Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Fényforrások körforgása a teljesség jegyében - Hulladekvadasz.hu

Fényforrások körforgása a teljesség jegyében

A fényforrások körforgása Magyarországon az Electro-Coord Nonprofit Kft. hathatós közbenjárásával történik meg, ami kimondottan az elhasznált termékek begyűjtésén, újrahasznosításán alapszik.

Az energiatakarékos lámpák és fénycsövek a kommunális hulladékba kerülve szennyezik a lerakókat, a kommunális hulladék égetése esetén a levegőbe kijutva szennyezik a légkört, extrém esetben pedig az ivóvízkészleteinket is károsíthatják.

Fényforrások körforgása a teljesség jegyében

Ezért fontos a gyártók, forgalmazók és hulladékkezelők szoros együttműködése, amely biztosítja a világítástechnikai termékek körforgását.

A hazai gyártók és forgalmazok már 2004-ben, amikor megjelent bizonyos termékekre – így a fényforrásokra és lámpatestekre is – vonatkozó begyűjtési és újrahasznosítási kötelezettség, megértették a világítástechnikai fényforrások szelektív gyűjtésének fontosságát. A rendszer kiépítése 2005 második felében kezdődött és akkor nyolc tonna leselejtezett fényforrás gyűlt össze a gyűjtőedényekben.

Napjainkban évi 550 tonna begyűjtését és kezelését végzi az Electro-Coord, ami a forgalomba hozott lámpamennyiség 56%-nak felel meg.

A gyártók és az értékesítési lánc képviselői pozitív módon viszonyulnak a hulladékkezelés területéhez: noha jogszabály kényszeríti őket a begyűjtés és a feldolgozás feladatainak ellátására, alapvetően támogató módon kapcsolódnak be az intézményi háttér és a gyakorlat kiépítésébe.

A kereskedelmi szektor szintén konstruktív módon reagál a megfogalmazott követelményekre, sőt ezeket beépítik az üzletpolitikájukba. A környezetvédelmi, „zöld” kép megfogalmazása lényegében ma már minden kereskedő elengedhetetlen marketing eszközévé vált. Számtalan üzletben és áruházban lelhetünk fel olyan „zöld pontokat”, ahol egyrészt a vásárlók az elektromos berendezések hulladékait visszaadhatják, másrészt tanácsadással segítik őket.

A magyar lakosság jelentős hányada is kedvezően reagált az elvárásokra. A világítástechnikai hulladékok vonatkozásában pl. az elmúlt 12 év alatt 100-szorosára nőtt a lakosság által visszajuttatott hulladék mennyisége. Korábbi cikkünkben bemutattuk, milyen sok helyen találni gyűjtőpontokat.

1 kg üvegből kb. 8 darab lámpát lehet készíteni, így az Electro-Coord évente több millió új lámpa elkészítéséhez járul hozzá azzal, hogy a kiégett lámpák üvegét visszaforgatja a termelésbe.

De a környezettudatos szemlélet nemcsak a működésképtelen termékek begyűjtésére irányul. A Világítástechnikai Társaság folyamatosan dolgozik a fényszennyezés ellen és a környezettudatos világítás érdekében is.

A hulladékgazdálkodás és az energiatakarékosság szorosan összefüggő területek. A termelésben pl. a későbbi hulladékgazdálkodási szempontokat előre is érvényesíthetjük úgy, hogy már a termék tervezésénél is figyelmet fordítunk a majdani szétszerelésre, az anyagok hasznosítására, tehát lényegében a termékek teljes életútját kell áttekintsük. Ez magában foglalja a lehetséges környezeti terhelések mértékét, illetve a megfelelő alternatívák kijelölését.

Fontos tervezési szempont az, hogy a kiválasztott alapanyag helyettesíthető-e újrahasznosítható anyagokkal, illetve mellőzni kell a toxikus komponensek alkalmazását.

Hasonlóképpen hangsúlyos szempont a termék hosszú élettartama, bővíthetősége, felújíthatósága. A gyártók úgy is hozzájárulhatnak a környezetvédelemhez, hogy a beszállítói körön belül előnyben részesítik azokat, akik rendelkeznek környezetvédelmi tanúsítvánnyal, illetve a hulladék hasznosítás szempontjait érvényesítő alapanyagokkal dolgoznak.

Fontos gyártói követelmény az is, hogy a felhasználókat megfelelően felvilágosítsák a termék alkalmazásával járó környezeti terhelésről, kockázatokról, illetve az, hogy megfelelően biztosítsák a szervizlehetőségeket, alkatrész cserét abból a célból, hogy a termék ne váljon idő előtt hulladékká.

Fényforrások körforgása kapcsán látható, hogy a szakma képviselői együttműködnek és megteremtik a lámpahulladék csökkentésének és újrahasznosításának feltételeit.

Fontos kiemelni, hogy rajtunk is múlik, hogy az elromlott izzólámpák és fénycsövek valóban visszakerüljenek ebbe a körforgásba!

You may also like...