Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Kiábrándító állapotok Törökbálint senkiföldjén - Hulladekvadasz.hu

Kiábrándító állapotok Törökbálint senkiföldjén

Korábban bejelentést kaptunk Törökbálintról, hogy – a hozzá közigazgatásilag tartozó – Idamajor senkiföldjén nagy mennyiségű illegális hulladék került lerakásra több helyen. Beszámolónkban egy általános hulladékkezelési problémát próbálunk felszínre hozni, hogy több település peremterülete szemétlerakóként üzemel.

A hulladékvadász csapatunk úgy döntött, hogy ennek utánajár és az Idamajorért Egyesülettel közösen – akiket a Facebookon találtunk meg – körbejártuk az érintett terület hulladékkal terhelt részeit. Legfőbb probléma, hogy a Törökbálinthoz közigazgatásilag tartozó Idamajorban, illetve a környezetében nagy mennyiségű és rendszeres illegális hulladéklerakás zajlik.

A helyszín: Idamajor 20 házában kevesebb, mint 100 fő lakik. Törökbálint város szélétől másfél, Érd szélétől szűk egy kilométerre tulajdonképpen egy különálló kis faluként létezik. Lakói szeretik, mert gyönyörű természeti környezetben a Róka-hegyi és a Biatorbágyi erdő ölelésében, a Hosszúréti-patak völgye fölött fekszik.

Téli táj - a természeti értékek nyilvánvalóak Idamajorban. Fotó: hulladekvadasz.hu

Téli táj – a természeti értékek nyilvánvalóak Idamajorban. Fotó: hulladekvadasz.hu

Idamajor története: a korábbi állami gazdaság, a Budavidéki Kertész Rt. majorsága volt, kezdetben még aktív közösségi élettel, melybe a mozi, a bolt és a focipálya is beletartozott. A rendszerváltás után az állami gazdaság felszámolásával a terület gazdaságilag hanyatlani kezdett. A gazdálkodást senki sem folytatta, a gyümölcsösök kipusztultak, és a problémás hulladékkal terhelt terület több mint 20 éve gazdátlan, a „senkiföldje”.

[codepeople-post-map]

Az Idamajorért Egyesület tagjai és önkéntesei a TeSzedd akció keretében már kétszer szerveztek nagyszabású szemétszedést 2014 és 2015-ben is, melyben a Törökbálint Város Önkormányzata is segítségükre volt.

[Best_Wordpress_Gallery id=”41″ gal_title=”Idamajorért:fb”]

Idamajorért Egyesület TeSzedd akciói. Forrás: facebook.com/idamajorert

Ezek keretében több száz zsák hulladékot szedtek össze, de traktorokkal és gépkocsikkal összegyűjtötték a környék zsákba nem gyűjthető hulladékait is, melynek elszállításáról az önkormányzat gondoskodott. Sajnos a fenti erőfeszítések ellenére az illegális hulladék problémája nem oldódott meg. A szemét évről évre ”újratermelődik” szinte ugyanott, az önkéntes akciók nem tudják meggátolni.

[Best_Wordpress_Gallery id=”56″ gal_title=”Idamajor”]

A hulladéklerakás szempontjából az alábbi négy gócpont kritikus. Ezen területekben az a közös, hogy állami tulajdonúak, de egyúttal gazdátlanok, ezért az érintetteken kívül senki nem törődik a problémával.

  1. Érd-Törökbálint Idamajor összekötő út és környezet
  2. Az Érd melletti volt gyümölcsös területe
  3. Idamajor főutcája
  4. A bevásárlóközpont felé vezető út, a hosszúréti-patak környezete

A kialakult állapotok a területek gazdátlanságának köszönhetőek. A helyzetre megoldást jelentene a területek újbóli használatbavétele. A szóban forgó terület jelenleg parlagon hever, aminek a földje kiváló termőképességekkel rendelkezik. Továbbá a természeti értékei miatt nagyszerű kiránduló hely a túrázni vágyóknak.

Ez a probléma nem egyedi Magyarországon, sajnos az ország több pontján szembesülünk vele, hogy a gazdaságilag nem hasznosított területeket a szemetelők célpontjává válnak. Az oldalunkhoz is több hasonló bejelentés érkezett az utóbbi időben (Pilisvörösvár, Bp. 18., Érd).

Két lehetőség van. A gyenge jogi szabályozási rendszer szigorítása, és a területek újbóli használatbavétele, gondozása.

De ez csak a jéghegy csúcsa, a probléma elég sokrétű, megoldás egyelőre nincsen.