Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Szabálysértés volt, bűncselekménnyé válhat a szemetelés! - Hulladekvadasz.hu

Szabálysértés volt, bűncselekménnyé válhat a szemetelés!

Szabálysértés kategóriájában tartozik a mai napig a szemetelés, ami a jövőben akár bűncselekménnyé is válhat a kormány most induló átfogó programja nyomán.

A kormány, a lakosság és a vállalatok összefogására van szükség a szemetelés és az illegális hulladéklerakók visszaszorítása érdekében – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemléletformáló kampány megnyitóján hétfőn Budapesten.

[the_ad id=”29311″]

A miniszter hozzátette, az idei Teszedd önkéntes szemétszedési akció lesz az eddigi leghosszabb, ugyanis március 18-tól 24-ig tart. Az idén 8. alkalommal megrendezett esemény sorozaton 3240 helyszínen több mint 240 ezer önkéntes vesz részt.

A környezet megóvása érdekében tett kormányzati intézkedések közül a tárcavezető kiemelt egy most készülő jogszabálytervezetet, amely szerint a szabálysértésnek számító illegális hulladékkihelyezés a jövőben bűncselekménynek fog számítani.

Az Echo Tv -ben Szebenyi Péter, JÖN Alapítvány elnöke beszélt a törvényi szigorítás fontosságáról. 

Palkovics László szerint a szemetelés egyik oka a kereskedelemben használt túl sok csomagolóanyag, ezért a kormány a következő időszakban azon dolgozik majd, hogy ezeket az anyagokat betétdíjassá tegye.

Műanyag zacskó katasztrófa Budapest mellett. A helyszínről készült videó elérhető a képre kattintva.

Műanyag zacskó katasztrófa Budapest mellett. A helyszínről készült videó elérhető a képre kattintva.

Mindez alátámasztja, hogy a környezetszennyezés elleni küzdelemben a vállalati szereplőknek, a gyártóknak is fontos szerepük van – jelentette ki a miniszter. Palkovics László szólt arról is, hogy a kormány idén 240 millió forintos pályázatot írt ki az önkormányzatok számára az utak mentén, város szélén elhagyott illegális szemétlerakók felszámolására.

Teszedd 2019 - A tiszta Magyarországért

Teszedd 2019 – A tiszta Magyarországért

Nagy István agrárminiszter elmondta, a hulladék keletkezése, tárolása, feldolgozása, valamint ártalmatlanítása, „azaz a hulladékkérdés korunk globális környezeti problémája”. A probléma megoldását pedig az alapoknál, az emberek látásmódjának a megváltoztatásánál kell kezdeni.

Mint mondta:

a lakosságnak meg kell értenie, hogy minden döntés, amit fogyasztóként hoznak hatással van a környezetünkre.

A szemléletformálásban fontos szerepe van az országban működő 10 nemzeti park igazgatóságnak is, amelyek feladataik ellátására az Agrárminisztériumtól évente közel 100 millió forintot kapnak, ennek köszönhetően ezek az intézmények ismeretterjesztő, környezeti nevelési programjaikkal évente mintegy 200 ezer embert érnek el. Megjegyezte, ugyanakkor a szemléletformálás egy hosszú távon eredményes folyamat, az illegális szemétlerakók kérdésében azonban gyors megoldásokra van szükség.

Tettenérés

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy az állami erdőgazdaságok évente több mint 100 millió forintos nagyságrendben költenek az illegálisan lerakott kommunális, zöld és ipari hulladékok felszámolására, az erdők tisztán tartására. Nagy István kiemelte, a minisztérium kezdeményezi, hogy a kerületvezető erdészek hatósági jogkört kapjanak, ugyanis ezáltal 1108 erdész tudna a rajtakapott illegálisan szemetelők ellen hatóságilag fellépni.

Hulladékvadász Teszedd akció JÖN | Zugló kattints a képre az esemény eléréséhez.

Hulladékvadász Teszedd akció JÖN | Zugló kattints a képre az esemény eléréséhez.

Az agrárminiszter a TeSzedd! akcióról elmondta, az egy hetes rendezvény jelentősége abban áll, hogy hatására nem csupán a közterek és a parkok újulnak meg, de az emberek gondolkodásmódja, szemléletük, viselkedésük is átalakul.

Teszedd akció fontosságáról, közösségépítő erejéről írt Szebenyi Péter egy kimerítő cikket a személyes blogján.

A hulladekvadasz.hu -nak 3 éves fennállása óta több mint 3500 illegális hulladéklerakásokkal kapcsolatos bejelentéseket kaptunk. Sajnos ez a szám napról napra nő. A véleményünk szerint rövid távon elrettentésre, büntetési tételek szigorítására van szükség. Viszont hosszú távon kőkemény szemléletformálásra. Ezen múlik szinte minden. Ha így marad, akkor csak szélmalomharc.

Úgy gondoljuk, ameddig szabálysértés kategóriájába tartozik a szemetelés, addig nem történhet érdemi javulás illegális hulladéklerakási fronton.

Forrás: MTI

You may also like...