Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Csomagolásmentes vásárlás - Mi kell hozzá? - Hulladekvadasz.hu

Csomagolásmentes vásárlás – Mi kell hozzá?

A csomagolásmentes vásárlás egyszerűbb, mint gondolnád, de pontosan mire van szükségünk hozzá? Tóth Adni tanácsai következnek.

Tévhit, hogy a csomagolásmentes vásárlás bonyolult folyamat és drága előzetes beruházással jár. Ha elhatározod, hogy hulladék nélkül szeretnél vásárolni, akkor csak egy kis tervezésre van szükséged. – állítja Tóth Andi.

A háztartásom hulladék nélkül rovat korábbi cikkében útmutatóban 5 +1 tanácsot adtunk csomagolásmentes vásárláshoz.

Ha megvan a bevásárlólistád, és megvannak a helyszínek, ahol csomagolás nélkül tudsz vásárolni, akkor már csak egy dologra van szükség: Meg kell tervezned, hogy melyik terméket melyik csomagolóeszközben vidd haza.

Andi saját tapasztalatai alapján az alábbi tippeket adja:

1. „Banyatank” – gurulós bevásárlókosár
Ezt a nagyon kis elmés eszközt korábban idősebb hölgyek használták, de manapság egyre divatosabb a fiatalok körében is. Főleg, hogy már szebbnél-szebb mintájúak kaphatóak. Tökéletes eszköz akkor, ha a vásárlást gyalog intézed, és nagyobb súlyú cikkeket kell hazavinned.

Gurulós teherhordó, köznyelvén "Banyatank". / Fotó: pinterest.com

Gurulós teherhordó, köznyelvén „Banyatank”. / Fotó: pinterest.com

2. Nagyobb textilszatyor, kosár
Egy kosár vagy nagyobb textilszatyor már akár egy kerékpár kosarában is könnyebben szállítható, de gyalog sem olyan nehéz. A biztonság kedvéért, érdemes mindig 1 szatyorral többet bekészíteni a biztonság kedvéért. Én terméktípusonként külön csoportosítva szoktam vinni magammal. Külön a tejtermékekhez, külön a felvágottakhoz, pékséghez stb. A szatyrokba külön-külön típusonként pakolom a szükséges kisebb zsákokat, dobozokat, üvegeket.

3. Kisebb textil zsákok
A pamutvászon zsákokat a pékáruhoz szoktam használni, de ha megszorulok, akkor akár kemény sajtot, zöldséget, gyümölcsöt is teszek bele. Viszont a hálós anyagból készült zsákokat (pl függöny anyag) kizárólag apróbb vagy pár darabos zöldségek és gyümölcsök vásárlásánál szeretem. Ezek a termékek akár már maradhatnak is az elfogyasztásukig ezekben a zsákocskákban, hiszen a zöldségek kellőképpen szellőznek benne, a pékárunak meg ideális a pamutvászon anyag.

4. Egész kicsi zsákok
Ez alatt a valóban kicsi zacsikat értem, amik kb. boríték méretűek. Ezek tökéletesek ha olyan száraz élelmiszert veszek, amiből eleve nem fogy sok. Ilyenek lehetnek a rágycsa félék: mogyoró, pisztácia, dió, aszalványok és szárított gyümölcsök. De például ilyenekbe hozta nálunk a nyuszi a húsvéti apróságokat is.

5. Befőttes üvegek, csatos üvegek
Egyszerűen imádom a csatos üvegeket, de elég borsos az áruk. Mivel azonban rengeteg átlagos méretű befőttes üvegem van itthon, így elsősorban azokat vetem be, ha folyékony, vagy apró szemű élelmiszert kell vásárolnom. A csavaros befőttes üvegeknél figyelni kell arra hogy biztosan jól záródjon, nehogy meglepetés érjen, ha kifolyik. A tejfölt egy csatos üvegben szoktam venni, de például a bulgurt, a levestésztát vagy a csicseriborsót egyszerű befőttes üvegben.

6. Pindurka befőttes vagy csatos üvegek
Ezekre is szükség lehet például krémsajtok, fűszerek vásárlásakor.

7. Nagy, jól záródó műanyag edények
Mivel a kutyám nyers kosztot kap, ezért neki mindig külön veszem meg a különféle nyers húsokat a hentesnél. Erre a célra egy régi, elég rozoga de még használható műanyag tálat viszek magammal. Illetve hasonló régi műanyag edényekben hozom haza a családnak is a húsféléket.
Ha húst kell vennem, akkor vagy a banyatankkal készülök, vagy autóval, mert a nagy súly és a kicsit kezelhetetlen forma miatt nehéz cipelni. Szerencsére erre viszonylag ritkán kerül sor.

8. Szögletes csatos üvegedények
Nekem 3 különböző méretben van jelenleg. Legtöbbször a tejboltban használom vaj, túró (már ha nem én készítem el magunknak), stb szállítására.

9. Kisebb zárható műanyag edények/dobozok
A bogyós gyümölcsöt legtöbbször ebben vásárolom a piacon, mert könnyű, jól záródik, kisebb mennyiségnek is szuper, és nem törik össze benne a friss finomság.

10. Sok mindent nem kell megvásárolnom, mert elkészítem itthon
Például ketchup, befőttek, lekvárok, szörpök, savanyúságok. Ezek alapanyagait mindig nagy tételben veszem meg termelőktől akkor, amikor szezonjuk van.

Ugye milyen egyszerű a csomagolásmentes vásárlás? De végső soron, ami igazán kell hozzá, az az mindent legyőző akarat. A jövőnk, csak rajtunk múlik!

Andi ?

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...