Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Családi élet hulladék nélkül? - Tippek, trükkök! - Hulladekvadasz.hu

Családi élet hulladék nélkül? – Tippek, trükkök!

Családi élet hulladék nélkül, avagy tippek családtagok hulladék nélküli élet felé tereléséhez, a Háztartásunk hulladék nélkül rovatban Tóth Andi tollából.

Emlékszem, amikor lassan 10 éve a fejembe vettem, hogy csini mosható pelenkákat fogok használni a 3. gyerekünk megszületésekor, és ezzel az akkor még vadnak tűnő ötletemmel előálltam a férjemnél.

Panna 18 hónaposan, már szobatisztán, de a fotó kedvéért mosható pelenkában.

Panna 18 hónaposan, már szobatisztán, de a fotó kedvéért mosható pelenkában.

Nagy kerek szemekkel nézett rám. De gyorsan mutattam neki fotókat a csini pelusokról. A reakciója azonnal finomodott, és közölte, hogy valóban szépek és ha még a környezetünket is védhetjük általuk, és a szemét mennyiséget is tudjuk csökkenteni, akkor hajrá, vágjak bele. Pláne – tette hozzá – hogy úgyis én fogok pelenkázni, illetve mosni. Meg is érkeztek sorban a pelenkák, a végére a férjem s szerelmese lett a mosható pelenkáknak. Bár a mosás végig rám maradt (nem okozott ez egyébként problémát), de a pelenkázást ő is megkedvelte.
Amikor 2 éve a fejembe vettem, hogy a még mindig rengeteg szemetünket drasztikusan csökkenteni szeretném, és ehhez komoly változásokat fogok bevezetni itthon, akkor már csak furán sem nézett rám. Azonban sok hölgy keres meg azzal, hogy mit tudna tenni azért, hogy a családja is hasonló gondolkodásra álljon át, de legalább elfogadja a hulladékcsökkentési törekvéseit. Ezért gondoltam, hogy összeszedek pár olyan tippet, ami véleményem szerint nem megterhelő a családtagok és barátok számára sem az átállás folyamatában.

Hogyan kezeljük azon barátainkat, családtagjainkat, akik a hulladék nélküli életre ferde szemmel néznek?

  1. Soha ne erőltesd, inkább mutass példát! Ez elsősorban gyerekeknél hatékony, hiszen egy gyerek azt csinálja, amit otthon lát. Ha kicsi korától látja, hogy a szülők nem használnak például műanyag zacskókat, szatyrokat, akkor neki a természetes a textil táska lesz, és nem fogja cikinek érezni a későbbiekben közösségben sem.
  2. Baráti társaságban, egyéb közösségben, ahol esetlegesen emiatt furán néznek rád, nem célszerű nyíltan a zéró hulladék felé tartó életmódot direktben emlegetni, mert a legtöbb embernek jelenleg ez még túl extrém, sőt riasztó és legfőképpen elképzelhetetlen. Ez csak eltántorítja még azokat is akik az apró lépésekre nyitottak lennének.
  3. Közeli barátok és családtagok között érdemes tudomásukra hozni, ahogy az alkalom engedi, hogy hogyan élünk mi. Például, ha tüsszentünk, akkor automatikusan a textilzsebkendőt használjuk. Ha rákérdeznek, hogy miért, akkor elmondhatjuk a véleményünket. Az ilyen hulladék nélküli eszközök társaságban történő használata sok esetben fura tekinteteket fog eredményezni, de a legtöbb ember felfigyel rá, és elgondolkodik a történteken.
  4. Menjetek el közös programokra a barátokkal, családtagokkal (például vásárolni, étterembe, kávézóba). Ez amellett, hogy kellemes időtöltés, rejtetten megmutathatod nekik, Te hogy csinálod. Érdemes az ilyen alkalmakra több táskát, szalvétát, szívószálat, stb. vinned magaddal. Ha a hatásodra ők is így szeretnének vásárolni, kávézni, akkor ajánld fel nekik az egyiket a saját készletedből. Akár ajándékként nekik is adhatod.
  5. Ha rámutatsz a családban vagy barátok körében, hogy mennyit spóroltál egy használtan vásárolt termékkel, az szintén felkeltheti a figyelmüket. Spórolni, megtakarítani, a költségeit csökkenteni mindenki szeret.
  6. Ajándékozz a hulladék nélküli életmódnak megfelelően. Én régóta ezt csinálom: a családtagok és barátok csak olyan ajándékot kapnak tőlünk, ami ennek az életvitelnek megfelel. Többnyire magam készítek valami szépet. Még egyszer sem hallottam vissza, hogy ne örültek volna neki.
  7. Akármennyire is nem szeretem, de el kell ismernem, hogy a hulladék nélküli (zero-waste) életforma jelenleg nemcsak hasznos a környezet szempontjából, de trendi is. Ha például egy csilli-villi fém vagy üveg kulacsból iszok PET palack helyett, az felkelti az érdeklődést. Természetesen csak emiatt nem szabad a divatnak megfelelő dolgokat beszerezni, hiszen ezzel már szembe is fordulsz a hulladék minimalizálás lényegével.
  8. Használd ki a net adta lehetőségeket. Ha például a közösségi oldalakon olyan bejegyzéseket látsz ismerőseidtől, amik szembemennek a hulladék csökkentéssel, akkor írd le a véleményedet, de sosem erőszakosan.
  9. Soha ne a másik ember cselekedetét bíráld, hanem mondd el neki, te hogy csinálnád. Például kávézóban ha eldobható pohárban adnák az innivalót, akkor mondd el, hogy te igazi csészéből szeretnéd inkább meginni azt, mert jól esik majd leülni pár perc kikapcsolódásra, mert jobban esik a kávé igazi csészéből, és egyébként is így nem fogunk szemetet termelni.
  10. Bizonyos családoknál jó ötlet lehet, ha a hűtőben, polcokon, fürdőszobában kinevezünk Zero-waste területeket/polcokat. Az egyik helyen csak olyan termékek kapnak helyet amit hulladék nélkül vásárolunk meg, és tartós üveg/fém tárolódobozokban vannak elhelyezve. A másik polcra mehet minden, amit a család/társ kíván. Véleményem szerint egy hulladék nélküli termék gusztusos tárolásban nagyon vonzó lehet azok számára akik érzékenyek a külsőségekre. Így az ilyen családtagok, barátok vonzónak fogják találni az ily módon beszerzett/tárolt termékeket.
  11. Családon belül, vagy ha vendégeket fogadtok, akkor mutass alternatív, hulladék nélküli alternatívát azokra a dolgokra, amikhez hozzászoktak. Például vendégségnél csak textil szalvétát tegyél ki a vendégeknek, ne legyen otthon PET palackos innivaló (helyette házi szörp, gyümölcslé, szóda, stb.).

Családban élni mindig kompromisszumokkal jár együtt. Már többször említettem, hogy a tökéletes és 100%-os hulladék nélküli háztartás nem kivitelezhető, de jelentősen csökkenthető a szemét mennyisége. Így, ha a párunk, rokonunk, barátunk megjelenik egy PET palackos üdítővel, vagy chipses zacskóvak, attól még nem dől össze a világ. Azonban érdemes elmondani nekik, hogy te ezt milyen alternatív hulladék nélküli verzióval váltottad ki a mindennapokban.

Családi élet hulladék nélkül igenis lehetséges, mindössze türelem és kitartás kérdése.

Andi ?

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...