Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Strandolás hulladékban a Tiszán – Olvasói különvélemény

A strandolás piszkosul kellemetlen élményéről számol be egy szegedi olvasónk, aki bőrén érezte meg, amikor a vízben hulladék úszott el mellette a Tiszán.

Levele azért is érdekes számunkra, mert a napokban a Maros műanyag-apokalipsziséről kaptunk bejelentést, ami az országos média szinte minden szereplője komolyabban foglalkozott. Napról napra egyre több olyan hírrel találkozunk, aminek helyszíne nem a távoli Csendes óceán, hanem Magyarország. Vajon így hova tart a világ?

Strandoló párocska a Tisza mellett. Vajon ők már hozzászoktak a látványhoz? / Fotó: hulladekvadasz.hu - 2018.07.20.

Strandoló párocska a Tisza mellett. Vajon ők már hozzászoktak a látványhoz? / Fotó: hulladekvadasz.hu – 2018.07.20.

Olvasónk levelében egy lehangoló képet fest, amiben passzív módon már sokan hozzászoktak hazánk második legnagyobb folyójának hulladékszennyezettségéhez.

“Sziasztok! Valamelyik nap barátokkal Szegeden a laposon akartunk fürdeni a hőségben. Mikor leértünk megdöbbenve láttam, hogy a víz felszínén szinte 5 négyzetméter tiszta felület nincs, mert annyira szemetes volt. Ennek ellenére meglepően sokan úsztak a szokásosnál is zavarosabb folyóban. Hipós üvegtől kezdve hungarocell táblák, és töménytelen mennyiségű PET palack. Nagy valószínűséggel a Marosból érkezhetett a szemét. Természetesen mi már nem mentünk be. Sajnos a látvány hatására világvége hangulatunk támadt. A mellékelt kép, amit küldök szerintem mindent elmond. Undorító volt!”

A Tisza hulladékszennyezettségének oka az ukrajnai hulladékgazdálkodás hiánya, pontosabban annak komoly hiányosságai. A Tisza szegedi szakaszánál torkollik a Maros a folyóba, ami plusz forrása a műanyag és egyéb hulladékoknak. A Maroson keresztül érkező hulladék származási helye Románia.

Sajnos van egy olyan érzésünk, hogy a strandolás és fürdés csak hulladék társaságában elképzelhető a következő években folyóinknál. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek.

Tennél a hulladékszennyezés ellen? Pár lehetséges alternatíva:

  1. Gondold át és csökkentsd hulladéktermelésedet. Ehhez nyújthat segítséget a Háztartásom Hulladék Nélkül rovatunk
  2. Szervezz Te is szemétszedést! Nem tudod hogy kell? Segítünk! Látogass el a Szemétszedés.hu – Takarítsuk ki együtt Magyarországot! című társhonlapukra. Az oldalon minden segítséget megkapsz ahhoz, hogy sikeres szemétszedési akciót szervezz és ezáltal tegyél a környezetünkért.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek