Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Maros folyót is elérte a műanyaghulladék apokalipszis

A Maros is részesévé vált a műanyaghulladék apokalipszisnek. A helyszín a folyó egyik csendes zuga Ferencszállásnál, ahol összetorlódott PET-palackok találhatóak tömegével.

Frissítve
2018.07.30.

Az általunk publikált bejelentés hatására a folyót megtisztította az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Ahogy az országos médiát úgy a delmagyar.hu című hírportál szerkesztőségét is értesítettük – mint a helyi lapot – , akik felvették a vízügyi hatósággal a kapcsolatot. Köszönjük nekik a probléma tolmácsolását.

“Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) tegnap (2018.07.26.) megtisztította a felgyülemlett hulladéktól a Maros Ferencszállás és Kiszombor közötti szakaszát. “ – írja a delmagyar.hu

A Tv2 Tények riportot is készített a helyszínen

A bejelentést a bejelentés publikálásának másnapján küldtük ki, amit az település önkormányzata rendszerűnk szerint elolvasott, de a takarítással kapcsolatos információkat a mai napig (07.30.) nem szolgáltattak részünkre.


Korábban
2018.07.25.

A globális műanyaghulladék problémáról eddig a lakosság többsége a híradásokból tájékozódhatott. Mára nem csak a szomszédunkban, hanem egyszerűen már hazánkban is egyre súlyosbodó problémát jelent a műanyaghulladék szennyezés. Legutóbb a Rábában és az Ipolyban mutattak ki mikroműanyagszennyezést. Ez egyben a település területéről érkezett első bejelentés is.

A Maros petpalack zátonya. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A Maros petpalack zátonya. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A bejelentés szövege
“Sziasztok Hulladékvadászok! A Maros csendes zuga Ferencszállásnál, összetorlódott PET-palackok tömegével. A küldött pont környékén a Maroson van egy parányi sziget. A Google-n alig látni, mert a parthoz közel van, és a part, illetve a sziget fáinak koronái csaknem összeérnek. Ahogy a víz megkerüli a szigetet, és visszatér a főmederbe, ott feltorlódott néhány uszadékfa. Ezek felfogják a szemetet. Főleg petpalack 2-300 darab, de van minden egyéb más is (hungarocell, borotva stb.).

Kb 2 hete számoltam egy darabig: Makónál a főmederben percenként átlag 3 palack úszott el. Ezek egy része akad fenn itt. Nem túl szívderítő a helyzet: a Maros mentén a víz, a part, a parti erdők mind tele vannak uszadékszeméttel. Ezek túlnyomó többsége nem a mai határainkon belül kerül a folyóba.”

A bejelentés időpontja: 2018.07.25.

Hulladék jellege: háztartási, műanyag.

GPS/helyszín: 46°13’26.0″N 20°22’30.4″E Ferencszállás, 6774 Magyarország

A Maros folyó műanyaghulladékkal terhelt helyszínéről kapott bejelentést továbbítjuk az illetékes önkormányzatnak.

Köszönjük a bejelentést!


Felhívás illegális hulladék bejelentésre!

Az alábbi útmutató segítségével hasonló bejelentéseket várunk a településről és annak környékéről ezzel is segítve a helyi önkormányzat munkáját. Ide kattintva elérhető a bejelentési űrlap. Ha a helyszínre vagy máshova szemétszedési akciókat szerveznél kattints ide.


A település a wikipedia szerint

A község Csongrád megye Szegedi járásában.

Fekvése
Csongrád megye déli részén, Makótól nyugatra, a Maros partján fekvő település. Makó 10,5 km, Kiszombor 6 km, Klárafalva 2,5 km, Deszk 9,5 km távolságra található.
Közúton elérhető a 43-as főúton.

Története
1828-ban báró Gerliczy Ferenc alapította. Nevét az alapító földbirtokos keresztnevéről kapta. 1810-1814 között dohányszárító pajták álltak a falu helyén, amit az egykori térképek Kukutyin pusztának neveztek, ahonnan a mai Ferencszállás helyére települtek.

Forrás: wikipedia.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek