Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

E-hulladék lakossági leadási gondok | Tv2 Tények

Az E-hulladék lakossági leadásának a problémáival kapcsolatban készített interjút Szebenyi Péter, környezetvédelmi influencerrel a Tv2 Tények stábja MediaMarkt kutatása kapcsán.

A riport külön kitér arra, hogy a lakosság közel fele nem tudja, mikor, hol és hogyan szabad kidobni az elektromos hulladékot. Itt kifejezetten az elromlott hűtőre, tévére, vasalóra, számítógép billentyűzetre kell gondolni. Ez derült ki a nagyáruházlánc kutatásából, amelyet a Föld napja alkalmára készítettek.

"E-hulladék az a fajta hulladék, amitől könnyen és gyorsan legálisan is megtudunk szabadulni, ingyen." - Mondta el Szebenyi Péter

“E-hulladék az a fajta hulladék, amitől könnyen és gyorsan legálisan is megtudunk szabadulni, ingyen.” – Mondta el Szebenyi Péter

Az elektronikai hulladékot az emberek majdnem fele lomtalanításkor teszi ki az utcára, vagy egyszerűen vagy csak a szemétbe dobja, mindkettő tilos. Sőt, a harmadik, a legrosszabb variáns is előfordul, amikor már a szemetelővé váló személy egyszerűen az erdőbe vagy a települése egy ellenőrizetlen helyszínére hordja az e-hulladékot.

Fontos kiemelni, hogy az e-hulladéknak minősülő termékek ritka fémeket tartalmaznak, amik teljes mértékben újrahasznosíthatóak. Ezáltal egy fontos másodnyersanyagként az ipar számára elengedhetetlen alapanyag.

2016 áprilisában bontott hűtőtemetővé vált a Terebesi erdő!

2016 áprilisában bontott hűtőtemetővé vált a Terebesi erdő!

A képen látható helyszín Magyarország Fővárosában, Budapesten alakult ki Örs vezér tere és az Éles sarok közt, a Terebesi erdőben. A szemetelők több száz kibelezett-bontott hűtőt hordtak a helyszínre, amikből főként előzőleg kábelégetéssel kinyerték az értékes fémeket.

Rage Room: Dühöngésből 5-ös | PlayIT 2018

Rage Room: Dühöngésből 5-ös | PlayIT 2018

Az elektronikai és elektromos hulladék visszagyűjtésére, leadására a környezetvédelmi szervezetünk már több alkalommal felhívta a figyelmet.  Egyik kiemelt alakalom volt erre a 2018-as PlayIT-n, ahol a JÖN megrendezte a Rage Room-t, avagy a Dühöngő szobát a gamer rendezvényen megjelenő Y és X generáció számára.

E-hulladék Bosnyák utca hulladéklerakatra Zuglóban

Bosnyák utca hulladéklerakatra Zuglóban

Ma már Magyarországon rengeteg lehetőségünk van arra, hogy legális keretek között, többlet költségek nélkül megszabadulhassunk az e-hulladék okozta tehertől.


Az e-hulladékról bővebben:

A lakossági e-hulladék egy hulladéktípus összefoglaló elnevezése, ami olyan elektronikus berendezésekből keletkezik, mint a nagy- és kisméretű háztartási gépek. Továbbá olyan szórakoztató elektronikai eszközökből, mint a mobiltelefon vagy a TV. Ezekben az eszközökben ólom, higany, illetve a műanyag borításukban alkalmazott vegyületek találhatók.

Ezek az anyagok a berendezések rendeltetésszerű használata során nem veszélyesek a környezetre. De fontos tudni, hogy a kommunális hulladék közé keveredve azonban – égetés vagy csapadékvíz hatására – már a környezetbe jutnak és károsítják azt. Egy 2019-es ENSZ jelentés szerint a Földön évente 50 millió tonna e-hulladék keletkezik, és ez a szám 2050-re 120 millióra is emelkedhet. Jelenleg az e-hulladék mindössze 20 százaléka kerül világszinten újrahasznosításra.

Forrás: MediaMarkt közleménye

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek