Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Bórsav a természetben Budakeszin

Bórsav egy a GHS 08 – egészségi veszély kategóriába tartozó veszélyes hulladéknak minősülő vödröt talált a természetben egy arra járó túrázó Budakeszin.

Frissítve
2018.01.29.

A bejelentő az alábbi tájékoztatást adta a bejelentéstől számított pár nappal később
“Tisztelt Hulladékvadászok! Köszönöm válaszát és az eset megjelentetését a honlapon. Gratulálok az oldalhoz; meggyőződésem, hogy a munkájuk hozzájárul a lakosság szemléletformálásához, ami véleményem szerint az illegális hulladéklerakás és természetrombolás egyetlen ellenszere hosszú távon. A bejelentésem óta számomra is meglepő módon történt néhány előrelépés: mivel a hulladékot kihelyező személy ismeretlen, az elszállításának kötelezettsége az ingatlan használóját terheli.

Ennek megfelelően az önkormányzat továbbította a bejelentést a Pilisi Parkerdő Zrt. részére, aminek munkatársai haladéktalanul felkeresték a helyszínt; de mivel az erdészet veszélyes hulladék kezelésére nincs felkészülve, a helyszínt körbeszalagozták (mellékeltem újabb képeket) és értesítették a katasztrófavédelmet, az elhárítást nagy valószínűséggel ők végzik majd.

Zárójelben megjegyezném, hogy az erdészek nem jártak el olyan óvatossággal, mint jómagam, és belenéztek a vödörbe, amiben két romlott sonkát találtak.

Ez a hivatalos ügymeneten nem változtat, de mégiscsak elgondolkodtató. Egyfelől örülök, hogy a szóban forgó vödör nem veszélyes hulladékot tartalmaz, másfelől viszont értetlenül állok az előtt, hogy valaki fog két romlott sonkát, belehelyezi egy műanyag vödörbe, kiviszi az erdőbe, majd a dolgot a maga részéről lezártnak tekinti… Amint a hulladékot valóban elszállították, újra írok önnek, hogy a történet happy enddel érjen véget.”

Korábban
2018.01.27.

Nem haladhattuk el amellett a kijelentés mögött, hogy “ez csak egy vödör, kit érdekel?” Sok vadon élő állat haláláért felelősek a felelőtlenül kidobott festékes, vegyszeres anyagok, amit a vétlen állat elfogyaszt. Felelősségre vonás nincs, de halál van. Budakeszi korábbi bejelentései ide kattintva elérhetőek.

A bejelentés szövege
“Tisztelt Hölgyem/Uram! Sétám alkalmával Budakeszi Nagyszénászug területe mellett (kb. ezen koordináták környékén: 47°28’57.8″N 18°55’53.9″E) az erdőben egy fehér bórsavas vödörre bukkantam (csatolmányban küldök néhány képet a helyszínről). Gyakran járok erre, valószínűleg az elmúlt hét során került oda. Hogy valóban ezt az anyagot tartalmazza-e a vödör, védőfelszerelés híján nem ellenőriztem, a hulladék jelenléte azonban mindenképpen aggasztó.

Ezen a területen viszonylag gyakran helyeznek el illegálisan hulladékot, és mivel a tettenérés esélye csekély, a környék környezettudatos lakóira marad az összeszedés, szelektálás és elszállítás …

Ezt az esetet azonban bejelentésre érdemesnek tartom, egyrészt a hulladék anyagi minősége miatt (a bórsav a GHS 08 – egészségi veszély kategóriába tartozik; feltéve, hogy a vödörben az eredeti, vagy ahhoz hasonló vegyület van), másrészt azért, mert a rajta található címke alapján nem csak a gyártó (PanReac AppliChem) azonosítható be, de a LOT szám alapján a gyártón keresztül talán a vásárló, vagyis az anyag korábbi tulajdonosa is (a címke talán még szállítási információkat is tartalmaz).

Kérem, legyenek segítségemre az eset felderítésében, mert megfelelő motivációval talán van esély a hulladékot elhelyező személy azonosítására – a lényeg persze nem egy adott személy megbüntetése lenne, sokkal inkább a már-már általános jelenség visszaszorítása…”

Hulladék jellege: veszélyes hulladék.

A Bórsav vödörrel kapcsolatos bejelentést továbbítjuk az aktuális önkormányzatnak.

Köszönjük a bejelentést.


Felhívás illegális hulladék bejelentésre!

Az alábbi útmutató segítségével hasonló bejelentéseket várunk a településről és annak környékéről ezzel is segítve a helyi önkormányzat munkáját. Ide kattintva elérhető a bejelentési űrlap. Ha támogatnád a hulladékvadászok munkáját ide kattintva megteheted.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek