Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Bórsav a természetben Budakeszin - Hulladekvadasz.hu

Bórsav a természetben Budakeszin

Bórsav egy a GHS 08 – egészségi veszély kategóriába tartozó veszélyes hulladéknak minősülő vödröt talált a természetben egy arra járó túrázó Budakeszin.

Frissítve
2018.01.29.

A bejelentő az alábbi tájékoztatást adta a bejelentéstől számított pár nappal később
„Tisztelt Hulladékvadászok! Köszönöm válaszát és az eset megjelentetését a honlapon. Gratulálok az oldalhoz; meggyőződésem, hogy a munkájuk hozzájárul a lakosság szemléletformálásához, ami véleményem szerint az illegális hulladéklerakás és természetrombolás egyetlen ellenszere hosszú távon. A bejelentésem óta számomra is meglepő módon történt néhány előrelépés: mivel a hulladékot kihelyező személy ismeretlen, az elszállításának kötelezettsége az ingatlan használóját terheli.

Ennek megfelelően az önkormányzat továbbította a bejelentést a Pilisi Parkerdő Zrt. részére, aminek munkatársai haladéktalanul felkeresték a helyszínt; de mivel az erdészet veszélyes hulladék kezelésére nincs felkészülve, a helyszínt körbeszalagozták (mellékeltem újabb képeket) és értesítették a katasztrófavédelmet, az elhárítást nagy valószínűséggel ők végzik majd.

Zárójelben megjegyezném, hogy az erdészek nem jártak el olyan óvatossággal, mint jómagam, és belenéztek a vödörbe, amiben két romlott sonkát találtak.

Ez a hivatalos ügymeneten nem változtat, de mégiscsak elgondolkodtató. Egyfelől örülök, hogy a szóban forgó vödör nem veszélyes hulladékot tartalmaz, másfelől viszont értetlenül állok az előtt, hogy valaki fog két romlott sonkát, belehelyezi egy műanyag vödörbe, kiviszi az erdőbe, majd a dolgot a maga részéről lezártnak tekinti… Amint a hulladékot valóban elszállították, újra írok önnek, hogy a történet happy enddel érjen véget.”

Korábban
2018.01.27.

Nem haladhattuk el amellett a kijelentés mögött, hogy „ez csak egy vödör, kit érdekel?” Sok vadon élő állat haláláért felelősek a felelőtlenül kidobott festékes, vegyszeres anyagok, amit a vétlen állat elfogyaszt. Felelősségre vonás nincs, de halál van. Budakeszi korábbi bejelentései ide kattintva elérhetőek.

A bejelentés szövege
„Tisztelt Hölgyem/Uram! Sétám alkalmával Budakeszi Nagyszénászug területe mellett (kb. ezen koordináták környékén: 47°28’57.8″N 18°55’53.9″E) az erdőben egy fehér bórsavas vödörre bukkantam (csatolmányban küldök néhány képet a helyszínről). Gyakran járok erre, valószínűleg az elmúlt hét során került oda. Hogy valóban ezt az anyagot tartalmazza-e a vödör, védőfelszerelés híján nem ellenőriztem, a hulladék jelenléte azonban mindenképpen aggasztó.

Ezen a területen viszonylag gyakran helyeznek el illegálisan hulladékot, és mivel a tettenérés esélye csekély, a környék környezettudatos lakóira marad az összeszedés, szelektálás és elszállítás …

Ezt az esetet azonban bejelentésre érdemesnek tartom, egyrészt a hulladék anyagi minősége miatt (a bórsav a GHS 08 – egészségi veszély kategóriába tartozik; feltéve, hogy a vödörben az eredeti, vagy ahhoz hasonló vegyület van), másrészt azért, mert a rajta található címke alapján nem csak a gyártó (PanReac AppliChem) azonosítható be, de a LOT szám alapján a gyártón keresztül talán a vásárló, vagyis az anyag korábbi tulajdonosa is (a címke talán még szállítási információkat is tartalmaz).

Kérem, legyenek segítségemre az eset felderítésében, mert megfelelő motivációval talán van esély a hulladékot elhelyező személy azonosítására – a lényeg persze nem egy adott személy megbüntetése lenne, sokkal inkább a már-már általános jelenség visszaszorítása…”

Hulladék jellege: veszélyes hulladék.

[codepeople-post-map]

A Bórsav vödörrel kapcsolatos bejelentést továbbítjuk az aktuális önkormányzatnak.

Köszönjük a bejelentést.


Felhívás illegális hulladék bejelentésre!

Az alábbi útmutató segítségével hasonló bejelentéseket várunk a településről és annak környékéről ezzel is segítve a helyi önkormányzat munkáját. Ide kattintva elérhető a bejelentési űrlap. Ha támogatnád a hulladékvadászok munkáját ide kattintva megteheted.

You may also like...