Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Pirtó: azbesztpala és építési hulladék

Pirtó községről érkezett első bejelentésében a bejelentő nagy mennyiségű építési törmelékről, és veszélyes azbeszt paláról számol be a falu központjában. 

Frissítve
2018.05.08.

Pirtó Önkormányzata az alábbi tájékoztatást adta a bejelentés hatására
“Pirtó község polgármestere Nagy Ferenc úr megbízásából válaszolok megkeresésére. Köszönjük, hogy Pirtó község központjában “felfedezett” lerakóról írt nekünk.
A  település központjában található lerakó nem illegális, csupán ideiglenes. A 2017-es évben végrehajtott útburkolat felújításokból kikerült építési törmelék képezi a legnagyobb  mennyiséget a hulladéknak.  

Az építési törmeléket hamarosan összetöretjük és a külterületi földes utak azon szakaszainak javítására kívánjuk felhasználni, ahol a sima homokfeltöltéssel nem lehet hosszú távú és eredményes útjavítást végezni. 

Az építési törmelék összetörése  előtt a kommunális hulladékot természetesen kiválogatjuk és elszállítatjuk olyan lerakóra, ahol az ártalommentes elhelyezés biztosított. Az, hogy ilyen hulladék is került az építési törmelékbe, valóban sajnálatos dolog, de vannak felelőtlen, a környezetükkel kevésbé törődő emberek. 

Környezetünk védelme érdekében a lakosságtól rendszeresen begyűjtésre kerülő kommunális hulladék elszállításán túl igény esetén a lakosságtól bármikor elszállítják ( nyilván előzetes időpont egyeztetés után ) – a lomot, továbbá ebben  az évben önkormányzatunk külön megrendelésére béreltünk egy konténert a gépjármű gumik és 1 konténert a háztartásokban felgyülemlett elektronikus hulladék összegyűjtésére és ártalommentes elhelyezésére – vagy újrahasznosítására. Ismételten megköszönve észrevételét további szép napot kívánok!”

Köszönjük a tájékoztatást Pirtó Önkormányzatának, további jó munkát kívánunk!


Korábban
2018.05.03.

A 1990-es évek óta ismert az azbeszt egészségkárosító, rákkeltő hatása, de egészen a 1980-as évekig az egyik legelterjedtebb tetőfedési anyag volt az akár 20-32 százalék azbesztet is tartalmazó tetőpala. A Bács-Kiskun megyéből érkezett korábbi bejelentések ide kattintva elérhetőek.

A bejelentés szövege:
“Tisztelt Hulladékvadászok! GPS: 46.515932, 19.434840 Építési törmelék, azbeszt pala, kommunális h
ulladék a faluközpontban hatalmas mennyiségben. Közvetlenül az 53-as főút mellett, a Postával szemben egy kocsma mögött.”

A bejelentés időpontja: 2018.04.02. A bejelentés közel 1 hónappal később publikáltuk, aminek oka itt olvasható.

Hulladék jellege: építési törmelék, azbeszt, pala, kommunális

A Pirtó településről érkezett első bejelentést továbbítjuk az illetékes önkormányzatnak.

Köszönjük a bejelentést.


Felhívás illegális hulladék bejelentésre!

Az alábbi útmutató segítségével hasonló bejelentéseket várunk a településről és annak környékéről ezzel is segítve a helyi önkormányzat munkáját. Ide kattintva elérhető a bejelentési űrlap. Ha támogatnád a hulladékvadászok munkáját ide kattintva megteheted.


A község a wikipedia szerint

Pirtó község Bács-Kiskun megye Kiskunhalasi járásában.

Fekvése
Vonattal elérhető a Budapest–Kelebia-vasútvonalon.

Története
Régészeti leletek tanúsága szerint a község területe már a népvándorlás idején s az Árpád-korban is lakott volt. A 13. században a betelepülő kunok szállásterületének része lett. A 16. században török megszállás alá került, s ettől kezdve osztozott Kiskunhalas város sorsában. A török kiűzése után a gróf Cseszneky család és a halasi gazdák közös legelőterülete lett. A lassan újranépesedő pirtói határban a 19. századra kiterjedt tanyavilág alakult ki. Önálló településsé csak 1947-ben szervezték, ekkor szakadt el Kiskunhalastól.

Forrás: wikipedia.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek