Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Maros folyót is elérte a műanyaghulladék apokalipszis - Hulladekvadasz.hu

Maros folyót is elérte a műanyaghulladék apokalipszis

A Maros is részesévé vált a műanyaghulladék apokalipszisnek. A helyszín a folyó egyik csendes zuga Ferencszállásnál, ahol összetorlódott PET-palackok találhatóak tömegével.

Frissítve
2018.07.30.

Az általunk publikált bejelentés hatására a folyót megtisztította az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Ahogy az országos médiát úgy a delmagyar.hu című hírportál szerkesztőségét is értesítettük – mint a helyi lapot – , akik felvették a vízügyi hatósággal a kapcsolatot. Köszönjük nekik a probléma tolmácsolását.

„Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) tegnap (2018.07.26.) megtisztította a felgyülemlett hulladéktól a Maros Ferencszállás és Kiszombor közötti szakaszát. „ – írja a delmagyar.hu

A Tv2 Tények riportot is készített a helyszínen

A bejelentést a bejelentés publikálásának másnapján küldtük ki, amit az település önkormányzata rendszerűnk szerint elolvasott, de a takarítással kapcsolatos információkat a mai napig (07.30.) nem szolgáltattak részünkre.


Korábban
2018.07.25.

A globális műanyaghulladék problémáról eddig a lakosság többsége a híradásokból tájékozódhatott. Mára nem csak a szomszédunkban, hanem egyszerűen már hazánkban is egyre súlyosbodó problémát jelent a műanyaghulladék szennyezés. Legutóbb a Rábában és az Ipolyban mutattak ki mikroműanyagszennyezést. Ez egyben a település területéről érkezett első bejelentés is.

A Maros petpalack zátonya. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A Maros petpalack zátonya. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A bejelentés szövege
„Sziasztok Hulladékvadászok! A Maros csendes zuga Ferencszállásnál, összetorlódott PET-palackok tömegével. A küldött pont környékén a Maroson van egy parányi sziget. A Google-n alig látni, mert a parthoz közel van, és a part, illetve a sziget fáinak koronái csaknem összeérnek. Ahogy a víz megkerüli a szigetet, és visszatér a főmederbe, ott feltorlódott néhány uszadékfa. Ezek felfogják a szemetet. Főleg petpalack 2-300 darab, de van minden egyéb más is (hungarocell, borotva stb.).

Kb 2 hete számoltam egy darabig: Makónál a főmederben percenként átlag 3 palack úszott el. Ezek egy része akad fenn itt. Nem túl szívderítő a helyzet: a Maros mentén a víz, a part, a parti erdők mind tele vannak uszadékszeméttel. Ezek túlnyomó többsége nem a mai határainkon belül kerül a folyóba.”

A bejelentés időpontja: 2018.07.25.

Hulladék jellege: háztartási, műanyag.

GPS/helyszín: 46°13’26.0″N 20°22’30.4″E Ferencszállás, 6774 Magyarország

[codepeople-post-map]

A Maros folyó műanyaghulladékkal terhelt helyszínéről kapott bejelentést továbbítjuk az illetékes önkormányzatnak.

Köszönjük a bejelentést!


Felhívás illegális hulladék bejelentésre!

Az alábbi útmutató segítségével hasonló bejelentéseket várunk a településről és annak környékéről ezzel is segítve a helyi önkormányzat munkáját. Ide kattintva elérhető a bejelentési űrlap. Ha a helyszínre vagy máshova szemétszedési akciókat szerveznél kattints ide.


A település a wikipedia szerint

A község Csongrád megye Szegedi járásában.

Fekvése
Csongrád megye déli részén, Makótól nyugatra, a Maros partján fekvő település. Makó 10,5 km, Kiszombor 6 km, Klárafalva 2,5 km, Deszk 9,5 km távolságra található.
Közúton elérhető a 43-as főúton.

Története
1828-ban báró Gerliczy Ferenc alapította. Nevét az alapító földbirtokos keresztnevéről kapta. 1810-1814 között dohányszárító pajták álltak a falu helyén, amit az egykori térképek Kukutyin pusztának neveztek, ahonnan a mai Ferencszállás helyére települtek.

Forrás: wikipedia.

You may also like...