Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
PET Kupa monitoring - a hulladék nyomában (videókkal) - Hulladekvadasz.hu

PET Kupa monitoring – a hulladék nyomában (videókkal)

PET Kupa monitoring alkalmával a rendezvény szervezői leutaztak a Tisza azon szakaszára, ahol az 5. PET Kupa (2017. július 1-9.) megrendezésre kerül, hogy feltérképezzék lehetséges hulladék „bányákat”. Képes, filmes beszámoló a Termeszetfilm.hu, a Greenius és a Sonar Búvárcsoport jóvoltából jött létre.

A PET Kupa az elmúlt 5 évben egyre több energiát fordít a tiszai hulladékprobléma feltérképezésére. Céljuk, hogy a helyzet pontos felmérésével és a sajátos szennyezés természetének megismerésével adatokat és információkat nyerjenek és ezzel segítsék a hatóságok és a PET Kupa mozgalom munkáját. A sok lelkes önkéntes, a környezettudatos cégek és önkormányzatok támogatásának köszönhetően 2017 márciusában immáron harmadik alkalommal járták be ártéri szakaszokat.

A 2017. év eleji jégzajlás több ezer köbméter katrét (2450 köbméter hordalékot) hozott magával, melynek hulladéktartalma rendkívül magas volt. Tartalmát és súlyát tekintve elsősorban zöld hulladék (fák, gallyak, törmelékek) tette ki nagy részét, másodsorban műanyag hulladékok (polisztirol, purhab, PET Palack, stb.) és egyéb lebegő hulladékok (üveg, fém, villanykörte, s egyéb használati tárgyak) elegyéből tevődött össze.

Ez a jég-, és hulladékzajlás óriási médiavisszhangot kapott, mert a csodás természeti jelenség veszélyt is jelentett az egyes műtárgyakra és a természetre, s ezúttal nem lehetett elmenni a minden felvételen látszódó hulladékszennyezés mellett sem. A hulladékok és egyéb anyagok eltávolítása nem csak a víz minőségének megóvása miatt fontos, hanem közegészségügyi, mezőgazdasági és turisztikai szempontok miatt is szükséges. A 2450 m3 hulladék összeszedését az érintett öt vízügyi igazgatóság – közfoglalkoztatottak bevonásával – február végén megkezdte és egészen május közepéig folytatja.

monitoring

Monitoring

A felderítő csapat 3 nap alatt 50 folyamkilométeren (Cigándtól Tokajig) végzett alapos felmérést vízi-, és terepi bejárással, fotó-, és videó dokumentációval. 82 szennyezett helyszínt jelöltek meg online, GPS-es helymeghatározással, a Trash Out applikáció segítségével. Az 5. PET Kupa (2017. július 1-9.) is ezen a szakaszon kerül megrendezésre, így a súlyosan szennyezett helyeket az idei Kupa versenyzői és önkéntesei tisztítják majd meg.

A Sonar Búvárcsoport biztosításával a cigándi hajóraszállást követően elindultak folyásiránynak megfelelően a Tiszán. A szakembereiket felváltva tették ki a folyó bal és jobb partján. A szennyezett helyekről előzetesen is begyűjtötték az információkat, emellett a helyismeret és az áradások mozgásai alapján próbáltak a hulladékokra rábukkanni.

Tapasztalatok

A kutatás elején nagyon pozitív volt a látvány, rengeteg teli zsákra bukkantak, amit a FETIVIZIG rakott ki a területek megtisztítása után.

Összességében úgy látták, hogy a probléma sokkal összetettebb és súlyosabb, mint azt képzelnénk. A hulladékok nagy része nem is látható, nincs információ az iszapba lerakódó nehezebb anyagokról, csak a lebegő hulladékok kerülnek ki a hullámtérbe. Ukrajnai, romániai terepbejárások és szakmai munkák tapasztalatai szerint ott még a sekélyebb részeken a háztartási hulladékok teljes spektruma megtalálható (a veszélyes hulladékokat is beleértve), míg ezen anyagok a magyar szakaszon már nem láthatóak. A kirakódott hulladékok egy része nagyon komoly kockázatot rejt magában, vegyük például a bomlásnak/darabolódásnak indult purhab, vagy hungarocell/polisztirol hulladékokat.

A szennyezés nem áll meg a védett területek határán! A Tiszatelek-Tiszaberceli ártér Természetvédelmi Terület fűz-nyár ligeterdői ugyanúgy tele vannak palackkal, mint a többi partszakasz.

További lépések

Pozitív kommunikációba kell kezdeni a takarítást illetően. Ennek híre is legalább annyi emberhez jusson el, mint a jeges ár utáni katasztrófahírek.

Vadásztársaságok, horgászegyesületek és gazdálkodók átfogó bevonása szükséges a Tisza mentén, ami segíti a felmérést, gyorsítja az információáramlást és egy széleskörű együttműködést hoz létre, ami ellensúlyozná a kialakuló apátiát, a „mit tehetnénk mi?” érzést a helyi lakosokban.

Következő rendezvényük egy zártkörű szakmai kerekasztal megrendezése lesz április végén, ahol a fenti problémát fogják elemezni és mihamarabbi megoldásokat keresve. Tavasszal vízre kerül Szemétevő Szeméthajó, hogy vigyázó szemét a Tiszán tartsa non-stop.

Előző monitoring alkalmak filmjei itt tekinthetőek meg:

 

You may also like...