Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
E-hulladék lakossági leadási gondok | Tv2 Tények - Hulladekvadasz.hu

E-hulladék lakossági leadási gondok | Tv2 Tények

Az E-hulladék lakossági leadásának a problémáival kapcsolatban készített interjút Szebenyi Péter, környezetvédelmi influencerrel a Tv2 Tények stábja MediaMarkt kutatása kapcsán.

A riport külön kitér arra, hogy a lakosság közel fele nem tudja, mikor, hol és hogyan szabad kidobni az elektromos hulladékot. Itt kifejezetten az elromlott hűtőre, tévére, vasalóra, számítógép billentyűzetre kell gondolni. Ez derült ki a nagyáruházlánc kutatásából, amelyet a Föld napja alkalmára készítettek.

"E-hulladék az a fajta hulladék, amitől könnyen és gyorsan legálisan is megtudunk szabadulni, ingyen." - Mondta el Szebenyi Péter

„E-hulladék az a fajta hulladék, amitől könnyen és gyorsan legálisan is megtudunk szabadulni, ingyen.” – Mondta el Szebenyi Péter

Az elektronikai hulladékot az emberek majdnem fele lomtalanításkor teszi ki az utcára, vagy egyszerűen vagy csak a szemétbe dobja, mindkettő tilos. Sőt, a harmadik, a legrosszabb variáns is előfordul, amikor már a szemetelővé váló személy egyszerűen az erdőbe vagy a települése egy ellenőrizetlen helyszínére hordja az e-hulladékot.

Fontos kiemelni, hogy az e-hulladéknak minősülő termékek ritka fémeket tartalmaznak, amik teljes mértékben újrahasznosíthatóak. Ezáltal egy fontos másodnyersanyagként az ipar számára elengedhetetlen alapanyag.

2016 áprilisában bontott hűtőtemetővé vált a Terebesi erdő!

2016 áprilisában bontott hűtőtemetővé vált a Terebesi erdő!

A képen látható helyszín Magyarország Fővárosában, Budapesten alakult ki Örs vezér tere és az Éles sarok közt, a Terebesi erdőben. A szemetelők több száz kibelezett-bontott hűtőt hordtak a helyszínre, amikből főként előzőleg kábelégetéssel kinyerték az értékes fémeket.

Rage Room: Dühöngésből 5-ös | PlayIT 2018

Rage Room: Dühöngésből 5-ös | PlayIT 2018

Az elektronikai és elektromos hulladék visszagyűjtésére, leadására a környezetvédelmi szervezetünk már több alkalommal felhívta a figyelmet.  Egyik kiemelt alakalom volt erre a 2018-as PlayIT-n, ahol a JÖN megrendezte a Rage Room-t, avagy a Dühöngő szobát a gamer rendezvényen megjelenő Y és X generáció számára.

E-hulladék Bosnyák utca hulladéklerakatra Zuglóban

Bosnyák utca hulladéklerakatra Zuglóban

Ma már Magyarországon rengeteg lehetőségünk van arra, hogy legális keretek között, többlet költségek nélkül megszabadulhassunk az e-hulladék okozta tehertől.


Az e-hulladékról bővebben:

A lakossági e-hulladék egy hulladéktípus összefoglaló elnevezése, ami olyan elektronikus berendezésekből keletkezik, mint a nagy- és kisméretű háztartási gépek. Továbbá olyan szórakoztató elektronikai eszközökből, mint a mobiltelefon vagy a TV. Ezekben az eszközökben ólom, higany, illetve a műanyag borításukban alkalmazott vegyületek találhatók.

Ezek az anyagok a berendezések rendeltetésszerű használata során nem veszélyesek a környezetre. De fontos tudni, hogy a kommunális hulladék közé keveredve azonban – égetés vagy csapadékvíz hatására – már a környezetbe jutnak és károsítják azt. Egy 2019-es ENSZ jelentés szerint a Földön évente 50 millió tonna e-hulladék keletkezik, és ez a szám 2050-re 120 millióra is emelkedhet. Jelenleg az e-hulladék mindössze 20 százaléka kerül világszinten újrahasznosításra.

Forrás: MediaMarkt közleménye

You may also like...