Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

A MÁV hulladék eltakarításba kezd vasútvonalain

A MÁV hulladék eltakarításba kezd vasútvonalai mentén, aminek teljes körű elvégzése már sok éve várat magára. Reméljük az eredmény maradandó lesz.

A vasúttársaság háromszázmillió forint értékű keretszerződést írt alá a vasúti területeken létrejött illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében.

Hatalmas gesztus és feladat, hogy a vasúttársaság magára vállalta más szemetének elszállítását – szerk.

A jelenlegi jogszabályok szerint az ingatlan tulajdonosa felelős a területén található hulladékért – írták, kiemelve: a vasúti területeken és a nyílt pálya közelében található illegális szemétlerakók nem a MÁV tevékenységéből származnak. A több 10 ezer köbméterre tehető hulladékmennyiség jellemzően lakossági, kommunális hulladékból, használt műszaki cikkekből, építési törmelékből és zöldhulladékból tevődik össze.

Közleményük szerint a vasúttársaság tavaly 165 millió forintot költött az illegális szeméthalmok felszámolására és 8850 tonnát szállíttatott el vasúti területekről országszerte. A legnagyobb, a budapesti, Rákospatak utcai illegális hulladéklerakó volt, ahonnan 4666 tonna,

Rákospatak utca hatalmas szeméthegyét a Máv eltakarította

illetve Szajolból 2698 tonna gazdátlan szemét elszállításáról kellett gondoskodnia a MÁV-nak, de sok más helyszínről is elvitette a mások által elhagyott szemetet. Továbbá a Hungária felüljáró alatti területről 450 tonna hulladékot takarítottak el 18 millió forint értékben.

A képen a hulladékvadászok terepszemléje közben, a Hungária felüljáró alatti területen.

A képen a hulladékvadászok terepszemle közben, a Hungária felüljáró alatti területen.

A vasúttársaság elkészítette az illegális hulladékhalmok felszámolásáról szóló stratégiáját, s jelenleg is több helyszínen folynak előkészítő felmérések, valamint beszerzési és közbeszerzési eljárások.

A hulladék nagy részét az illetékes önkormányzat elszállította, de a MÁV területeken ott maradt a szemét.

A hulladék nagy részét az illetékes önkormányzat elszállította, de a MÁV területeken ott maradt a szemét.

Kitértek arra is, hogy tavaly ősszel – a MÁV főtámogatásával – megtartott Ökoindustria kiállításon a felszólaló döntéshozókkal és érintettekkel egyetértésben munkacsoport létrehozását is kezdeményezte az illegális szemétlerakással kapcsolatos problémák megoldására.

A munkacsoport vezetésével várhatóan októberben kezdődnek azok a szélesebb körű egyeztetések, amelyek a szükséges jogszabály-módosítási csomagot és az illegális hulladéklerakás megelőzésére, felszámolására vonatkozó akciótervet készítik elő.

A MÁV hulladék eltakarításával kapcsolatban kiemelte:

“látványos eredményt” elérni csak tudatosabb társadalom, tudatosabb lakóközösség közreműködésével lehet, ezért a vasúttársaság a környezettudatos magatartás fontosságára is hívja fel a figyelmet.

Forrás. MTI

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek