Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
A MÁV hulladék eltakarításba kezd vasútvonalain - Hulladekvadasz.hu

A MÁV hulladék eltakarításba kezd vasútvonalain

A MÁV hulladék eltakarításba kezd vasútvonalai mentén, aminek teljes körű elvégzése már sok éve várat magára. Reméljük az eredmény maradandó lesz.

A vasúttársaság háromszázmillió forint értékű keretszerződést írt alá a vasúti területeken létrejött illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében.

Hatalmas gesztus és feladat, hogy a vasúttársaság magára vállalta más szemetének elszállítását – szerk.

A jelenlegi jogszabályok szerint az ingatlan tulajdonosa felelős a területén található hulladékért – írták, kiemelve: a vasúti területeken és a nyílt pálya közelében található illegális szemétlerakók nem a MÁV tevékenységéből származnak. A több 10 ezer köbméterre tehető hulladékmennyiség jellemzően lakossági, kommunális hulladékból, használt műszaki cikkekből, építési törmelékből és zöldhulladékból tevődik össze.

Közleményük szerint a vasúttársaság tavaly 165 millió forintot költött az illegális szeméthalmok felszámolására és 8850 tonnát szállíttatott el vasúti területekről országszerte. A legnagyobb, a budapesti, Rákospatak utcai illegális hulladéklerakó volt, ahonnan 4666 tonna,

Rákospatak utca hatalmas szeméthegyét a Máv eltakarította

illetve Szajolból 2698 tonna gazdátlan szemét elszállításáról kellett gondoskodnia a MÁV-nak, de sok más helyszínről is elvitette a mások által elhagyott szemetet. Továbbá a Hungária felüljáró alatti területről 450 tonna hulladékot takarítottak el 18 millió forint értékben.

A képen a hulladékvadászok terepszemléje közben, a Hungária felüljáró alatti területen.

A képen a hulladékvadászok terepszemle közben, a Hungária felüljáró alatti területen.

A vasúttársaság elkészítette az illegális hulladékhalmok felszámolásáról szóló stratégiáját, s jelenleg is több helyszínen folynak előkészítő felmérések, valamint beszerzési és közbeszerzési eljárások.

A hulladék nagy részét az illetékes önkormányzat elszállította, de a MÁV területeken ott maradt a szemét.

A hulladék nagy részét az illetékes önkormányzat elszállította, de a MÁV területeken ott maradt a szemét.

Kitértek arra is, hogy tavaly ősszel – a MÁV főtámogatásával – megtartott Ökoindustria kiállításon a felszólaló döntéshozókkal és érintettekkel egyetértésben munkacsoport létrehozását is kezdeményezte az illegális szemétlerakással kapcsolatos problémák megoldására.

A munkacsoport vezetésével várhatóan októberben kezdődnek azok a szélesebb körű egyeztetések, amelyek a szükséges jogszabály-módosítási csomagot és az illegális hulladéklerakás megelőzésére, felszámolására vonatkozó akciótervet készítik elő.

A MÁV hulladék eltakarításával kapcsolatban kiemelte:

„látványos eredményt” elérni csak tudatosabb társadalom, tudatosabb lakóközösség közreműködésével lehet, ezért a vasúttársaság a környezettudatos magatartás fontosságára is hívja fel a figyelmet.

Forrás. MTI

You may also like...