Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Kispesti kiserdő hányingerkeltő hulladék állapotai

Kispesti Kiserdő hányingerkeltő hulladék állapotairól évek óta folyamatosan kapjuk a bejelentéseket, mindhiába. A Köki Pláza melletti kiserdő elveszett.

A Kispest.hu -n még idén áprilisban írt arról, hogy “Közösségi parkerdő lesz a Sherwoodból“, de úgy látszik a bejelentés tanulsága szerint a terület rekultivációja elhúzódik.

A Köki Pláza a háttérben, előttünk a mocsok, amit valaki odakozmált.

A Köki Pláza a háttérben, előttünk a mocsok, amit valaki odakozmált.

Még 2016-ban tartottunk a helyszínen egy hulladékvadász terepszemlét, ami után a helyzet rövid időre normalizálódott, de ahogy szokott lenni a szemetelők visszatértek, ahogy a hulladék is. A helyi és illetékes szervek folyamatos véget nem érő harcot folytatnak a szemetelés megállítására, de úgy látjuk mára már feladták.

Itt vajon laktak? A területen korábban hajléktalanok éltek.

Itt vajon laktak? A területen korábban hajléktalanok éltek.

A most kapott bejelentésben a helyi hulladékvadászunk aggódva mutatja be helyiként a  kialakult hulladékproblémát. A közelben iskola és egy sokak által látogatott bevásárlóközpont is van. De vajon kié a felelősség a kialakult állapotokért, illetve kinek kéne lépni az ügy, a probléma megoldását illetően? A terület a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdonát képezi.

Kihelyezett műanyagasztalok és mocsok mindenütt.

Kihelyezett műanyagasztalok és mocsok mindenütt.

A bejelentés szövege
„Tisztelt Hulladékvadászok! Ma délután a csatolt fotókat készítettük férjemmel a Budapest 19. kerület KÖKI-Terminál és Bevásárlóközpont két oldalán található kiserdőkben. Ld. mellékelt térképek. Az erdőkön belül sajnos nem lehet pontosabban lokalizálni a szeméthalmokat, ugyanis szó szerint illegális hulladéklerakó SZŐNYEG borítja mindkét kiserdőt teljes alapterületén és terjedelmében. Láttunk több tonnányi veszélyes műszaki hulladékot (mikró, hűtőgép, mosógép, DVD-k, CD-k, VHS kazetták, digitális fényképezőgép stb.)

Hányféle hulladék lehet ezen a képen?

Hányféle hulladék lehet ezen a képen?

Felbecsülhetetlen mennyiségű csomagolási hulladék, bútor, rongyok/ruhanemű is van mindkét erdőben. Végtelen mennyiségű italos PET palack. Emberi ürülék halmok, felismerhetetlen szeméthalmok. Egy paplanba csavart csomag akár egy tetem is lehet – nem nyúltunk hozzá! A Vak Bottyán utca egyik oldala a két kiserdő, a másik oldala végig sűrűn lakott lakótelep, kisgyermekes családok százaival.

A Kispesti Kiserdő szomszédságában található a Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű, országos hírű Gimnázium.

Nap mint nap gimnazisták százai mennek el e fertő mellett. Döbbenetes, hogy így élünk mi Budapesten! A probléma rendkívül komoly, ez a két kiserdő meggyőződésünk szerint komoly fertőzések forrása lehet egy ilyen nagy forgalmú csomópontnál, ezt már nem lehet egyszerű hulladékeltakarítással megoldani, a terület átfogó és alapos rekultivációja, majd pedig körülkerítése vagy kamerával felszerelése lehet a megoldás, hogy a jövőben távol tartsa a szemetelőket.

Kispárna, paplan, mi kell még? Aludjunk!

Kispárna, paplan, mi kell még? Aludjunk!

A férjemmel még mindig remegünk a döbbenettől, hogy a kedvelt bevásárlási helyünktől pár száz méterre ilyen állapotok uralkodnak. Valahogy a gyermekeinknek nem ilyen környezetben képzeljük el a jövőjét. A kiserdők másik oldala a Liszt Ferenc repülőtérre vezető gyorsforgalmi út. Mindenki, aki a repülőtérről érkezik a városba (vagy arrafelé hagyja el Budapestet) látja ezt a hulladékkal borított részt, így mutatjuk be országunkat és Budapestet a külföldieknek az első 20 percben!

Hányinger keltő állapotok, ahogy a cikk címe is mutatja.

Hányinger keltő állapotok, ahogy a cikk címe is mutatja.

A magyar politikusok is rendszeresen erre utaznak ki a repülőtérre, illetve jönnek haza, mégsem történik semmi évek óta. Kérjük szépen a probléma bejelentését az illetékes hatóságoknak és sürgős, átfogó intézkedést kérni.”

2016-os állapotok se festettek jobban a mostaniaknál. Lehangoló!

A bejelentés időpontja: 2018.12.09.

Hulladék jellege: kommunális, műanyag, elektromos, elektronikai, veszélyes és szerves hulladék.

Helyszín/GPS: 47.406778, 18.874778

A Kispesti kiserdő hányinger keltő helyszínéről érkezett bejelentést továbbítjuk az illetékes önkormányzatnak.

Köszönjük a bejelentést!


Felhívás illegális hulladék bejelentésre!

Az alábbi útmutató segítségével hasonló bejelentéseket várunk a településről és annak környékéről ezzel is segítve a helyi önkormányzat munkáját. Ide kattintva elérhető a bejelentési űrlap. Ha a helyszínre vagy máshova szemétszedési akciókat szerveznél kattints ide.

A hővezeték mögött megbújó illegális hulladéklerakások szinte már kifolynak a Kispesti kiserdő fái közül.

A hővezeték mögött megbújó illegális hulladéklerakások szinte már kifolynak a Kispesti kiserdő fái közül.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek