Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Strandolás hulladékban a Tiszán - Olvasói különvélemény - Hulladekvadasz.hu

Strandolás hulladékban a Tiszán – Olvasói különvélemény

A strandolás piszkosul kellemetlen élményéről számol be egy szegedi olvasónk, aki bőrén érezte meg, amikor a vízben hulladék úszott el mellette a Tiszán.

Levele azért is érdekes számunkra, mert a napokban a Maros műanyag-apokalipsziséről kaptunk bejelentést, ami az országos média szinte minden szereplője komolyabban foglalkozott. Napról napra egyre több olyan hírrel találkozunk, aminek helyszíne nem a távoli Csendes óceán, hanem Magyarország. Vajon így hova tart a világ?

Strandoló párocska a Tisza mellett. Vajon ők már hozzászoktak a látványhoz? / Fotó: hulladekvadasz.hu - 2018.07.20.

Strandoló párocska a Tisza mellett. Vajon ők már hozzászoktak a látványhoz? / Fotó: hulladekvadasz.hu – 2018.07.20.

Olvasónk levelében egy lehangoló képet fest, amiben passzív módon már sokan hozzászoktak hazánk második legnagyobb folyójának hulladékszennyezettségéhez.

„Sziasztok! Valamelyik nap barátokkal Szegeden a laposon akartunk fürdeni a hőségben. Mikor leértünk megdöbbenve láttam, hogy a víz felszínén szinte 5 négyzetméter tiszta felület nincs, mert annyira szemetes volt. Ennek ellenére meglepően sokan úsztak a szokásosnál is zavarosabb folyóban. Hipós üvegtől kezdve hungarocell táblák, és töménytelen mennyiségű PET palack. Nagy valószínűséggel a Marosból érkezhetett a szemét. Természetesen mi már nem mentünk be. Sajnos a látvány hatására világvége hangulatunk támadt. A mellékelt kép, amit küldök szerintem mindent elmond. Undorító volt!”

A Tisza hulladékszennyezettségének oka az ukrajnai hulladékgazdálkodás hiánya, pontosabban annak komoly hiányosságai. A Tisza szegedi szakaszánál torkollik a Maros a folyóba, ami plusz forrása a műanyag és egyéb hulladékoknak. A Maroson keresztül érkező hulladék származási helye Románia.

Sajnos van egy olyan érzésünk, hogy a strandolás és fürdés csak hulladék társaságában elképzelhető a következő években folyóinknál. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek.

Tennél a hulladékszennyezés ellen? Pár lehetséges alternatíva:

  1. Gondold át és csökkentsd hulladéktermelésedet. Ehhez nyújthat segítséget a Háztartásom Hulladék Nélkül rovatunk
  2. Szervezz Te is szemétszedést! Nem tudod hogy kell? Segítünk! Látogass el a Szemétszedés.hu – Takarítsuk ki együtt Magyarországot! című társhonlapukra. Az oldalon minden segítséget megkapsz ahhoz, hogy sikeres szemétszedési akciót szervezz és ezáltal tegyél a környezetünkért.

You may also like...