Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Lámpahulladék gyűjtőpontok hol találhatóak? Megmutatjuk!

Lámpahulladék gyűjtőpontok számos helyen találhatóak az országban, sokkal több ponton, mint azt gondolnánk. Az alábbiakban ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.

Lámpahulladék gyűjtőpontok

Az ELECTRO-COORD Magyarország Nonprofit Kft. kihelyezett gyűjtőedényei. Fotó: hulladekvadasz.hu

Múlt heti cikkünkben segítséget nyújtottunk abban, hogyan tegyük zöldebbé a munkakörnyezetünket lámpahulladék gyűjtőedényekkel. Most azon a sor, hogy fontos információkat adjunk lámpahulladékaink leadási lehetőségeit illetően. Ezek a lámpahulladék gyűjtőpontok közelebb vannak, mint gondolnád. Nap mint nap fordulunk meg ezeken a helyeken.

Mi az a lámpahulladék és miért fontos gyűjteni?

Elhasznált fényforrások: energiatakarékos izzók, ipari speciális lámpák és egyenes fénycsövek, amelyek veszélyes hulladéknak számítanak! Ezeket az elromlott és kiselejtezett lámpahulladékokat nem szabad a vegyes, kommunális kukába dobni, mert a lerakóba kerülve a termékekből kikerülő veszélyes anyagok károsíthatják környezetünket. 

Itt találhatóak a lámpahulladék gyűjtőpontok:

1) Barkácsáruházakban: új izzót kell venned, mert kiégett a régi?

Ilyenkor leggyakrabban a legközelebbi barkácsáruházat keressük fel. Mivel itt új izzót is tudsz venni, egészen biztosan le tudod adni a lámpahulladékot is. Az alábbi pontokon:

Lámpahulladék gyűjtőpontok

Barkácsáruházak Magyarországon, lámpahulladék gyűjtőponttal. Forrás: lampahulladek.blog.hu

2) Hiper- vagy szupermarketekben: ahol a heti vagy havi bevásárlást tervezed?

A bevásárló listával együtt vidd magaddal az összegyűjtött lámpahulladékot is. Igen, a hiper- vagy szupermarketben is található kihelyezett lámpahulladék gyűjtő, a térképen jelzett pontokon:

Lámpahulladék gyűjtőpontok

Hiper- vagy szupermarketek Magyarországon, lámpahulladék gyűjtőponttal. Forrás: lampahulladek.blog.hu

3) Bevásárlóközpontba: mennél vásárolni vagy kikapcsolódni?

A sokak által kedvelt és gyakran látogatott bevásárlóközpontokban is megtalálhatóak a lámpahulladék gyűjtőedények. Ne habozzunk használni őket a következő helyeken:

Lámpahulladék gyűjtőpontok

Bevásárlóközpontok Magyarországon, lámpahulladék gyűjtőponttal. Forrás: lampahulladek.blog.hu

4) Hazai élelmiszerlánc üzletében: vásárolsz nap, mint nap?

Leggyakrabban a közeli szupermarketben vásárolunk, amelyik ha az egyik hazai élelmiszerlánc üzlete, akkor is vihetjük magunkkal lámpahulladékunkat. Itt találjuk meg őket:

Lámpahulladék gyűjtőpontok

Hazai élelmiszerlánc üzletek Magyarországon, lámpahulladék gyűjtőponttal. Forrás: lampahulladek.blog.hu

5) Hazai hulladékudvarokban: hulladékot szeretnél leadni?

Természetesen bármikor elviheted és ingyen leadhatod a használt fényforrásokat a hazai hulladékudvarokban, és a lakóhelyeden szervezett lakossági e-hulladék begyűjtési akció keretében is.

Lámpahulladék gyűjtőpontok tehát sokkal közelebb vannak, mint gondolnánk. Mindennapjaink megszokott pontjain ott várnak minket, használjuk őket!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek