Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Papír szívószál gyártó üzem létesül Angliában - Hulladekvadasz.hu

Papír szívószál gyártó üzem létesül Angliában

Papír szívószál gyártó üzem létesül Angliában, avagy a nagy-britanniai csomagolóipar gyors válasza a műanyaghulládék globális problémájára.

Egyre több gyorsétterem lánc, köztük a McDonald’s, dönt amellett, hogy a műanyag szívószálakat lecserélik papírra az Egyesült Királyságban.

A fenntarthatatlan mértékű műanyag hulladéktermelésre válaszul a McDonald’s, a Costa Coffee, a Wetherspoons és a Pizza Express is bejelentette, hogy éttermeikben a műanyag szívószálak folyamatos kivezetése mellett döntöttek, a megoldást pedig biológiai úton lebombló papír termékekben látják.

A műanyag szívószálról szóló cikkünk elérhető a képre kattintva.

A műanyag szívószálról szóló cikkünk elérhető a képre kattintva.

A kormányzati döntések és a fogyasztói nyomás által előidézett változásokra a csomagolóipar is gyorsan reagál és a walesi Eddw Valeben papír szívószálakat gyártó üzem létesül a Transcend Packaging keretein belül.

Műanyag-szennyezéssel kapcsolatos korábbi cikkeink ide kattintva elérhetőek.

A cég marketing igazgatója, Mark Varney szerint a kormány szemléletmódjában történt változás nyomán kialakult piaci résben hatalmas lehetőséget látnak, amelyet a papír termékek gyártására való részleges átállással szeretnének kihasználni. Az új gyártósor lesz az egyetlen biológiai úton lebomló papír szívószálakat gyártó üzem Európában.

Nagyszerű, hogy ezek a cégek fokozatosan megszüntetik a műanyag szívószálak használatát, de ezután az vált problémává, hogy honnan szerezzék be a papírból készült termékeket.  Mindenkinek Kínából kell megrendelnie őket és ha megnézzük ennek az ökológiai lábnyomát, akkor nem igazán érjük el vele a célunkat –nyilatkozta Mark Varney.

A McDonald's is a műanyag szívószálak fokozatos kivezetése mellett döntött / Fotó: Mario Tama (Getty Images)

A McDonald’s is a műanyag szívószálak fokozatos kivezetése mellett döntött / Fotó: Mario Tama (Getty Images)

Az új  megállapodás értelmében a Transcend Packaging szeptembertől 1361 MyDonald’s éttermet fog ellátni papír szívószállal. Emellett azonban a cég jelenleg is több étteremcsoporttal tárgyal. A nagy éttermláncok döntése komoly publicitást ad az ügynek és Varney szerint

Ha egyszer egy olyan vállalatóriás mint a McDonald’s azt mondja, hogy papírra váltanak, akkor szerintem mindenki követni fogja – Mark Varney.

A papír szívószálak ugyan drágábbak, mint műanyag társaik. Varney  szerint az extra költség elhanyagolható akkor, ha ennyire előnyére válik a étteremláncok megítélésének. A műanyag szívószálak elleni küzdelem hatalmas figyelmet kapott A kék bolygó II bemutatása után, amit maga Varney is fontos forrásként említ. A sorozat kiemelt figyelmet szentel a műanyag szennyezés tengeri élővilágra gyakorolt káros hatásaira. A fogyasztói nyomást pedig a kormányzati döntésekkel együtt már nem tudták figyelmen kívül hagyni a gyorsétterem láncok.

A kék bolygó sokak figyelmét felhívta a műanyagszennyezés veszélyeire / Fotó: Blue Planet

A kék bolygó sokak figyelmét felhívta a műanyagszennyezés veszélyeire / Fotó: Blue Planet

A műanyag szívószálak számának csökkentése jó hír, azonban így is kérdéses, hogy valójában szükség van-e egyáltalán szívószálakra. Paul Pomroy a McDonald’s angliai vezérigazgatója szerint vendégeik jelezték számukra, hogy szeretnének változásokat látni szívószál fronton. Alternatívákat kerestek, hogy az újítás ne menjen az eddigi fogyasztói élmények rovására.

A papír szívószál gyártó,  Transcend Packagingnek Ebbw Valeben jelenleg 20 alkalmazottja van, de 2019-re, amikor a gyár már tejes kapacitással fog működni, már 200 főnek szeretnének munkát adni.

Forrás: The Guardian.com

You may also like...