Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Üveg újrahasznosítás - Homoküvegek #42 DIY - Hulladekvadasz.hu

Üveg újrahasznosítás – Homoküvegek #42 DIY

Az üveg újrahasznosítás homok technikáját kiválóan tudjuk használni a háztartásunkban fellelhető befőttesüvegek újrahasznosítására. Szerintünk még nem láttál ehhez hasonlót.

A témában a korábbi DIY cikkeink a linkekre kattintva elérhetőek:

Alkotó: Kovács Friderika, Fri-Ko Deko

Elkészítési idő: 3 óra (előre festett sóból)

Az alkotó gondolatai
Kiváló alapanyag, én is szívesen használom, mert valóban ezernyi lehetőség rejlik benne, de számomra az igazi nagy kedvenc, az „egyéb” üvegek újrahasznosítása.

A befőttesüvegek mellett szinte minden háztartásban akadnak szép számmal likőrös, konyakos, és egyéb alkoholos, valamint kávés üvegek is, amik már réges-rég kiürültek, de olyan dekoratívak, különlegesek, vagy egyediek, hogy bár évek óta üresek, mégis sajnáljuk kidobni őket.

Én ezekből az üvegekből készítek a legszívesebben dekorációs tárgyakat. Aki járt már Dubai, Jordánia, vagy egyéb arab térségben lévő tengerparti üdülőhelyen, az biztosan ismeri az onnan származó legnépszerűbb szuvenírt, a HOMOKÜVEGET.

A helyi kézművesek az utcán ülve készítik őket naponta akár több száz darabot is, a turisták pedig végig is nézhetik, hogyan készül a szuvenír, amit majd hazavisznek emlékbe, vagy ajándékba.

Innen a szerelem első látásra, aztán Youtube videók százai következtek, és rengeteg-rengeteg kísérletezés. Példa itt és itt.

Ezekből a videókból szereztem meg jelenlegi tudásomat ebben a témában, de esetemben a technika, a felszerelés, az alapanyagok kicsit Európára szabva jelennek meg, és a képek témája is jelentősen eltér ma már „hagyományos” puputeve ábrázolástól.

Azért kellett az europai változatot kikísérleteznem, mert nálunk nincs hófehér tengerparti homok, és én mindenféle festéket kipróbáltam, de a szürke színű homok alap nem adott megfelelő színeket sehogy sem, ezért ezt kiváltottam a legfinomabb szemcséjű konyhasóval, ami hófehér, így akrilfestékkel csodásan festhető.

A következő akadályt az arabok által használt speciális tölcsér „Sequence” jelentette. Ők ezt a hosszú szárú réz tölcsért használják több féle méretben. Nekem még nem sikerült ilyent beszereznem, így maradt a „csináld magad” műanyagtölcsér szívószállal meghosszabbítva.

A technikát azért kellett magamnak kidolgoznom, mert a videókból jól megtanult tevék után szerettem volna a mi tájegységünknek megfelelő képeket készíteni, ám ezekhez nincs fellelhető videó melléklet L, így nekem kellett rájönnöm, miként kerülhetnek az egyes minták az üvegekbe. De szívesen kísérleteztem, így ma már jól mennek a (havas hegyek, a kardszárnyú delfinek, a tóban úszkáló hattyúk, az erdei vadász jelenetek) és bármi más, ami eszembe jut.

Az ilyen fajta képeknél egyetlen nagyon fontos kritérium van, az, hogy tudjuk „térben látni” az üveget! Mivel kívülről nincs semmi támpont, nincs felrajzolva a minta az üvegre, így fontos előre látnunk, hogy hová kerüljön a föld, az ég, a hegyek, stb., és minden közötte lévő dolog, amit még ábrázolni szeretnénk. Legutóbb készült alkotásomat szeretném most bemutatni Nektek, egy kávés üvegbe készült tigris kompozíciót.

Felhasznált alapanyagok:

  • Konyhasó (finomított) Kb. 1kg
  • Akrilfesték,
  • Üres kávésüveg,
  • Famintás öntapadós dekorfólia.

Eszközök:

  • Műanyag kanál,
  • Forgótalp (elhagyható, de jelentősen megkönnyíti a munkát) én régi típusú monitorokhoz készült talpat használok.
  • Műanyag tölcsér, amit szívószállal meghosszabbítottam,
  • Hurkapálca,
  • Fémdrót,
  • Víz,
  • Technokol ragasztó,

10.kép

A sót színek szerint vékony rétegenként szórjuk az üvegbe (csak a peremre koncentrálva). A képeken is látszik, hogy a színes sót csak az üveg belső karimájára szórom, a közepét sima fehér konyhasóval töltöm ki, így nem kell tonna-számra festeni.

Miközben az egyik oldalon elértem a Tigris orrához, a másik oldalon már lassan megvan az egész teste.

Miközben a rétegek követik egymást, a drót segítségével a sót a megfelelő helyeken a megfelelő mintára húzzuk, toljuk, igazítjuk az üvegben.

Fontos, hogy a sót folyamatosan (óvatosan) tömörítsük az üvegben, ezzel elkerülhetjük, hogy később (ahogy igazodik a só az üvegben) összecsússzon, vagy eldeformálódjon a minta benne. Ehhez használjuk a hurkapálcát, amivel az üveg közepébe szúrunk, és az üveg alja felé 15-20-szor belenyomjuk a sóba. Érezni fogjuk, hogy eleinte elérjük az üveg alját, majd egyre kevésbé fog belesüllyedni a pálcika, ahogy a só szemcsék összetömörödnek. Dolgozzunk tovább, majd 6-8 cm-es réteg után újra tömörítsünk! Amikor elkészült, vagyis megtelt az üveg permetezzünk (virág locsolóval) nagyon kevés vizet, hogy ne legyenek a ragasztóban levegőbuborékok, majd az egész só réteget fedjük be ragasztóval, és hagyjuk megszáradni.

A piros tető nem igazán illett egy igazi ragadozóhoz, így következett a fa mintás öntapadó bútortapéta.

Önmagában is szuper dekoráció, de ha összerakjuk 2db Afrika-mintás mécses tartóval, akkor igazán pompás, komplett dekoráció lehet például egy Szafari stílusban berendezett nappaliban.

Tudom, ez nem pont az a dekoráció, amit mindenki el tud készíteni otthon, és időigényes is, de az egyszerűbb mintákat, mint a sima csíkos, vagy a húzott minta, szívesen ajánlom mindenkinek első próbálkozásra (én is ezekkel kezdtem), ezeket bárki el tudja készíteni. Ebben az esetben csak szórjuk a színeket egymás után az üvegbe 2-3 színből már szépeket lehet készíteni. És ha kicsit mintázni szeretnénk, akkor a drótot fentről lefelé haladva egyszerűen toljuk bele a vízszintes csíkokba.

A saját munkáimról még soha nem sikerült „értékelhető” videót készítenem, majd azt megvágni, szerkeszteni, felgyorsítani, stb., ezért azokból a videókból mellékeltem, amikből én tanultam az alapokat.

Ha az alap mintákat, és technikákat megtanultuk, akkor már tényleg csak a fantáziánkra van bízva, hogy milyen képet álmodunk meg, amikor ránézünk egy üres üvegre.

A hasonló technikával készült mintás üveget kombinálhatjuk élő növényekkel is, érdekes, színes mini-kerteket alkothatunk.

Ehhez ötleteket találhattok a Fri-Ko Deko (link: https://www.facebook.com/Fri-Ko-Deko-133816710689018/?ref=br_rs) oldalamon.

Kellemes alkotást kívánok! Kovács Friderika

Ha még több üveg újrahasznosítás -sal kapcsolatos ötletre, inspirációra van szükséged, akkor nézd meg a Pinteresten található „Újrahasznosítási ötletek” nevű táblánkat ITT.

Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve.

A további alkotásokhoz, újrahasznosításhoz sok sikert kíván a Kreatív Hobbik Csoport!

You may also like...