Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
631 millió forint = 1420 tonna hulladék eltakarítása - Hulladekvadasz.hu

631 millió forint = 1420 tonna hulladék eltakarítása

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén már 631 millió forintot költött a kezelésében lévő közutak mentén és pihenőhelyeken összegyűjtött hulladék elszállítására és ártalmatlanítására.

Ennek jelentős része az illegálisan elhelyezett hulladék, a társaság felmérése szerint jelenleg mintegy 6000 köbméternyi szabálytalanul elhelyezett szemétkupac található a közutak mentén, melyet folyamatosan számolnak fel, de újra és újra megjelennek.

A Magyar Közút Zrt. munkatársai egész évben takarítják a közutakat. / Fotó: magyarkozut.hu

A Magyar Közút Zrt. munkatársai egész évben takarítják a közutakat. / Fotó: magyarkozut.hu

Az illegális szemétlerakások száma évről-évre növekszik, idén már 1420 tonnányi szabálytalanul kihelyezett szemetet gyűjtöttek össze és szállítottak hivatalos lerakóhelyekre a Közút munkatársai.

Mit takarít a Magyar Közút?

A társaság nemcsak a kezelésében lévő 32 ezer kilométernyi burkolatot és az útmenti területeket takarítja rendszeresen, hanem a pihenőhelyeken, parkolókban elhelyezett kommunális és szelektív hulladéktárolókat is üríti. A cég lehetőségeihez mérten jelentős erőforrásokat fordított arra, hogy a közúti, főleg gyorsforgalmi pihenők területe rendezett legyen.

Leggyakoribb problémák

Ugyanakkor így is napi probléma, hogy a kihelyezett szemetes tárolókba és mellé olyan hulladékot helyeznek ki, melyek nem a közlekedés során keletkeznek, ilyen például a háztartási hulladék vagy a lomtalanításra ítélt szemét.

Útfelújítás kontra szemételtakarítás | Magyar Közút

Útfelújítás kontra szemételtakarítás | Magyar Közút

Az is gyakori probléma, hogy a közút melletti bokros, fás területre is illegálisan helyeznek ki háztartási szemetet, sittet, egyes esetekben akár veszélyes hulladékot is. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. mérnökségei átlagosan csaknem 1 hónapot csak szemétszedéssel és annak elszállításával töltenek, ami jelentős mértékben lefoglalja a humán erőforrás kapacitásait, nem mellékesen hatalmas költségeket is felemészt.

Jobb, ha el se dobod! – kampány

A társaság saját kampányokkal igyekszik csökkenteni a szemetelés mértékét. Idén tavasszal a koronavírus miatt kialakult helyzet nem tette lehetővé, de tavaly tavasszal és ősszel is megrendezte „Jobb, ha el se dobod!” címmel országos szemétgyűjtési akcióját, melyhez országszerte mindkét alkalommal 12-12 ezer fő csatlakozott, köztük a környezetükért tenni akaró önkormányzatok, iskolák, helyi közösségek és egyéni résztvevők is.

A társaság minden évben csatlakozik a cég az Innovációs és Technológiai Minisztérium TeSzedd! akciójához is.

A közút a kampányok lebonyolításával azt reméli, hogy érezhető szemléletváltozást ér el a lakosság körében, hiszen a cég évente átlagosan mintegy 12,5 millió kilogramm illegálisan kihelyezett és eldobált szemetet gyűjt össze az országos közutak mellől. A szemétgyűjtési munkák csak tavaly mintegy 1,5 milliárd forintot emésztettek fel a társaság költségvetéséből.

Ebben az évben eddig elköltött 631 millió forint egy hatalmas összeg, amit az állampolgárok befizetett adóforintjaiból vontak el a területek takarítására. Tényleg megéri szemetelni? – szerk.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

You may also like...