Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Munkahely hulladék nélkül

Munkahely hulladék nélkül témakörét Tóth Andi vizsgálja. Lehetséges-e hulladékmentes munkavégzés?

Vajon munkahelyre készülvén mennyi hulladékot termelünk? Továbbá munkahelyünkön mi az optimális létforma, amivel minimalizálhatjuk a hulladéktermelésünket? Bővebben erről aktuális cikkében Tóth Andi ír.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy többnyire otthonról dolgozok, így a munkahelyi hulladék csökkentés nálam egybe esik a háztartási hulladék csökkentéssel. Átlagosan havonta egy alkalommal kell 1-1 megbeszélésen részt vennem.
Ilyenkor is figyelek a hulladék csökkentésre és igyekszem a többieket is rávezetni – főképpen saját példámon keresztül – arra, hogy kerüljék a fölösleges hulladék termelést a munka alatt.
Ilyen alkalmakkor kávét, teát csészében isszuk. A titkárnő minden alkalommal pogácsát rendel, amit papír csomagolásban hoznak az irodába. Ezt ki tudnánk cserélni, ha én szerezném be a pogácsát (sőt akár meg is süthetném – csak nem biztos hogy lenne rá időm – és textilzsákokban vagy dobozban el tudnám hozni. Papírszalvéta van, de ezt tervezem lecserélni textilre. Terveim szerint varrok textilszalvétát, és a legközelebbi megbeszélésre elviszem – a mosását én vállalom.
Mindez azonban szelektálható papír, így végül is nem a legrosszabb, ami a legtöbb és legkárosabb hulladékot jelenti az ilyen megbeszéléseken, az a PET palack. Szénsavas és szénsav mentes ásványvizet iszunk. Elméletben a szénsavas vizet lecserélhetném saját költségemre cserés szódavízre, a szénsavmentes vizet pedig kancsókban csapvízre vagy citromkarikás vízre. Elképzelésem sincs, hogy ezt hogy fogadnák, de a szeptember eleji megbeszélésre megpróbálok így készülni. Az eredményről még bezsámolok.Teljesen más helyzetben vannak azok, akik fix munkahelyen dogoznak, és minden nap bejárnak. Ebben az esetben is két részre osztanám a hulladékcsökkentést. Az egyik, amit a munkavállaló otthonról vihet magával:

   1. Saját evőeszköz (őszintén szólva a kanálgépet én nem szeretem, kényelmetlen, inkább a hagyományos evőeszközt választanám egy csinos kis textil zsákban szállítva. Ez lehet akár tépőzáras, akár cipzáras, vagy bármi hasonló.

Fotó: http://www.wikihow.com/Sew-a-Cutlery-Pouch-for-a-Lunchbox
Fotó: www.burdastyle.com/

Fotó: www.burdastyle.com/

2. Saját dobozban ennivaló. Nagyon klassz, mutatós dobozokat lehet már kapni, de az otthon fellelhető, jól záródó dobozaink is tökéletesek erre, de akár egy befőttesüveg is (pl levesnek), vagy a hagyományos ételhordó (ebből létezik kicsi is).

Fotó: http://www.lunchbots.com  

Fotó: http://www.lunchbots.com

Fotó: https://kristaandjess.wordpress.com

Fotó: https://kristaandjess.wordpress.com

Fotó: csabazar.hu

Fotó: csabazar.hu

   3. SzendvicstartóHa valaki csak szendvicset szokott vinni, és nem meleg ételt, akkor nagyon egyszerű dolga van, mert akár egy textilszalvétába, akár méhviaszos szendvics csomagolóba, vagy textil szendvics csomagolóba a legegyszerűbb magunkkal vinni a szendvicset.
   4. Textilszalvéta. Ez nem okozhat problémát, hulladékmentesen szeretnék ebédelni a munkahelyen, hiszen kis helyen elfér, érdemes egy darabot mindig a táskánkban tartani belőle.
   5KulacsEz abban az esetben szükséges, ha a munkahelyre való eljutás során is szeretnénk inni. Azonban ha a munkahelyen megoldott a pohár, akkor erre nem is lesz szükség. Ha viszont csak műanyag eldobható poharat tart a munkahely, akkor vigyük be a saját bögrénket, poharunkat.
A hulladékcsökkentést másképpen kell kezelni, ha a munkahelyen belül szeretnénk ezt elérni. Erre is mutatok pár tippet:
   1. Használjátok ivásra a csapvizet, vagy esetleg érdemes beruházni nagy ballonos víz adagolóra. Ilyenből létezik már olyan is, ami meleg vizet és szénsavas vizet is készít. Ez még mindig kevesebb környezeti terhelést jelent, mint a PET palackos víz. Szénsavas víznek pedig ideális lehet (ha nincs ballonos megoldás), a cserés szódavíz vagy a hagyományos szódás szifon. De tökéletes megoldás a tea készítése is.
Fotó: schafferszoda.hu

Fotó: schafferszoda.hu

   2. Kerüld a papírt! Amikor csak lehetséges, mellőzzétek a különféle anyagok nyomtatását. Ha mindenképpen szükséges nyomtatni, akkor használjatok újrapapírt, illetve a papír mindkét oldalát használjátok fel. Bár az újrapapír színe picit sárgásabb, szürkésebb, de ennek ellenére egyre több irodában ezt használják.
Fotó: antalis.hu

Fotó: antalis.hu

   3. Használjatok valódi tányérokat, poharakat, evőeszközöket a munkahelyen. Semmi szükség nincs az eldobható verziókra. Főleg ha mindenki elmosogat maga után 🙂
   4. Kéztörlők. Kellemesebb és környezet barátabb, ha valódi textil kéztörlőket használtok. Ilyenből már kimondottan irodai verzió is létezik!
Fotó: salesianer.hu

Fotó: salesianer.hu

   5. Kerüljétek a kapszulás vagy az instant kávét. A szemes kávéból nemcsak finom, de káros hulladék nélküli kávét lehet készíteni.
   6. Ha van rá mód, akkor a növényi vagy komposztálható hulladékot külön gyűjtsétek. Ha lehet, érdemes kialakítani helyi komposztálót.
   7. Irodaszerek. Lehet, hogy első beszerzésnél nagyobb a költségvonzata, de hosszabb távon mindenképpen megéri olyan iroda eszközöket használni, amik tartósak. Illetve amit csak lehet érdemes digitális formában megoldani (pl. jegyzetek készítése).
   8. Ne felejtsétek el szelektíven gyűjteni a keletkező hulladékot!
   9. szórólapok ideje hanyatlóban van, az emberek egyre kevesebbet nézik meg a postaládájukban a szórólapokat. Váltsatok digitális reklámozásra.
   10. Cseréljétek le az izzókat ledes változatra, illetve a használaton kívüli elektromos dolgokat kapcsoljátok ki.
   11. Támogassátok a “home-office” rendszert, ezzel nem csak az utazásból eredő környezeti terhelés csökkenthető, de az iroda mérete, és fenntartási költségei is.
Munkahely hulladék nélkül vajon létezik?
   12. Növények az irodában. Tisztítják a levegőt, javítják a közérzetet, megkötik a port, csökkentik a bakteriális fertőzések terjedésének lehetőségét. Ráadásul a stresszes munka mellett, a növények ápolása, öntözése kikapcsolja és pihenteti napi pár percre az agyat.
   13. Ne erőltessétek a másikra a hulladékcsökkentést. A kollégáknak maguknak kell belátni, hogy ez nemcsak a környezetnek, de maguknak és a költségeknek is jobb. Jó példával, közös ötletelésekkel célravezetőbb lehet egy munkahely “zöldítése”. Lépésenként haladjatok, a drasztikus változások akár riasztóak, és kényelmetlenek is lehetnek.
   + 1. Ha sikeresnek mondhatjátok a hulladékcsökkentés szempontjából a munkahelyeteket, akkor mondjátok el másoknak is: médiák, közösségi oldalak, előadások keretében!

Munkahely hulladék nélkül hasonló kihívásokat rejt, mint a háztartási. Sok sikert kívánok a nulla hulladékos munkához. ?

Andi ?

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek