Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Munkahely hulladék nélkül - Hulladekvadasz.hu

Munkahely hulladék nélkül

Munkahely hulladék nélkül témakörét Tóth Andi vizsgálja. Lehetséges-e hulladékmentes munkavégzés?

Vajon munkahelyre készülvén mennyi hulladékot termelünk? Továbbá munkahelyünkön mi az optimális létforma, amivel minimalizálhatjuk a hulladéktermelésünket? Bővebben erről aktuális cikkében Tóth Andi ír.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy többnyire otthonról dolgozok, így a munkahelyi hulladék csökkentés nálam egybe esik a háztartási hulladék csökkentéssel. Átlagosan havonta egy alkalommal kell 1-1 megbeszélésen részt vennem.
Ilyenkor is figyelek a hulladék csökkentésre és igyekszem a többieket is rávezetni – főképpen saját példámon keresztül – arra, hogy kerüljék a fölösleges hulladék termelést a munka alatt.
Ilyen alkalmakkor kávét, teát csészében isszuk. A titkárnő minden alkalommal pogácsát rendel, amit papír csomagolásban hoznak az irodába. Ezt ki tudnánk cserélni, ha én szerezném be a pogácsát (sőt akár meg is süthetném – csak nem biztos hogy lenne rá időm – és textilzsákokban vagy dobozban el tudnám hozni. Papírszalvéta van, de ezt tervezem lecserélni textilre. Terveim szerint varrok textilszalvétát, és a legközelebbi megbeszélésre elviszem – a mosását én vállalom.
Mindez azonban szelektálható papír, így végül is nem a legrosszabb, ami a legtöbb és legkárosabb hulladékot jelenti az ilyen megbeszéléseken, az a PET palack. Szénsavas és szénsav mentes ásványvizet iszunk. Elméletben a szénsavas vizet lecserélhetném saját költségemre cserés szódavízre, a szénsavmentes vizet pedig kancsókban csapvízre vagy citromkarikás vízre. Elképzelésem sincs, hogy ezt hogy fogadnák, de a szeptember eleji megbeszélésre megpróbálok így készülni. Az eredményről még bezsámolok.Teljesen más helyzetben vannak azok, akik fix munkahelyen dogoznak, és minden nap bejárnak. Ebben az esetben is két részre osztanám a hulladékcsökkentést. Az egyik, amit a munkavállaló otthonról vihet magával:

   1. Saját evőeszköz (őszintén szólva a kanálgépet én nem szeretem, kényelmetlen, inkább a hagyományos evőeszközt választanám egy csinos kis textil zsákban szállítva. Ez lehet akár tépőzáras, akár cipzáras, vagy bármi hasonló.

Fotó: https://www.wikihow.com/Sew-a-Cutlery-Pouch-for-a-Lunchbox
Fotó: www.burdastyle.com/

Fotó: www.burdastyle.com/

2. Saját dobozban ennivaló. Nagyon klassz, mutatós dobozokat lehet már kapni, de az otthon fellelhető, jól záródó dobozaink is tökéletesek erre, de akár egy befőttesüveg is (pl levesnek), vagy a hagyományos ételhordó (ebből létezik kicsi is).

Fotó: https://www.lunchbots.com  

Fotó: https://www.lunchbots.com

Fotó: https://kristaandjess.wordpress.com

Fotó: https://kristaandjess.wordpress.com

Fotó: csabazar.hu

Fotó: csabazar.hu

   3. SzendvicstartóHa valaki csak szendvicset szokott vinni, és nem meleg ételt, akkor nagyon egyszerű dolga van, mert akár egy textilszalvétába, akár méhviaszos szendvics csomagolóba, vagy textil szendvics csomagolóba a legegyszerűbb magunkkal vinni a szendvicset.
   4. Textilszalvéta. Ez nem okozhat problémát, hulladékmentesen szeretnék ebédelni a munkahelyen, hiszen kis helyen elfér, érdemes egy darabot mindig a táskánkban tartani belőle.
   5KulacsEz abban az esetben szükséges, ha a munkahelyre való eljutás során is szeretnénk inni. Azonban ha a munkahelyen megoldott a pohár, akkor erre nem is lesz szükség. Ha viszont csak műanyag eldobható poharat tart a munkahely, akkor vigyük be a saját bögrénket, poharunkat.
A hulladékcsökkentést másképpen kell kezelni, ha a munkahelyen belül szeretnénk ezt elérni. Erre is mutatok pár tippet:
   1. Használjátok ivásra a csapvizet, vagy esetleg érdemes beruházni nagy ballonos víz adagolóra. Ilyenből létezik már olyan is, ami meleg vizet és szénsavas vizet is készít. Ez még mindig kevesebb környezeti terhelést jelent, mint a PET palackos víz. Szénsavas víznek pedig ideális lehet (ha nincs ballonos megoldás), a cserés szódavíz vagy a hagyományos szódás szifon. De tökéletes megoldás a tea készítése is.
Fotó: schafferszoda.hu

Fotó: schafferszoda.hu

   2. Kerüld a papírt! Amikor csak lehetséges, mellőzzétek a különféle anyagok nyomtatását. Ha mindenképpen szükséges nyomtatni, akkor használjatok újrapapírt, illetve a papír mindkét oldalát használjátok fel. Bár az újrapapír színe picit sárgásabb, szürkésebb, de ennek ellenére egyre több irodában ezt használják.
Fotó: antalis.hu

Fotó: antalis.hu

   3. Használjatok valódi tányérokat, poharakat, evőeszközöket a munkahelyen. Semmi szükség nincs az eldobható verziókra. Főleg ha mindenki elmosogat maga után 🙂
   4. Kéztörlők. Kellemesebb és környezet barátabb, ha valódi textil kéztörlőket használtok. Ilyenből már kimondottan irodai verzió is létezik!
Fotó: salesianer.hu

Fotó: salesianer.hu

   5. Kerüljétek a kapszulás vagy az instant kávét. A szemes kávéból nemcsak finom, de káros hulladék nélküli kávét lehet készíteni.
   6. Ha van rá mód, akkor a növényi vagy komposztálható hulladékot külön gyűjtsétek. Ha lehet, érdemes kialakítani helyi komposztálót.
   7. Irodaszerek. Lehet, hogy első beszerzésnél nagyobb a költségvonzata, de hosszabb távon mindenképpen megéri olyan iroda eszközöket használni, amik tartósak. Illetve amit csak lehet érdemes digitális formában megoldani (pl. jegyzetek készítése).
   8. Ne felejtsétek el szelektíven gyűjteni a keletkező hulladékot!
   9. szórólapok ideje hanyatlóban van, az emberek egyre kevesebbet nézik meg a postaládájukban a szórólapokat. Váltsatok digitális reklámozásra.
   10. Cseréljétek le az izzókat ledes változatra, illetve a használaton kívüli elektromos dolgokat kapcsoljátok ki.
   11. Támogassátok a „home-office” rendszert, ezzel nem csak az utazásból eredő környezeti terhelés csökkenthető, de az iroda mérete, és fenntartási költségei is.
Munkahely hulladék nélkül vajon létezik?
   12. Növények az irodában. Tisztítják a levegőt, javítják a közérzetet, megkötik a port, csökkentik a bakteriális fertőzések terjedésének lehetőségét. Ráadásul a stresszes munka mellett, a növények ápolása, öntözése kikapcsolja és pihenteti napi pár percre az agyat.
   13. Ne erőltessétek a másikra a hulladékcsökkentést. A kollégáknak maguknak kell belátni, hogy ez nemcsak a környezetnek, de maguknak és a költségeknek is jobb. Jó példával, közös ötletelésekkel célravezetőbb lehet egy munkahely „zöldítése”. Lépésenként haladjatok, a drasztikus változások akár riasztóak, és kényelmetlenek is lehetnek.
   + 1. Ha sikeresnek mondhatjátok a hulladékcsökkentés szempontjából a munkahelyeteket, akkor mondjátok el másoknak is: médiák, közösségi oldalak, előadások keretében!

Munkahely hulladék nélkül hasonló kihívásokat rejt, mint a háztartási. Sok sikert kívánok a nulla hulladékos munkához. ?

Andi ?

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...