinálod! Az esemény egyértelmű célja a komposztálás népszerűsítése és a példamutatás.

Kérdés már csak az, hogy megéri-e lángra lobbantani a kerti zöldhulladékodat? Mert tudod, hogy ha égeted az avart …

You may also like...