Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Műanyagmentes világ küszöbén? – Tv2 Tények

A műanyagmentes világ hamarosan beköszönhet, hiszen eltűnhetnek Európai Unió boltjainak a polcairól az egyszer használatos műanyag tárgyak.

Az Európai Parlament döntése alapján 2021-től betiltanák többek között a műanyag evőeszközök, a szívószálak vagy akár a műanyag fültisztító pálcikák gyártását.

Szebenyi Péter és a háttérben javarészt műanyaghulladékból álló illegális szemétdomb. / Fotó: tv2.hu

Szebenyi Péter és a háttérben javarészt műanyaghulladékból álló illegális szemétdomb. / Fotó: tv2.hu

2021-től betiltják az egyszer használatos műanyag termékeket. Itt gondolok a műanyag szívószálra, a műanyag tárolóedényekre, illetve a fülpiszkálókra is. Ez egy örömteli hír minden környezetért aggódó embernek – mondta el Szebenyi Péter, a Tv2 Tények riportjában.

Azon termékeknél, amelyeknél még nem állnak rendelkezésre megfelelő alternatívák, a hangsúly elsősorban a használat korlátozásán lesz a tagállami intézkedések, a gyártókra vonatkozó követelmények, valamint a hulladékgazdálkodási előírások révén.  A teljes riport visszanézhető a televíziótársaság videótárából.

A riportban többek között még szó volt a korábbi hulladékvadász terepszemlénkről is, a műanyag zacskó katasztrófa helyszínéről. A területről a múlthéten az FKF Nonprofit Zrt. eltakarította a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelői Központból kikerülő műanyag zacskókat.

A JÖN Alapítvány Cigicsikkmentes Teszedd eseménye, amit a BKK Zrt-vel közösen rendeztek meg március 20-án.

A JÖN Alapítvány Cigicsikkmentes Teszedd eseménye, amit a BKK Zrt-vel közösen rendeztek meg március 20-án.

A 2 év múlva életbelépő törtvény szerint a dohányiparnak a jövőben viselnie kellene a cigarettacsikkek begyűjtésének, elszállításának és kezelésének költségeit. A cigicsikkek problémájára a JÖN Alapítvány a Cigicsikkmentes február kihívása után is rendszeresen felhívja a figyelmet. Részletek ide kattintva elérhető.

A szemetszedes.hu -n honlapon Cigicsikkszedő verseny szervezésére ad lehetőséget.

A műanyagmentes világ nem egy utópisztikus álom és nem a betiltott termékeken múlik, hanem rajtunk fogyasztókon. Kérünk mindenkit, aki csak teheti már most mellőze az egyszer használatos műanyag termékeket. Köszönjük.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek