Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Folpack a múlté, készíts méhviaszos csomagolót! - Hulladekvadasz.hu

Folpack a múlté, készíts méhviaszos csomagolót!

Folpack műanyag frissen tartó fólia a többségük által közkedvelt, de vajon mi vele a legnagyobb probléma?

A napokban azon gondolkodtam, hogy milyen dolgokat hagytam el eddig a konyhámban, ami csak a hulladékot termelte, és eddig igazán jó hulladékmentes alternatívát még nem találtam rá. Ilyen termék például a folpack.

Ennek tökéletes alternatívája lehet a méhviaszos csomagolóanyag: tartós, nincs hulladék, tökéletesen helyettesíti a műanyag fóliát, természetes anyag.

Bár korábban már kaptam egy gyártótól (Bee’sWrap) tesztelésre mintadarabokat, amiket imádok (és kisebb dolgok csomagolásához a mai napig használom), azonban nagyon drágának találtam.

Ahogy a kezemben forgattam, nézegettem ezt a méhviaszos textilt, azon agyaltam, hogy ezt tuti el lehetne valahogy készíteni házilag is. És bingo. A spanyol viaszt nem én fedeztem fel, viszont a Google a jó barátom volt ismét, és többféle módszert is találtam ennek a csomagolóanyagnak a házilagos elkészítésére.
Mivel éppen volt itthon méhviaszom, és maradék textil is akadt, neki is álltam a legegyszerűbb módszer végrehajtásának. A munka menetet fotókkal illusztrálom, hogy könnyebb legyen mindenkinek.

Szükséged lesz a következőkre

  • Méhviasz (szerintem méhviasz gyertya is tökéletes, nekem méhviasz pasztilláim voltak itthon, 100g-s kiszerelésben – ebből kb. 15g-t használtam fel egy lapra)
  • Maradék textil (olyan mintából ami tetszik, illetve ami a rendelkezésetekre áll. Érdemes vékonyabb fajtát választani, az enyém egyszerű pamutvászon)
  • Olló, vágódeszka, tiszta ecset (ez utóbbit csak erre a célra használjátok)

Munkafolyamat (amiben nincsen folpack)

1. Vágd a kívánt méretre a textilt (ha cikk-cakk ollóval teszed ezt, akkor még kevésbé foszlik – bár a tapasztalatom szerint a viasz megfogja az anyag szélét, eddig nekem sima ollóval vágva sem foszlik)


2. Fektesd az anyagot egy sütőpapírra (nekem ebből a teflonos tartósom van, remélem forró vízzel le tudom majd mosni a rákerült viaszt).


3. Vízgőz fölött olvaszd meg a méhviaszt, és készítsd elő a tiszta ecsetet.


4. Az ecsettel kend be alaposan a textilt az olvadt méhviasszal. Néhol vastagabbra, néhol vékonyabbra fog sikerülni. Ezzel akár be is fejezheted, mert gyakorlatilag funkcionálisan már így is használható. Azonban nekem nem tetszett hogy néhol vastagabb viaszréteg került rá. Ezért rátettem a forró kandallóra (a sütőpapírral együtt), hogy kicsit visszapuhuljon a viasz (kandalló helyett természetesen tökéletes, ha sütőbe teszitek kicsit). A kezemmel ledörzsöltem a fölösleges puha viaszt (a „hulladékot” visszatettem a többi viaszhoz).

Update: Azóta találkoztam egy másik módszerrel is, de még nem volt alkalmam kipróbálni: egy használaton kívüli tálcába, tepsibe öntöm az olvasztott viaszt, és elmerítem benne a textilt. Utána lógatva szárítom.


5. Dörzsölés után már sokkal kezelhetőbbé és szebbé vált az anyag, bár ez meg sem közelíti az eredeti gyárit, de én kimondottan elégedett vagyok vele, biztosan lesz ez még szebb is.

Folpack helyet kiváló megoldás. / Fotó: zero-hulladek.blogspot.hu

Folpack helyet kiváló megoldás. / Fotó: zero-hulladek.blogspot.hu

FONTOS! A házilag elkészült méhviaszos anyagra ugyanúgy érvényes, hogy nem szabad mosógépben vagy forró víz alatt mosni, mert leolvad róla a viasz réteg. Mosogatószeres langyos vagy hideg vízben tisztítható. Ha lekopik róla (még nem tudom mennyi idő alatt) a viasz, akkor újra lehet kezelni. Ha végképp elhasználódik a csomagolónk, akkor akár komposztálható is vagy kiváló begyújtós lehet kandallóhoz, szabadtéri főzőcskézéskor.

Update: Ezzel a módszerrel, kímélő használat mellett, kb 3 hónapig maradt a textilen a méhviasz. még most is foltokban viaszos, de már erősen lekopott róla. Ilyenkor újra lehet „kezelni”.

Mindenkinek sok sikert kívánok a nulla hulladék eléréséhez, a folpack nélküli élethez.

Andi 🙂

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel a korábbi cikkeimet IDE KATTINTVA vagy

You may also like...