Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Kiábrándító állapotok Törökbálint senkiföldjén

Korábban bejelentést kaptunk Törökbálintról, hogy – a hozzá közigazgatásilag tartozó – Idamajor senkiföldjén nagy mennyiségű illegális hulladék került lerakásra több helyen. Beszámolónkban egy általános hulladékkezelési problémát próbálunk felszínre hozni, hogy több település peremterülete szemétlerakóként üzemel.

A hulladékvadász csapatunk úgy döntött, hogy ennek utánajár és az Idamajorért Egyesülettel közösen – akiket a Facebookon találtunk meg – körbejártuk az érintett terület hulladékkal terhelt részeit. Legfőbb probléma, hogy a Törökbálinthoz közigazgatásilag tartozó Idamajorban, illetve a környezetében nagy mennyiségű és rendszeres illegális hulladéklerakás zajlik.

A helyszín: Idamajor 20 házában kevesebb, mint 100 fő lakik. Törökbálint város szélétől másfél, Érd szélétől szűk egy kilométerre tulajdonképpen egy különálló kis faluként létezik. Lakói szeretik, mert gyönyörű természeti környezetben a Róka-hegyi és a Biatorbágyi erdő ölelésében, a Hosszúréti-patak völgye fölött fekszik.

Téli táj - a természeti értékek nyilvánvalóak Idamajorban. Fotó: hulladekvadasz.hu

Téli táj – a természeti értékek nyilvánvalóak Idamajorban. Fotó: hulladekvadasz.hu

Idamajor története: a korábbi állami gazdaság, a Budavidéki Kertész Rt. majorsága volt, kezdetben még aktív közösségi élettel, melybe a mozi, a bolt és a focipálya is beletartozott. A rendszerváltás után az állami gazdaság felszámolásával a terület gazdaságilag hanyatlani kezdett. A gazdálkodást senki sem folytatta, a gyümölcsösök kipusztultak, és a problémás hulladékkal terhelt terület több mint 20 éve gazdátlan, a „senkiföldje”.

Az Idamajorért Egyesület tagjai és önkéntesei a TeSzedd akció keretében már kétszer szerveztek nagyszabású szemétszedést 2014 és 2015-ben is, melyben a Törökbálint Város Önkormányzata is segítségükre volt.

[Best_Wordpress_Gallery id=”41″ gal_title=”Idamajorért:fb”]

Idamajorért Egyesület TeSzedd akciói. Forrás: facebook.com/idamajorert

Ezek keretében több száz zsák hulladékot szedtek össze, de traktorokkal és gépkocsikkal összegyűjtötték a környék zsákba nem gyűjthető hulladékait is, melynek elszállításáról az önkormányzat gondoskodott. Sajnos a fenti erőfeszítések ellenére az illegális hulladék problémája nem oldódott meg. A szemét évről évre ”újratermelődik” szinte ugyanott, az önkéntes akciók nem tudják meggátolni.

[Best_Wordpress_Gallery id=”56″ gal_title=”Idamajor”]

A hulladéklerakás szempontjából az alábbi négy gócpont kritikus. Ezen területekben az a közös, hogy állami tulajdonúak, de egyúttal gazdátlanok, ezért az érintetteken kívül senki nem törődik a problémával.

  1. Érd-Törökbálint Idamajor összekötő út és környezet
  2. Az Érd melletti volt gyümölcsös területe
  3. Idamajor főutcája
  4. A bevásárlóközpont felé vezető út, a hosszúréti-patak környezete

A kialakult állapotok a területek gazdátlanságának köszönhetőek. A helyzetre megoldást jelentene a területek újbóli használatbavétele. A szóban forgó terület jelenleg parlagon hever, aminek a földje kiváló termőképességekkel rendelkezik. Továbbá a természeti értékei miatt nagyszerű kiránduló hely a túrázni vágyóknak.

Ez a probléma nem egyedi Magyarországon, sajnos az ország több pontján szembesülünk vele, hogy a gazdaságilag nem hasznosított területeket a szemetelők célpontjává válnak. Az oldalunkhoz is több hasonló bejelentés érkezett az utóbbi időben (Pilisvörösvár, Bp. 18., Érd).

Két lehetőség van. A gyenge jogi szabályozási rendszer szigorítása, és a területek újbóli használatbavétele, gondozása.

De ez csak a jéghegy csúcsa, a probléma elég sokrétű, megoldás egyelőre nincsen.