Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Bűnhődjön az, aki szemetel! - szigorúbb törvény várható

Bűnhődjön az, aki szemetel! – szigorúbb törvény várható

Bűnhődjön az, aki szemetel! – Az ITM államtitkár közölte a Nő a partnerség konferencián, hogy szigorúbb fellépésre van szükség a szemetelőkkel szemben.

A szemetelők éves szinten több millió forintnyi kárt okoznak az illetékes önkormányzatoknak, milliárdokban mérhető kiadásokat a magyar államnak. Továbbá nem utolsó sorban a tevékenységükkel meglopják az adófizető állampolgárokat is, hiszen a befizetett adóforintokból takarítják el az illetékesek szemetet.

Hulladékvadász by Zeewa

A hulladékvadász létrejötte óta közel 5000 bejelentést kaptunk, aminek több mint a fele a közreműködésünkkel megoldódott. A 2020. január 10-én megújult rendszerünkre 2 hónap alatt több mint 300 bejelentést érkezett, ami napról napra nő. A szemetelés ellen tenni kell, aminek első lépése a szemetelés bűntettének a szigorítása.

Hulladékgazdálkodási Hatóság JÖN

Hulladékgazdálkodási Hatóság JÖN

Törvényi szigorítás szükséges

Szigorúbb fellépésre van szükség a hulladékgazdálkodás rendjét megszegőkkel szemben – mondta ezt Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára előadásában csütörtökön Lillafüreden.

A kormány klíma- és természetvédelmi akciótervének egyik legfontosabb vállalása az illegális hulladéklerakók felszámolása Magyarországon.

Ehhez nélkülözhetetlen lesz a szankciók szigorítása és egyértelműsítése a szemetelőkkel szembeni hatékonyabb fellépés érdekében – tette hozzá. A végrehajtásban meghatározó szerepet szánnak az újonnan létrejövő Hulladékgazdálkodási Hatóságnak – mondta, jelezve, hogy a szervezet országos hálózatként és a társhatóságokkal szoros együttműködésben működik majd. Hozzátéve, a visszaélések felderítését és dokumentálását segítő eszközöket is fejlesztenek.

Szabálysértés volt, bűncselekményé válhat a szemetelés!

Szabálysértés volt, bűncselekményé válhat a szemetelés!

Hulladék érték, ami újrahasznosítható

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a hulladékgazdálkodás, valamint az illegális lerakók felszámolása gazdasági érdek is, hiszen az összegyűjtött és szelektíven kezelt kommunális, illetve ipari hulladék komoly értéket képvisel, és a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával szinte teljesen újrahasznosítható.

Egyszer használatos műanyagok betiltása

Boros Anita emlékeztetett, hogy a klíma- és természetvédelmi akciótervnek hangsúlyos eleme az egyszer használatos műanyagok betiltása is, egyúttal az egészségre leginkább ártalmas műanyagok kiváltása is fontos feladat.

Tematikus rendezvények és pályázatok

A direkt intézkedések mellett szükség van a szemléletformálásra és a környezettudatos magatartás kialakítására is, ezt pedig idén, a fenntarthatóság évében a tárca tematikus rendezvényekkel és pályázat meghirdetésével is ösztönzi.

Bűnhődjön az, aki szemetel!

Forrás: MTI

You may also like...