Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Katasztrofális állapotok Érd kertvárosában - Hulladekvadasz.hu

Katasztrofális állapotok Érd kertvárosában

Katasztrofális állapotok Érd kertvárosi részében, a MÁV vasúti töltése mellett. Címszavakban: hulladékfelhalmozás, hulladékégetés, talajt szennyező csurgalékvíz.

Frissítve
2018.07.25.

Korábban megjelent egy cikk a Kocsag utcával kapcsolatban az erdmost.hu-n, hogy a terület takarítását Érd Önkormányzata és a MÁV közösen megoldja. A most beérkezett bejelentői levél ezt támassza alá.

Katasztrofális állapotok Érd kertvárosában

A bejelentő a terület megtisztításáról az alábbi tájékoztatást adta:
„Öt darab húsz köbméteres konténert megtöltő vegyes hulladék kikotrása és elszállítása után így néz ki most Érden a vasúti betonárok melletti terület, a Kócsag utca végénél. A kiégett tömegszálló mögött kialakult hulladéktelep újbóli eltüntetésén egész nap dolgoztak az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft. és a városi közterület-fenntartó munkagépei.


Idén már másodszor gyürkőztek neki a töltés alatti részen újból felhalmozott lom-, kommunális- és épületbontási szeméthalom konténeres eltávolításához. Ezúttal öt konténerforduló után, hozzávetőleg száz köbméter önkényesen lerakott hulladékkal lett könnyebb a töltés alatti vasútvédelmi terület.

A MÁV vasúti töltésének a megtisztított látványa, megnyugtató.

A MÁV vasúti töltésének a megtisztított látványa, megnyugtató.

A Tárnok felé gravitáló vasúti betonárokból viszont nem maradt semmi: a töltés lába a ránőtt gazokkal együtt a volt bakterház udvarába nyúlik.

Az utcai szennyvízaknát most néhány betonfelesleg takarja. Azért több, mint a semmi, így legalább nem esik bele senki…”

A katasztrofális állapotok megoldásra kerültek, mindez köszönhető a bejelentő folyamatos bejelentéseinek és a MÁV és Érd Önkormányzatának határozott fellépésének. Gratulálunk.


Frissítve
2018.05.10.

A területen a bejelentés hatására megmozdulhatott valami. A napokban konténer került ki a helyszínre, de nem oldotta meg a problémát.

A bejelentőtől az alábbi tájékoztatást kaptuk
„Pár napja néhány órási konténert vittek ki. A talpárok helye még érintetlen. Sőt, ha jól látom beledőlt egy budi is.”

A területre kihelyezett konténer nagyon hamar megtelt. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A területre kihelyezett konténer nagyon hamar megtelt. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Továbbá a MÁV-tól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a napokban felkeresik a területet, felmérik a helyzetet és ez alapján intézkedni fognak. A képeket elnézve van még mit rendbe tenni a helyszínen.

Reméljük a terület hulladékproblémája hamarosan megoldódik. Sok sikert a MÁV-nak, és kitartást az ott élőknek.


Korábban
2018.05.03.

A figyelemfelkeltő bevezető után következzenek a minden kétséget kizáróan csak a tények. A bejelentő szerint úgynevezett hulladékgát alakult ki Érden, a kertvárosi lakóterület vasúti betonárkában. A helyszínen a hulladékfelhalmozáson mellett olykor-olykor a lángok is felcsapnak a területen, ami akár lehet szándékos gyújtogatás, vagy a hulladéklerakatban megbújó gyúlékony anyagok öngyulladása. De mindenképpen életveszélyes lehet a környéken élőkre nézve.

Ebből is látszik, hogy Érdet se kímélik a szemetelők, de ennek ellenére Érd megyei jogú városa mindent megtesz a tiszta környezet megóvása érdekében. Korábban beszámoltunk arról is, hogy az érdi vezetés a szemetelők ellen hajtóvadászatot indított az országban egyedülálló módon, illetve az Érdi Polgárőrségnél is közvetlen módon be lehet jelenteni, ha valaki illegális hulladéklerakást tapasztal. A város vezetése rendszeres szemétszedési akciókkal hívja fel a figyelmet és kéri a lakosság segítségét a hulladékprobléma megoldására.

Kócsag utca május 2-án reggel. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Kócsag utca május 2-án reggel. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A bejelentés szövege
„Tisztelt Hulladékvadász! Ezek az érdi szeméthalmok a MÁV szervizútján és a zajvédőfal mögötti három vágány magastöltésének csapadékkivitelező betonárkában vannak, a Kócsag utca 1. számhoz tartozó ingatlanon. Érd nyugati részének árkai domborzati okokból Tárnok (a Benta-patak és a Duna) irányába gravitálnak. Így a rézsűfal alatti vasúti talpárok vizei is, elvileg, ha nem gátolná ezt a mérhetetlenül sok szemét. Ám a rézsűfal alatti hulladékgát a vasútszomszédos magáningatlanok kertjeibe és családi házai alá deponálja az árokba leszivárgó szennyes (permetes) vasúti csapadékcsorgalékokat.

A vízóraellenőrzés szinte kivitelezhetetlen. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A vízóraellenőrzés szinte kivitelezhetetlen. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Ennek következményét a vízóraaknában álló márciusi vízállás is mutatja, a vízóraleolvasó hitelesítésével. Éppen ilyen magasan állnak a vasúti környék pincéiben, és szint alatti kazánházaiban, garázsaiban is a magáningatlanok felé terelt árokvizek.

Egy csatornafedél nélküli akna tátong az utca végének közepén. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Egy csatornafedél nélküli akna tátong az utca végének közepén. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A második kép közelről mutatja a benne pangó víz minőségét, ami összetett környezetterhelésre is vall az itteni fokozottan érzékeny sasvárosi vízbázis fölött. És életveszélyt is rejt, hiszen ha belelép például egy óvatlan kisgyerek, annak egy igen mély utcai aknából, csatornából kellene kikászálódnia.

A további képek a terület hulladékbeépítésének historikus rétegzettségét mutatják az uniós forrású Kelenföld-Tárnok vasútfelújítás zajvédő falától a szerviztelken hátrahagyott – tavaly kiégett – román tömegszállás homlokzatáig. A vasúti csapadékkivezetés megépítésének hiánya, és pláne a régi vasútméretekhez tartozó betonárok hulladékgátakkal való visszaterelése feltehetően semmiféle uniós normakontrollt nem állna ki.

17386 Hrsz-ú MÁV szerviztelek.

17386 Hrsz-ú MÁV szerviztelek.

A pontos helyszín: 2030 Érd Kócsag utca 1. A térképszelvénnyel is mutatom: a 17386 Hrsz-ú MÁV szerviztelekről van szó. A térképszelvényen a vastag szaggatott fekete vonal mutatja a MÁV védőterületének határát, a piros pöttyök pedig a szűkebb vasútbiztonsági sávot.

2011-es kép a helyszínről még a hangszigetelő fal felhúzása előttről. / Fotó: Google Maps

2011-es kép a helyszínről még a hangszigetelő fal felhúzása előttről. / Fotó: Google Maps

A Google ad lehetőséget a 2011-es utca szintű betekintést is enged Kócsag u. 1-re. A vágánybővítés és zajvédőfal-építés előtti állapotok láthatók, amikor még önkényesen bővíthették a kisajátítási sávban és vasútvédelmi területen álló bakterházat a szíves – és illegális – tömegszállásoltatáshoz.

A bejelentés időpontja: 2018.05.02.

Hulladék jellege: kommunális, veszélyes, építési hulladék.

[codepeople-post-map]

Ilyen és ehhez hasonló katasztrofális állapotok sajnos bárhol előfordulhatnak az országban. A bejelentés hatására minden bizonnyal az illetékes hatóságok, illetve a MÁV is megteszi a kellő lépéseket, a hulladékprobléma megoldására. A továbbítjuk az illetékes hatóságokhoz és a MÁV-nak is.

Köszönjük a bejelentést.


Felhívás illegális hulladék bejelentésre!

Az alábbi útmutató segítségével hasonló bejelentéseket várunk a településről és annak környékéről ezzel is segítve a helyi önkormányzat munkáját. Ide kattintva elérhető a bejelentési űrlap. Ha támogatnád a hulladékvadászok munkáját ide kattintva megteheted.

You may also like...