Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Lámpahulladék útja begyűjtéstől újrahasznosításig - Hulladekvadasz.hu

Lámpahulladék útja begyűjtéstől újrahasznosításig

A lámpahulladék útja begyűjtéstől újrahasznosításig sok mindentől függ és egy igen összetett és soktényezős munkafolyamat, ami a kisfogyasztókon is múlik. 

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. szerződött partnereként a hazánkban elérhető, több mint 14.000 használt fényforrás gyűjtőpont jelentős részét az Avarem Kft. kezeli.

A cég 2004-ben logisztikai-raktározási feladatok elvégzését tűzte ki céljául. Magyarországon 2005-ben indult az elektronikai hulladékok begyűjtésének rendszere a 264/2004. (IX. 23.) kormányrendelet hatályba lépésével. A használt fényforrások országos begyűjtése tekintetében az Avarem Kft. már 2008-ra jelentős piaci részesedést szerzett. A vállalat folyamatos, tervszerű fejlesztéssel, az európai környezetgazdálkodási ajánlások követésének köszönhetően, és a környezeti kultúra változásait figyelembe véve a magyarországi fényforrás hulladék korszerű begyűjtő hálózatának szervezésében és működtetésében meghatározó szerepet vállal működésének megkezdése óta.

Milyen utat jár be pontosan a lámpahulladék?

A fényforrás hulladékok országos begyűjtésének folyamatos és zökkenőmentes biztosítása óriási logisztikai feladat. A használt fényforrások begyűjtése azért speciális tevékenység, mert kis mennyiségeket kell begyűjteni viszonylag sok partnertől.

A kérés fogadása

Az Electro-Coord gyűjtőedényein, plakátjain és a lámpahulladékot szállító gépkocsikon is jól látható egy telefonszám: 06 30 222 2229.

Ezen a számon általában a gyűjtőedények ürítésével kapcsolatosan jelentkeznek a partnerek, naponta körülbelül 20-40 megrendelés érkezik telefonon. Naponta 1-5 új érdeklődő van, aki gyűjtőedényt szeretne igényelni vagy tájékozódni szeretne, hogy hol adhatja le a használt fényforrásokat.

Az út tervezése

A cég kezdetben néhány száz partnertől gyűjtött használt fényforrásokat, ami napi 3-5 kiszállást jelentett. Mára már közel 9000 partner adatait kezelik, naponta 6-10 jármű végzi a begyűjtéseket.

Ezt az adatmennyiséget már nem lehet manuálisan kezelni. Ezért 2010-ben bevezették saját fejlesztési logisztikai tervező rendszerüket, az Avarem-Parcel rendszert.

Ez egy teljes körű logisztikai, koordinációs platform független on-line felület, amely segítségével a különböző hulladékfajták begyűjtési folyamata a megrendelés beérkezésétől egészen a begyűjtési visszaigazolásról szóló GY-lapok visszaküldéséig, tehát a folyamat kiindulópontjától annak végéig lekövethető.

A begyűjtés megtervezésére a Parcel programban külön útvonaltervező rendszer lett kialakítva, ami figyelembe veszi a konkrét elszállítási igényként jelzett megrendeléseket, vagyis az eseti kiszállásokat, és az ugyanarra az útvonalra illeszkedő többi partner címet is, ahol már meghatározott ideje nem történt kiszállás (vagyis az adott időszakban az adott útvonalhoz rendelhető esedékes kiszállási címeket). Ez azt jelenti, hogy az összes, rendszerben rögzített célpartner cím 13 útvonal szerint be van sorolva, csoportosítva.

Az útvonal tervezésekor a rendszer a rendszámhoz konkrétan odarendelt megrendelések mellé akár 10-20 további címet is hozzáad lehetőségként a hozzárendelési igényeknek megfelelően. Ehhez kézileg is hozzáadhatóak további címek, illetve bármilyen módon variálhatóak.

Mindez lehetővé teszi egy teljes flotta másnapi, vagy tetszőleges napra történő teljes útvonalának részletes megtervezését.

A rendszer segítségével különböző riportok és csoportosítások készíthetők, ezek igény esetén listázhatók, ezáltal különböző statisztikai adatok nyerhetők. A rendszer a logisztikai folyamat teljes egészére ellenőrizhetőséget és állandó kontrollt biztosít, így a teljes begyűjtési folyamat minden részlete nyomon követhetővé, és bármikor visszakereshetővé válik.

Szállítás, raktározás

Az Avarem Kft. által az ország minden pontjáról összegyűjtött lámpahulladékot raktározni és szortírozni kell.

A használt fényforrásokat szakboltokból, hipermarketekből, barkácsáruházakból, különböző intézményekből (iskolákból, állami intézményekből, sportlétesítményekből) gyűjtik be. Naponta, a begyűjtési igényeket figyelembe véve 6-12 autó végzi a feladatokat. Sóskúton egy ideiglenes raktározási központ van, ahová Kelet-Magyarország kivételével érkeznek a használt fényforrások.

A beérkezett csomagokban a bedobált hulladékok között sajnos sokszor sok az egyéb hulladék, elem, esetleg általános elektronika vagy egyéb kommunális hulladék, ezért az első lépés a válogatás. Ha az emberek csak fényforrásokat dobnának be a gyűjtőedényekbe, ezzel nagymértékben megkönnyítenék az újrahasznosítás folyamatát.

A fényforrások, bár nagy részük üveg, mégsem annyira törékenyek. A tört fényforrások aránya alacsony, mindössze pár százalék a teljes mennyiséghez képest.

A használt fényforrásokat a raktárba érkezésükkor mérlegelik, begyűjtési helyszínre bontva, hulladék fajtánként, itt a pontosság érdekében válogatni is kell a beérkező anyagot, ami utána ideiglenes raktárba kerül. A csomagolási kapacitások figyelembevételével a használt fényforrások átcsomagolása a következő lépcső, így jutnak el a feldolgozó üzemekbe. (Ismerd meg a fényforrások feldolgozási folyamatát korábbi cikkünkből.)

Feldolgozás

A hazai egyetlen feldolgozóüzem Mezőkovácsházán van, ahol az egyenes fénycsövek feldolgozása folyik. Az újrahasznosítás folyamatát a nagyközönség is megismerheti, a tavalyi nyílt napról itt is beszámoltunk, de idén májusban a KUKAkulTÚRA program keretében az üzemben ismét szívesen látták az érdeklődőket.

Az évek folyamán észrevehető volt egy pozitív változás: a gyűjtőedényekben nincs annyi szemét. A hulladék összetétele is változóban van, a gyűjtőedényekben pár éve megjelentek a LED fényforrások is.

A lámpahulladék útja begyűjtéstől újrahasznosításig a leírtak alapján is jól látszik, hogy ez egy igen összetett folyamat, ami rajtunk múlik, hogy mennyi hulladékkal lesz kevesebb a világban.

You may also like...