Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Papír szívószál gyártó üzem létesül Angliában

Papír szívószál gyártó üzem létesül Angliában, avagy a nagy-britanniai csomagolóipar gyors válasza a műanyaghulládék globális problémájára.

Egyre több gyorsétterem lánc, köztük a McDonald’s, dönt amellett, hogy a műanyag szívószálakat lecserélik papírra az Egyesült Királyságban.

A fenntarthatatlan mértékű műanyag hulladéktermelésre válaszul a McDonald’s, a Costa Coffee, a Wetherspoons és a Pizza Express is bejelentette, hogy éttermeikben a műanyag szívószálak folyamatos kivezetése mellett döntöttek, a megoldást pedig biológiai úton lebombló papír termékekben látják.

A műanyag szívószálról szóló cikkünk elérhető a képre kattintva.

A műanyag szívószálról szóló cikkünk elérhető a képre kattintva.

A kormányzati döntések és a fogyasztói nyomás által előidézett változásokra a csomagolóipar is gyorsan reagál és a walesi Eddw Valeben papír szívószálakat gyártó üzem létesül a Transcend Packaging keretein belül.

Műanyag-szennyezéssel kapcsolatos korábbi cikkeink ide kattintva elérhetőek.

A cég marketing igazgatója, Mark Varney szerint a kormány szemléletmódjában történt változás nyomán kialakult piaci résben hatalmas lehetőséget látnak, amelyet a papír termékek gyártására való részleges átállással szeretnének kihasználni. Az új gyártósor lesz az egyetlen biológiai úton lebomló papír szívószálakat gyártó üzem Európában.

Nagyszerű, hogy ezek a cégek fokozatosan megszüntetik a műanyag szívószálak használatát, de ezután az vált problémává, hogy honnan szerezzék be a papírból készült termékeket.  Mindenkinek Kínából kell megrendelnie őket és ha megnézzük ennek az ökológiai lábnyomát, akkor nem igazán érjük el vele a célunkat –nyilatkozta Mark Varney.

A McDonald's is a műanyag szívószálak fokozatos kivezetése mellett döntött / Fotó: Mario Tama (Getty Images)

A McDonald’s is a műanyag szívószálak fokozatos kivezetése mellett döntött / Fotó: Mario Tama (Getty Images)

Az új  megállapodás értelmében a Transcend Packaging szeptembertől 1361 MyDonald’s éttermet fog ellátni papír szívószállal. Emellett azonban a cég jelenleg is több étteremcsoporttal tárgyal. A nagy éttermláncok döntése komoly publicitást ad az ügynek és Varney szerint

Ha egyszer egy olyan vállalatóriás mint a McDonald’s azt mondja, hogy papírra váltanak, akkor szerintem mindenki követni fogja – Mark Varney.

A papír szívószálak ugyan drágábbak, mint műanyag társaik. Varney  szerint az extra költség elhanyagolható akkor, ha ennyire előnyére válik a étteremláncok megítélésének. A műanyag szívószálak elleni küzdelem hatalmas figyelmet kapott A kék bolygó II bemutatása után, amit maga Varney is fontos forrásként említ. A sorozat kiemelt figyelmet szentel a műanyag szennyezés tengeri élővilágra gyakorolt káros hatásaira. A fogyasztói nyomást pedig a kormányzati döntésekkel együtt már nem tudták figyelmen kívül hagyni a gyorsétterem láncok.

A kék bolygó sokak figyelmét felhívta a műanyagszennyezés veszélyeire / Fotó: Blue Planet

A kék bolygó sokak figyelmét felhívta a műanyagszennyezés veszélyeire / Fotó: Blue Planet

A műanyag szívószálak számának csökkentése jó hír, azonban így is kérdéses, hogy valójában szükség van-e egyáltalán szívószálakra. Paul Pomroy a McDonald’s angliai vezérigazgatója szerint vendégeik jelezték számukra, hogy szeretnének változásokat látni szívószál fronton. Alternatívákat kerestek, hogy az újítás ne menjen az eddigi fogyasztói élmények rovására.

A papír szívószál gyártó,  Transcend Packagingnek Ebbw Valeben jelenleg 20 alkalmazottja van, de 2019-re, amikor a gyár már tejes kapacitással fog működni, már 200 főnek szeretnének munkát adni.

Forrás: The Guardian.com

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek