Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Interjú a Háztartásom hulladék nélkül háziasszonyával, Tóth Andival - Hulladekvadasz.hu

Interjú a Háztartásom hulladék nélkül háziasszonyával, Tóth Andival

Tóth Andi, a Háztartásom hulladék nélkül rovat háziasszonyát kérdeztük egy budapesti parkban készült interjú alkalmával a nulla hulladék forradalmáról. 

Miért is kezdett bele, és hogyan látja a magyarországi háztartási hulladékhelyzetét, létezik-e az abszolút nulla hulladék háztartás? Az interjúból minden kiderül. Közreműködik ebben Szebenyi Péter és Kalmár Krisztián fotós.

Jó hangulati interjú Tóth Andival, a háztartásom nélkül háziasszonyával. / Fotó: Kalmár Krisztián - hulladekvadasz.hu

Jó hangulati interjú Tóth Andival, a háztartásom nélkül háziasszonyával. / Fotó: Kalmár Krisztián – hulladekvadasz.hu

Mióta foglalkoztat a háztartásodban termelődő hulladék mennyisége?
Majdnem pontosan 8 éve, amikor a harmadik gyermekemmel terhes lettem. Akkor még csak az eldobható pelenkák mennyisége riasztott, ezért is kezdtem el kizárólag mosható pelenkákat használni neki. A háztartásom többi részében azonban a drasztikus hulladék minimalizálást 1,5 éve, épp egy pihenős, semmit nem csinálós január 1.-én kezdtem el. Legalábbis akkor fogalmazódott meg bennem konkrétan is a gondolat, másnap már konkrét lépésre is elszántam magam, azóta pedig nincs megállás.

Az interjú helyszíne a budapesti Eiffel tér, ahol a köztéri kukák tartalmát is kielemezte Tóth Andi. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Az interjú helyszíne a budapesti Eiffel tér, ahol a köztéri kukák tartalmát is kielemezte Tóth Andi. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Mi vett rá arra, hogy ezzel foglalkozz és a családod hogy fogadta?
Igazából Bea Johnsontól olvastam azon a bizonyos január elsején egy cikket, ez indított el bennem valamit, kattant az agyamban, hogy mit tettem én egyáltalán a környezetért és magunkért? Gyakorlatilag semmit, maximum nem vettem pelenkákat és próbáltam egészséges dolgokkal (élelmiszer és tisztítószerek) körbevenni magunkat. De akkor jöttem rá, hogy ez egy borzasztó önző dolog, és ezzel még semmit nem értem el. A családom pedig nagyon elfogadó. A kislányom ebbe nőtt bele, neki már természetes. A fiaim és a férjem elfogadják, értik, igyekeznek.

Bevásárláshoz használt tárolóeszközök egy átlagos bevásárlásnál a Tóth családnál. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Bevásárláshoz használt tárolóeszközök egy átlagos bevásárlásnál a Tóth családnál. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Mikor kezdted el írni a blogod? Mi vett rá arra hogy facebookon ebben a témában csoportot szerkesszél?
A blogot éppen azon a bizonyos január 1-én kezdtem írni, ahogy elolvastam a cikket. Már tudtam is az irányt, és úgy éreztem érdemes leírnom. Bár akkor még fel sem merült bennem, hogy ennyi embert érdekel a téma. Sőt igaziból elég szkeptikus is voltam vele. Egy facebook csoport (ahol a cikkel találkoztam) tagjainak mutattam meg az első cikket, az ő nyomásukra indítottam a csoportot. Nagyon szerettek volna egy ilyen témáját, de akkor azt gondoltam: oké, páran majd 10-20 emberrel majd elbeszélgetünk a témáról. Ehhez képest másnapra közel 300-an voltunk. Mostanra pedig elértük a 7000 tagot. Még most is hihetetlennek tűnik ez számomra 🙂

Háztartásom hulladék nélkül vajon lehetséges? / Fotó: Kalmár Krisztián - hulladekvadasz.hu

Háztartásom hulladék nélkül vajon lehetséges? / Fotó: Kalmár Krisztián – hulladekvadasz.hu

A hulladékvadász.hu -n is ebben a témában van egy rovatod, azzal mi is a célod? Különbözik a blogodtól?
Nem sokban különbözik. A cél ebben az esetben gyakorlatilag ugyanaz. Miután egyértelművé vált, hogy ez a téma rengeteg embert megmozgat, akkor átértékelődtek bennem a célok is. Ahogy láttam a gyors növekedést, tudtam, hogy ennél sokkal több ember van, aki fogékony a környezetére. Ezért úgy gondoltam, hogy a hulladékvadász felkérésének eleget téve belevágok a rovatírásba, hogy még több emberhez eljussanak a tapasztalataim, ezáltal még több embert tudjak motiválni és rávezetni a hulladékcsökkentés jelentőségére, fontosságára.

Sok idődet veszi el a nulla hulladék elérése?
Nem, nem több idő mint egy „megszokott” háztartás vezetése. Inkább a szervezésben más. Ha minimalizálni szeretnénk egy háztartás szeméttermelését (és itt nem csak a kommunális hulladék minimalizálását értem, hanem a szelektív hulladék mennyiségét is – nekem ez ugyanolyan szemét, csak éppen másik vödörben gyűjtöm), akkor picit több időt kell szánnunk a szervezésre: mit, honnan, miben.

Ha jól értesültem három gyermeked van. Őket hulladékmentesen neveled?
Ez azt hiszem nem is kérdés 🙂 A nagy fiam már gyakorlatilag felnőtt, ő ésszel is felfogta ennek a jelentőségét, és mivel külföldön tanul és albérletben lakik, sok általam bevezetett háztartás-vezetési módszert is átvett (ilyen például a mosás, a gyorsétteremek kerülése, az alapanyagokból való főzés, a maradék ételek hasznosítása, stb.).  A kisebbik fiam igazi kamasz, de jó gyerek, nagyon alkalmazkodó. Nála a papír zsebkendő átváltása textilre ment nehezebben, de fokozatosan elfogadta. A kislányom (8 éves), ő szinte ebben nőtt fel. neki az a természetes, ha egy babán mosható pelenka van, ha ecetet használunk a takarításhoz, ha magunk készítjük a joghurtot és a jégkrémet. Nála fel sem merül, hogy ne textil szalvétát, textil zsebkendőt és kulacsot használjon.

Fotó: Kalmár Krisztián - hulladekvadasz.hu

Fotó: Kalmár Krisztián – hulladekvadasz.hu

Hogy érzed milyen céljaid lehetnek még ebben a témában?
Jelenleg úgy gondolom, hogy a csoport létszáma igazolja, hogy a témára komoly érdeklődés van. Ezért mindenképpen folytatom a tapasztalataim megosztását a blogomban, szeretném ha igazi giga csoport lehetnénk. Szívesen adok bárkinek tanácsot, és bár sem környezet mérnök, sem szakmabeli nem vagyok, mégis szívesen veszik egy olyan háziasszony tapasztalatait, aki a való életben, munka, gyerekek, kert, háziállatok mellet éli mindennapjait.

Előadásokat elvállalsz?
Szívesen tartok előadásokat, azonban inkább nevezném ezeket beszélgetéseknek. Több helyen jártam már, baba-mama klubokban, általános iskolában.

A blogon és a hulladékvadász rovaton kívül más kiadványod esetleg volt már?
Pár helyen megjelentették cikkeimet, környezettudatos témájú bloggerek, jelenleg is kaptam felkérést több interjúra online magazinokba.

Mit üzensz a háztartást vezető hölgyeknek, uraknak, hogyan kezdjenek neki?
Kezdjék úgy ahogyan én tettem. Ha a blogomban olvasható cikkeim felkeltik az érdeklődésüket, akkor első lépésként „kukázzanak” egyet otthon. Ugyanis meg kell nézni, hogy milyen szemétből termel az adott háztartás a legtöbbet, mi az amit a legegyszerűbben tud alternatív megoldással környezettudatosan és szemét mentesen helyettesíteni. Ezt követően az első lépés már adott lesz (nálam a neylon szatyrok és a PET palackok mennyisége volt megdöbbentő amikor a saját szemetesemet és a szelektív zsákomat átvizsgáltam, így én ezek kiiktatásával indultam el az úton).

Néhol meglepő megoldásokkal rukkolt elő Szebenyi Péternek, Tóth Andi. / Fotó: Kalmár Krisztián - Hulladekvadasz.hu

Néhol meglepő megoldásokkal rukkolt elő Szebenyi Péternek, Tóth Andi. / Fotó: Kalmár Krisztián – Hulladekvadasz.hu

Mivel minden háztartás egyedi, így nem tudnék egy általános első lépést javasolni, azonban a saját tapasztalataim szerint a tisztítószerek, a műanyag zacskók és szatyrok, és a PET palack többnyire minden háztartásban a legegyszerűbben kiváltható.

A háztartáson kívül is eltudod képzelni a nulla hulladékos életvitelt?
Tökéletesen nulla hulladék elérését jelenleg szinte lehetetlen elérni, nemcsak egy háztartásban, de az élet minden területén. Sajnos a fogyasztói társadalmaknak ez súlyos negatív velejárója. Azonban hiába a cégek törekvése arra, hogy az emberek megfelelően használják a köztereken található szelektív hulladékgyűjtőket, ha ezek az emberek nem látják ennek a hosszabb távú előnyeit. Az emberek fejében tudatosulni kellene, hogy ez mindenkinek fontos lenne. Természetesen nekem a legkézenfekvőbb megoldást az jelentené, ha nemcsak a háztartásban, de a mindennapjainkban is figyelnénk a hulladék minimalizálására. Például, ha tehetjük saját kulacsunkat használjuk utazás, kirándulás, társas összejövetelek alkalmával, ne kérjünk szívószálat vagy lehetőség szerint kerüljük a gyorsétteremeket. Azonban az embereket látva, ezek valószínűleg jelenleg túl nagy „terhet” jelentenek, ezért azt gondolom, hogy a minimum az kellene hogy legyen, hogy a kihelyezett szelektív hulladékgyűjtőket az emberek rendeltetésüknek megfelelően használják.

Tóth Andi a köztéri szelektív kukákat vizsgálva elképed az emberi hanyagságon. / Fotó: Kalmár Krisztián - hulladekvadasz.hu

Tóth Andi a köztéri szelektív kukákat vizsgálva elképed az emberi hanyagságon. / Fotó: Kalmár Krisztián – hulladekvadasz.hu

Ez a probléma már messziről látszik itt is, az Eiffel téren (Budapest), ahol szerencsére szelektív hulladékgyűjtőket is kihelyeztek. Sajnos azt látom, hogy a PET + FÉM palackos gyűjtőben gyakorlatilag minden volt.

Láttam fiatal lányokat is, akik ugyanígy véletlenszerűen dobálták bele a szemetet ugyanezekbe a gyűjtőkbe, majd a szívószál ami kiesett a kezéből, elegánsan a földön is hagyta. Ez eléggé elszomorító, mivel amíg a fiatalokban nincs meg az igény a környezettudatos gondolkodásra, addig véleményem szerint, nem is fog változni a helyzet.

Köszönjük az interjút Tóth Andinak, a háztartásom hulladék nélkül rovat és facebook csoport háziasszonyának.

Továbbá a Háztartásom hulladék nélkül hivatalos blogjához itt és facebook csoportjához itt lehet csatlakozni, aminek a csoporttagjainak a száma közel 7 ezer fő.

Háztartásom hulladék nélkül hulladekvadász.hu -n megjelent rovatcikkeket az alábbi linken ide kattintva lehet megtekinteni.

You may also like...