Pirtó: azbesztpala és építési hulladék

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

Pirtó községről érkezett első bejelentésében a bejelentő nagy mennyiségű építési törmelékről, és veszélyes azbeszt paláról számol be a falu központjában. 

Frissítve
2018.05.08.

Pirtó Önkormányzata az alábbi tájékoztatást adta a bejelentés hatására
“Pirtó község polgármestere Nagy Ferenc úr megbízásából válaszolok megkeresésére. Köszönjük, hogy Pirtó község központjában “felfedezett” lerakóról írt nekünk.
A  település központjában található lerakó nem illegális, csupán ideiglenes. A 2017-es évben végrehajtott útburkolat felújításokból kikerült építési törmelék képezi a legnagyobb  mennyiséget a hulladéknak.  

Az építési törmeléket hamarosan összetöretjük és a külterületi földes utak azon szakaszainak javítására kívánjuk felhasználni, ahol a sima homokfeltöltéssel nem lehet hosszú távú és eredményes útjavítást végezni. 

Az építési törmelék összetörése  előtt a kommunális hulladékot természetesen kiválogatjuk és elszállítatjuk olyan lerakóra, ahol az ártalommentes elhelyezés biztosított. Az, hogy ilyen hulladék is került az építési törmelékbe, valóban sajnálatos dolog, de vannak felelőtlen, a környezetükkel kevésbé törődő emberek. 

Környezetünk védelme érdekében a lakosságtól rendszeresen begyűjtésre kerülő kommunális hulladék elszállításán túl igény esetén a lakosságtól bármikor elszállítják ( nyilván előzetes időpont egyeztetés után ) – a lomot, továbbá ebben  az évben önkormányzatunk külön megrendelésére béreltünk egy konténert a gépjármű gumik és 1 konténert a háztartásokban felgyülemlett elektronikus hulladék összegyűjtésére és ártalommentes elhelyezésére – vagy újrahasznosítására. Ismételten megköszönve észrevételét további szép napot kívánok!”

Köszönjük a tájékoztatást Pirtó Önkormányzatának, további jó munkát kívánunk!


Korábban
2018.05.03.

A 1990-es évek óta ismert az azbeszt egészségkárosító, rákkeltő hatása, de egészen a 1980-as évekig az egyik legelterjedtebb tetőfedési anyag volt az akár 20-32 százalék azbesztet is tartalmazó tetőpala. A Bács-Kiskun megyéből érkezett korábbi bejelentések ide kattintva elérhetőek.

A bejelentés szövege:
“Tisztelt Hulladékvadászok! GPS: 46.515932, 19.434840 Építési törmelék, azbeszt pala, kommunális h
ulladék a faluközpontban hatalmas mennyiségben. Közvetlenül az 53-as főút mellett, a Postával szemben egy kocsma mögött.”

A bejelentés időpontja: 2018.04.02. A bejelentés közel 1 hónappal később publikáltuk, aminek oka itt olvasható.

Hulladék jellege: építési törmelék, azbeszt, pala, kommunális

[codepeople-post-map]

A Pirtó településről érkezett első bejelentést továbbítjuk az illetékes önkormányzatnak.

Köszönjük a bejelentést.


Felhívás illegális hulladék bejelentésre!

Az alábbi útmutató segítségével hasonló bejelentéseket várunk a településről és annak környékéről ezzel is segítve a helyi önkormányzat munkáját. Ide kattintva elérhető a bejelentési űrlap. Ha támogatnád a hulladékvadászok munkáját ide kattintva megteheted.


A község a wikipedia szerint

Pirtó község Bács-Kiskun megye Kiskunhalasi járásában.

Fekvése
Vonattal elérhető a Budapest–Kelebia-vasútvonalon.

Története
Régészeti leletek tanúsága szerint a község területe már a népvándorlás idején s az Árpád-korban is lakott volt. A 13. században a betelepülő kunok szállásterületének része lett. A 16. században török megszállás alá került, s ettől kezdve osztozott Kiskunhalas város sorsában. A török kiűzése után a gróf Cseszneky család és a halasi gazdák közös legelőterülete lett. A lassan újranépesedő pirtói határban a 19. századra kiterjedt tanyavilág alakult ki. Önálló településsé csak 1947-ben szervezték, ekkor szakadt el Kiskunhalastól.

Forrás: wikipedia.

Iratkozz fel a Hulladékvadász Hírlevélre!Feliratkozom!

Ez is érdekelhet: