Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Őrleményes technika, mint újrahasznosítás - Hulladekvadasz.hu

Őrleményes technika, mint újrahasznosítás

Őrleményes technika egyfajta újrahasznosításként is lehet értelmezni, amivel tálakat, virágcsokrokat készíthetünk tetszés szerint. Csak a képzeletünkön múlik.

A Kreatív Hobbik Csoport által minden pénteken megjelenő DIY rovat a kreativitást ötvözi az újrahasznosítással. Korábbi DIY cikkeket ide kattintva lehet megtekinthetni.

Technika: Újrahasznosítás
Készítő: Ádám Valéria – Ajándékoló
Készítési idő: 2-3 óra + száradási idők

Szükséges anyagok
áztatáshoz szükséges tál, botmixer a pépesítéshez, papír tojástartó (2-3 darab), folpack, tányér v tál sablonnak, mintázónak kiegészítők (csipesz, süti pecsét), bútorragasztó, maszkolószalag, törlőkendő, vesszők, ragasztópisztoly, különböző színű akril festékek, matt lakk a végső fedéshez, ollók, ecsetek. Az őrleményes technika alapanyaga nem más, mint a papír tojástartók.

Röviden a technika ismertetése
A tojástartókat apró darabokra tépkedjük, majd kb. egy óra hosszára bő vízbe áztatjuk. Háztartási bot mixerrel péppé zúzzuk, majd kinyomkodjuk, éppen csak annyira, hogy ne tocsogjon a víztől. Előre elkészítjük a sablonokat, amilyen formát szeretnénk majd kapni végeredményként. Ez általában egy tányér, amibe folpack fóliát helyezünk. Erre simítjuk a kinyomkodott pépet, hogy szépen felvegye a tányér formáját. Lehetőleg ügyelve arra, hogy mindenhol egyforma mennyiségű, vastagságú pép jusson.

Őrleményes technika

Ezekbe lehet mintákat nyomkodni, akár tojás alakú mélyedést, vagy az ujjunkkal, csipesszel, de a különböző süti szaggatók formái is megfelelőek, kanállal, kis pohárral, ami éppen kéznél van, bármivel, csak a képzeletünk szab határt a minták készítésében.

Ennek a sablonnak a száradási ideje, 24-36 óra meleg, napos helyen. Miután elkészült, vagyis megszáradt, bútorragasztós vízzel beecseteljük, hogy legyen tartása. Majd ennek is meg kell száradnia, ami rövidebb ideig tart, kb. kettő óra, de lehetőleg ez is napon, meleg helyen. Száradás után megkaptuk a készterméket, amit lehet ízlés szerint festeni, majd lakkozás után használni. Minden festés, lakkozás után szükség van legalább 20-30 perc – meleg helyen történő – száradási időre.

Az elkészült „edényünk” alkalmas gyümölcsök tárolására, mogyorófélék, cukorkák kínálására, papírzsebi tartónak, de akár illatosított virágszirmokat is tehetünk bele. Az áztató mosogatást nem bírja, de a folyó víz alatt történő mosogatás, vagy nedves törlővel történő tisztítás megoldható. Kb. kettő-három tojástartóból jön ki egy forma. Az áztatás ideje alatt készíthetünk szintén a tojástartóból virágcsokrot.

A széttépkedés előtt a tojástartó azon részét, amiből a szirom fog készülni kivágjuk, majd a fennmaradó részt tépkedjük szét. Vesszőre ragasztjuk az elkészült szirmokat, melyeket szükség szerint lehet festeni, de vannak színes tojástartók is, tehát ezt a lehetőséget is ki lehet használni az újrahasznosítás során. Bibéket maszkolószalag és törlő kendő segítségével készítünk. A szirom és a vessző ragasztását ragasztópisztollyal oldjuk meg. Egy tartóból négy szirmot tudunk készíteni. Tehát ha a tányérka készítéséhez három tojástartót használunk, akkor abból lesz 12 szálból álló virágcsokor is az asztalunkra.

Őrleményes technika alkalmazását mindenkinek ajánljuk figyelmébe, aki dekoratív módon akarja környezetét feldíszíteni.

Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve. A további alkotásokhoz, újrahasznosításhoz sok sikert kíván a Kreatív Hobbik Csoport!

You may also like...