Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Fényforrások körforgása a teljesség jegyében

A fényforrások körforgása Magyarországon az Electro-Coord Nonprofit Kft. hathatós közbenjárásával történik meg, ami kimondottan az elhasznált termékek begyűjtésén, újrahasznosításán alapszik.

Az energiatakarékos lámpák és fénycsövek a kommunális hulladékba kerülve szennyezik a lerakókat, a kommunális hulladék égetése esetén a levegőbe kijutva szennyezik a légkört, extrém esetben pedig az ivóvízkészleteinket is károsíthatják.

Fényforrások körforgása a teljesség jegyében

Ezért fontos a gyártók, forgalmazók és hulladékkezelők szoros együttműködése, amely biztosítja a világítástechnikai termékek körforgását.

A hazai gyártók és forgalmazok már 2004-ben, amikor megjelent bizonyos termékekre – így a fényforrásokra és lámpatestekre is – vonatkozó begyűjtési és újrahasznosítási kötelezettség, megértették a világítástechnikai fényforrások szelektív gyűjtésének fontosságát. A rendszer kiépítése 2005 második felében kezdődött és akkor nyolc tonna leselejtezett fényforrás gyűlt össze a gyűjtőedényekben.

Napjainkban évi 550 tonna begyűjtését és kezelését végzi az Electro-Coord, ami a forgalomba hozott lámpamennyiség 56%-nak felel meg.

A gyártók és az értékesítési lánc képviselői pozitív módon viszonyulnak a hulladékkezelés területéhez: noha jogszabály kényszeríti őket a begyűjtés és a feldolgozás feladatainak ellátására, alapvetően támogató módon kapcsolódnak be az intézményi háttér és a gyakorlat kiépítésébe.

A kereskedelmi szektor szintén konstruktív módon reagál a megfogalmazott követelményekre, sőt ezeket beépítik az üzletpolitikájukba. A környezetvédelmi, „zöld” kép megfogalmazása lényegében ma már minden kereskedő elengedhetetlen marketing eszközévé vált. Számtalan üzletben és áruházban lelhetünk fel olyan „zöld pontokat”, ahol egyrészt a vásárlók az elektromos berendezések hulladékait visszaadhatják, másrészt tanácsadással segítik őket.

A magyar lakosság jelentős hányada is kedvezően reagált az elvárásokra. A világítástechnikai hulladékok vonatkozásában pl. az elmúlt 12 év alatt 100-szorosára nőtt a lakosság által visszajuttatott hulladék mennyisége. Korábbi cikkünkben bemutattuk, milyen sok helyen találni gyűjtőpontokat.

1 kg üvegből kb. 8 darab lámpát lehet készíteni, így az Electro-Coord évente több millió új lámpa elkészítéséhez járul hozzá azzal, hogy a kiégett lámpák üvegét visszaforgatja a termelésbe.

De a környezettudatos szemlélet nemcsak a működésképtelen termékek begyűjtésére irányul. A Világítástechnikai Társaság folyamatosan dolgozik a fényszennyezés ellen és a környezettudatos világítás érdekében is.

A hulladékgazdálkodás és az energiatakarékosság szorosan összefüggő területek. A termelésben pl. a későbbi hulladékgazdálkodási szempontokat előre is érvényesíthetjük úgy, hogy már a termék tervezésénél is figyelmet fordítunk a majdani szétszerelésre, az anyagok hasznosítására, tehát lényegében a termékek teljes életútját kell áttekintsük. Ez magában foglalja a lehetséges környezeti terhelések mértékét, illetve a megfelelő alternatívák kijelölését.

Fontos tervezési szempont az, hogy a kiválasztott alapanyag helyettesíthető-e újrahasznosítható anyagokkal, illetve mellőzni kell a toxikus komponensek alkalmazását.

Hasonlóképpen hangsúlyos szempont a termék hosszú élettartama, bővíthetősége, felújíthatósága. A gyártók úgy is hozzájárulhatnak a környezetvédelemhez, hogy a beszállítói körön belül előnyben részesítik azokat, akik rendelkeznek környezetvédelmi tanúsítvánnyal, illetve a hulladék hasznosítás szempontjait érvényesítő alapanyagokkal dolgoznak.

Fontos gyártói követelmény az is, hogy a felhasználókat megfelelően felvilágosítsák a termék alkalmazásával járó környezeti terhelésről, kockázatokról, illetve az, hogy megfelelően biztosítsák a szervizlehetőségeket, alkatrész cserét abból a célból, hogy a termék ne váljon idő előtt hulladékká.

Fényforrások körforgása kapcsán látható, hogy a szakma képviselői együttműködnek és megteremtik a lámpahulladék csökkentésének és újrahasznosításának feltételeit.

Fontos kiemelni, hogy rajtunk is múlik, hogy az elromlott izzólámpák és fénycsövek valóban visszakerüljenek ebbe a körforgásba!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek